ithal Gelen Balıklarınızdaki Hastalık Belirtileri


vet_bahaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2014
İl: Manisa
Mesaj: 22
vet_bahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 01:57
Öncelikle akvaryuma ve balıklara gönül vermiş herkese merhabalar;

Sanırım yurt dışından gelen birçok balık ve kendi yetiştirdiğimiz balıklar dahil  farklı farklı hastalıklar görülüyor. Kimimiz başarılı oluyor kimimiz başarısız. Peki sizin balığınızda ne gibi belirtiler oldu ve nasıl bir tedavi ile başa çıktınız ve nasıl bir yöntem izlediniz ?

not: yakında  balıklarda ilaç kullanımı hakkında tüm forumumuz üyelerinin yararına olacak bir slayt gösterisi hazırlamak düşüncesindeyim. Yapılan yanlışlar, hatalı tedaviler ve eksik yapılan doğruları görüp geniş bir klavuz hazırlamayı düşünüyorum. Şimdiden tüm forum halkımıza teşekkür ediyorum. Sağlıklı hobiler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahertunçÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 131
emrahertunçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 14:45
Bende f0 ikola aldım ilk geldiklerinde kuyruk erimesi vardı mikofish ile düzeldiler 10 gün sonrada iç parazit oldular clout tablet ile sorunu çözdüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pawligerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 85
pawligerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 17:24
Hastalık olayi tıpkı insanlarda olduğu gibi bağışıklık sistemine bağlıdır. Balıkların bağışıklık sistemi düşük olduğu vakti hastalığa yakalanmaları an meselesi. Buda biraz şanstır. Bu güne kadar aldığım f0 baliklarimin hiçbirinde hastalıkla karsilasmadim. Ama birçok sorun birdn yasayan arkadaşlar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dedetayÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 140
dedetayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 12:57
Yerli üretimden ziyade ithal gelen balıklarda çok sık görülen bir durumdur. İthal gelen canlılar yol boyunca ilaçlı-yatıştırıcı içeren su içerisinde günlerce yol çekip geliyor ve akvaryumcu bunlara geldiğinde hormon basarak diri tutup satıyor. Siz aldığınızda 1 hafta içerisinde canlılarda çoğunlukla benek görülüyor ama yerli üretimlerde buna hiç denk gelmedim.

Alacaksanız üretimcilerden alın derim bu problem yaşanmaz.

Geçen gün bir adet damızlık melek balığı aldım. Suya koydum ve akabinde 2. günde yüzgeç kısmında bir tane benek gördüm. Melek akvaryumu olduğu için muhtemelen üzerinden düşecektir diye - Isı 28 derece - ilaç tedavisine girmeyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 11:08
İthal balık ve yerli balıkların karşılaşması + ithal balıkların evdeki akvaryuma girene kadar geçirdiği "işkence" süresi ile birlikte neredeyse kaçınılmaz son olan:
Columnaris bakteriyel hastalığı...
Sanırım en yıkıcı ve en sık görülen hastalık bu. Yapılan yanlışlar belli;
Bu bakteriyi mantarla karıştırıp ısı yükseltmek (yüksek ısıda daha aktiftir), ana tankta ilaç kullanımı (Çoğu zaman metilen mavisi gibi işe yaramaz ilaçlar tarafından biyolojik döngünün sıfırlanması ve kaş yaparken göz çıkarılması durumu)...
Muhtemelen başı çekecek olan hastalık budur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hashüsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 275
hashüsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 14:20
İthalattan gelen ve benim aldığım balıklarda, camallanus kurdu denilen bir iç parazit vardı. Belirtileri çok net; balığın vent bölgesinden sarkan kırmızı kurtlar!

En etkin tedavi yöntemi Levamisole kullanımı. Bu etken madde Türkiye'de saf halde bir tek Niverm isimli bir ilaçta bulunuyor. 378 Litreye 5 gr. levamisole dozlanacak şekilde ve tamamen karanlık ortamda 3 gün süresince tedavisi mümkün (etken madde ışığa karşı hassas). Ardından %50 su değişimi ve karbon filtre kullanımı yapılmalı.

Nilverm isimli ilaç her ne kadar 15 gr. olsa da içindeki levamisole miktari 2.250 Gr. dolayısıyla dozu bu oran dikkate alınarak ayarlamak gerekiyor. Ayrıca, larvalar üzerindeki etkinliği yeterli olmadığı için, 2-3 hafta içinde aynı dozu bir daha uygulamak gerekiyor. 

Bu ilacın nitrifikasyon bakterilerine olumlu etkisi bulunmuyor. Zira ben de kullanım süresince böyle bir negatif etki gözlemlemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 15:09
Merhaba, Bahadır kardeşimin açtığı ve bana göre son derece önemli ve bilinmesi gereken bir konu. Ben sadece lepistes için görüşlerimi, gözlemlerimi ve önlemlerimi paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere Uzak Doğudan lepistes ithalatı yapmaktayım. İlk zamanlar yani bundan 3 sene önce, gelen ithalatın % 50 sini kaybetmekteydim. Şimdi ise bu yüzde 0'a düştü. Yani hiç kayıp vermiyorum. Umutunda söylediği gibi, gelen ithal balığı, tankınızdaki bulunan balıkların yanına koyarsanız, sonuç COLUMNARIS. Bu kesinlikle değişmeyen bir durum ve daha sonra ne kadar tedavide yapsanız, balıkları kurtaramıyorsunuz. Bu durum ya yerlilerde oluyor yada ithallerde. İki taraftan biri gidiyor ki bu genellikle yerli oluyor.
Ben, gelen ithal balıkları aşağıda anlatacağım gibihazırlayıp, adapte ettikten sonra sadece onların bulunacağı bir tanka koyuyorum.
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :
1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.
2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.
3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.
4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.
5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.
6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.
8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup, sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Tanka koyduktan sonra, ilk 3 gün sadece ve sadece sabah ve akşam olmak üzere Sera BACTOTABS adlı yem ile yemliyor(olası iç parazit hastalığını önlüyor)ve gün aşırı %25 su değişimi yapıyorum. 10 gün sonra eğer aynı varyeteden var ise, benim eskilerle yenileri aynı tankta bulunduruyorum. 10 günden sonra hiç bir problem olmuyor.
Tabi bu 10 gün çok önemli. Nedenide, geldikleri yer ile benim beslenme diyetim çok farklı. Geldiği yerde yemeye alışık olduğu canlı yemi , özelliklede tubifeksi bende bulamıyor . Kuru yem ve canlı yem olarak artemia ya da adapte oluyor.
Forumda ve diğer bir çok forumda okuyorum. Bana göre yanlış yapılan yöntemler var. Bu yöntemler ise kaya tuzu ve metilen mavisi kullanılması. Mutlaka kullanılması gereken yerler var ama en ufak bir sıkıntıda da kullanılmaması gerekir. Karantina tankında kullanılabilir. Ancak, dediğim gibi her görülen sıkıntıda yada teşhis edilen hastalıkda kullanmak doğru değildir.
Bahadır Bey, hazırlayacağınız kılavuzu merakla bekliyorum. Şimdiden emeğiniz için teşekkür ederim. Umarım bizlere ışık tutar.

Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2015 14:07
Merhaba, Bahadır Bey çalışmalarınız ne durumda ? Merakla bekliyoruz.
Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir