İçi Dolu Akvaryuma Carbon


AltuğÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 296
AltuğÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 09:32

Selamlar,

Sanıyorum kullanmakta olduğumuz aktif karbonunda bir abzorbsyon(emiş) kapasitesi var.Kapasite aştıktan sonra faydadan çok zarar vereceğini ,emmiş olduğu partikülleri suya geri bırakacağını düşünüyorum.Bu konuda uzman arkadaş varsa aydınlatırlarsa iyi olur.

Benim şahsi fikrim ,kısa sürelerle karbonun değiştirilmesi,belki çıkartılan kirli karbonların sıcak suda birmiktar bekletilip,iyice yıkanıp ,kurutulduktan sonra tekrar kullanılabileceği yönünde .

Saygılarımla, 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

falcataÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2007
Mesaj: 89
falcataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 12:40
Altuğ bey yanlış anlamayın amacım size cevap vermek değil ama,
Diyelimki karbonun bir emme kapasitesi var ve belli bir miktardan sonra artık ememiyor.Bu o zamana kadar tuttuklarını salması için bir sebep değilki.
Ayrıca benim bildiğim kadarıyla aktif karbonlar suyun icerisindeki karbonu bağlayarak oksiyen açığa çıkmasını sağlıyor.

Bence uzun süre kullanılmasındaki asıl zararlı olabilecek etken , sudaki bitkilerin kullanabileceği elementleri absorbe ederek bitki gelişini engellemesidir.Yani eskisini atıp yenisini kullansak bile uzun süre kullanmak aynı zararı hatta belkide daha fazlasını verebilir.(yeni karbonun daha yüksek emme kapasitesi olması sebebiyle)
falcata2007-3-28 12:41:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak aybarsÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2006
İl: Bursa
Mesaj: 533
Burak aybarsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2007 18:11
Arkadaşlar,aktif karbon asla yıkanarak tekrar kullanılmaz.Yalnızca dünyada sayılı tesislerde yüksek basınç altında yakılarak tekrar kullanılabilir.Bu da oldukça pahalıdır.Neredeyse maliyeti kadar.

    Bunlar yüzünden akvaryuma konulan aktif karbonu belli bir süre kullandıktan sonra atmanız gerekli.Eğer gereğinden fazla kullanırsanız emdiği maddeleri geri kusacaktır.

    Hem zaten aktif karbon sürekli kullanılmaz.İlaç atıldıktan sonra kısa süreli olarak ilaç artıklarını emmesi için kullanılır.
            
        Kendi bilgilerimdir.



Aktif Karbon: Akvaryumdaki ilaç kalıntılar, ağır metaller gibi zararlı maddeler sudan aktif karbon yardımıyla uzaklaştırılır. Aktif karbon her zaman kullanılmaz. Aktif karbonu; akvaryumunuzda hastalık için ilaçlama yaptıktan ve ilacın kullanım süresi dolduktan sonra, su değişimini takip eden 24-48 saat içinde suda kullandığınız ilaçtan kalan çözünmüş bulunan kimyasal maddeleri uzaklaştırmak için, filtreniz içinde kullanmanız gerekir. Suyunuz kullandığınız yemlerden kaynaklanan renk değişimi veya su değişimini düzenli yapamadığınızdan kaynaklanan hafif koku ve renk değişimine bağlı oluşumlar nedeniyle de aktif karbon kullanabilirsiniz. Fakat bu sebepten kullandığınız aktif karbonun süresi su hacminize ve suyun durumu göz önüne alınarak bir ayı geçmemelidir. not: Aktif karbon bir kere kullanıldıktan sonra kesinlikle bir daha kullanılamaz . Aktif karbon alırken özellikle bilinen kaliteli markaları tercih etmenizi veya piyasada satılan gümüşlü olarak tabir edilen ve insanların içmesi için su arıtma sistemlerinde kullanılan ufak parçacıklı gümüşlü aktif karbon kullanmanızı öneririz. Asya kökenli aktif karbonlar malesef akvaryumlarda sizin istediğiniz verimi sağlayamamaktalar.


       alıntıdır.

www.akvaristler.com

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir