İyi bir led aydınlatma için.


KumdankalelerÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 195
KumdankalelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2013 12:11
 
Arkadaşlar okuduğum bir yazıyı bu başlıktaki çıkacak soruları yanıtlaması ve nelere dikkat edilmesi konusunda iyi bir bilgilendirme diye düşünerek paylaşıyorum. Alıntıdır.
 
 
İyi Bir LED aydınlatma gereci nasıl olmalıdır?

Piyasada mevcut bulunan LED’li Aydınlatma Gereçleri görünüş olarak birbirine benzemesine rağmen gerçekte çok farklı kaliteye ve tasarımlara sahiptirler.

LED Aydınlatma Gereci tasarımı birden çok mühendislik disiplinine ve uzmanlığına sahip olan bir kadro gerektirmektedir.Aksi taktirde bu Aydınlatma Gereçleri son derece ömürsüz , tasarrufsuz ve kalitesiz olabilirler.

LED’li Aydınlatma gereçlerinin , geleneksel aydınlatmaların tersine nasıl bir güç kaynağı ile çalışması gerektiği , ne kadar güç çektiği, ısınma sıcaklığının önemi tüketiciye açıklanmalıdır.

LED`lerin doğal ışık verme biçimi geleneksel ışık kaynaklarından farklıdır.
Aydınlatma Gereci tasarımı LED’lerin bu özellikleri dikkate alınarak yapılmalıdır.

Piyasada Geleneksel Aydınlatma Armatürlerinin içine yerleştirilmiş , star tip mini soğutucu dışında başka bir soğutucuya sahip olmayan 1W`lık LED`lerden yapılmış ürünlere bile rastlanabilmektedir.

Kötü bir tasarım ile, en kaliteli LED`in kötü bir sonuç vereceği yada tam tersine, ortalama kalitede bir LED den iyi bir tasarımla gayet başarılı sonuçlar elde edilebileceği müşteri ve üretici tarafından bilinmemektedir.

LED`lerin montajında, lehimlemenin nasıl yapıldığı bile çok büyük önem taşımaktadır.

Armatürün içinde, LED ‘lerin dizildiği plaketin yükseklik seviyesi dahi ışığın optimum seviyesine ulaşıp,ulaşmayacağı hususunda önemlidir.

LENS’ ler ,LED’lerden sonra Armatürlerin aslında en kritik bileşenidir. Kullanılan çoğu lensin markası, malzemesi, sıcaklıktan nasıl etkilendiği, ışık geçirgenliği, uzun vadede renklerinde bozulma olup olmayacağı bilinmemekte ve LED’e uygun olmayan LENS’ler kullanılmaktadır. Bir aydınlatma aracında LENS-LED arası mesafe çok önemli bir ayrıntı olmasına rağmen,bazen dikkate alınmamaktadır.

LENS’ ler yapıları gereği ; simetrik, eliptik, asimetrik veya özel yapılıdır.Bir Armatür tasarlanırken kullanım amacının belirlenip LENS’lerin çeşitlerinin bu amaca göre seçilmesi gerekmektedir.

Pek çok LED’li aydınlatma aracı sabit akımla değil, bir direnç üzerinden akım sınırlama ile tasarlanmaktadır. Akımın sabit olmaması; ürünün hayat süresinde kısalma, LED`lerde arızalanma (catastrophic failure), ışık renginde kayma gibi çeşitli sonuçlara neden olur. Eğer standart bir sürücü kullanılmıyorsa, akım regülatörlerinin ısınmaya katkısı ve soğutulması da yine göz önünde bulundurulmak durumundadır.

Soğutma işlemi genellikle mühendislik hesaplamalara göre değil, göz kararı ile yapılmaktadır. LED`ler armatürün içinde bulunan soğutucuyla tasarım ve hesaplama gereklerine uygun biçimde birleştirilmek zorundadır. Armatürde kullanılan soğutucunun yapısı, Armatürün birim alanında harcadığı güce bağlıdır. Bu olay baştan sona bir uzmanlık konusudur.

Armatürün içine yerleştirilen LED ‘ler in devreleri metal bir plaket üzerine dizilirken devre tasarımlarına dikkat edilmelidir.Piyasada pek çok LED’in metal üzerine dizilmediği ,dizilse bile devre tasarımına dikkat edilmediği görülmektedir.

LED’li ışık ürünlerinde su geçirmez özellik için farklı bir izolasyon maddesi kullanılmasına rağmen piyasadaki pek çok üründe izolasyon tasarımı slikonla yapılmakta, buda ileride bir çok problemi beraberinde getirmektedir.

Sıklıkla, tüketiciye POWER LED ömürlerinin en az 150,000 saat olduğu ama hangi şartlar sağlanırsa bu ömrün uzun olacağı anlatılmamaktadır.

LED`lerin sağladığı elektrik tasarrufu tüketiciye yanlış aktarılmaktadır. Pek çok tüketici LED aydınlatmaya geçtiğinde aydınlatma giderlerinin %80-90 oranında düşeceği beklentisine girmektedir.Oysa doğru Mühendislik hesaplamaları olmadan bu beklenti içine girmek yanlıştır .

Kısaca özetlemek gerekirse LED armatür tasarlanırken geleneksel sokak lambalarındaki gibi klasik tasarım yöntemleri geçerli değildir, çünkü:
Standart lambalarla yapılan bir Armatür tasarımının tersine, Armatür , LED ve OPTİK YÖNLENDİRİCİ(LENS) birbirine bağımlıdır.Bu üç ayrı yapı ,birbirine göre şekillenip, ömrünün ve tasarrufunun yüksek olması için,kapsamlı bilgi donanımına sahip uzman bir kadro tarafından hesaplamalar yapılarak tasarlanmak zorundadır.
Aksi taktirde mevcut bir Armatür kasasını ya da bir alüminyum profili alıp “içine LED dizmek”, kasada önemli değişiklikler yapılmadığı takdirde olumsuz sonuçlar vermektedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilay-28Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2011
İl: Giresun
Mesaj: 886
kubilay-28Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2013 15:20
Piyasadaki şerit ledlerin en kaliteli hangi markanın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir