Hobiyi ilerletmek adına


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 14:54

Herkeze merhabalar.Öncelikle şükürler olsun ki çok güzel tanklar kurulabilen ve bu tankları gerek uluslararası yarışmalarda gerekse kendi platformlarımızda yarışmalara sokup derece kazanabilen bir ülke konumuna varabildik.Türkiye ' de ilki başlatan ve bu hobiyi yediden yetmişine sevdiren akvaryum.com camiasına ( kurucularından biz üyelerine ) kendi nezlimde teşekkür ederim.Yaşımız kemâle ermediysede bundan seneler önceki bilgi ve tank kurulumlarına bakarak , yaptığımız hatalar , tekrar edilen yanlışlar ve sonucunda gerek hobiyi terk etme ile sonuçlanan gerekse aynı hataların tekrarı yüzünden öldürdüğümüz canlıların vebâli ile karşı karşıya kalmışızdır.Bu gibi platformlar sayesinde birçok arkadaşımız gerek tercüme yeteğini kullanarak yabancı makalelerden kazandıkları bilgileri , gerek birçok arkadaşımız kişisel becerilerini ön planda tutarak  kendi geliştirikleri sistemleri  , gerekse birçok yeni türü ülkemize kazandıran  ticari ve forum üyesi arkadaşlarımız sayesinde ülkemizde oldukça endemik türlerin yaşayış , üreme ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olduk.Bu yüzden emeği geçen her yaştaki hobici arkadaşıma teşekkür ederim.

Gelelim konunun ana maddesine.Aslında birçok konu açılmış olmasına rağmen  tanklarımızı ve canlılarımızı fotoğraflama aşamasında herkez biraz pinti davranmış anlatımlarında.Kullanılan makineler , (aslında pro. fotoğrafçılıkla alakalı onlarca detayı uzun uzun yazmaya gerek yok) çekim yapılırken nelere dikkat edilmeli , fotoğraflama aşamasında nerelerde hata yapılıyor gibi konular veya sizlerinde umarım ekleyeceğiniz fikir ve önerilerinizle gerek fotoğraflama , gerekse bunları artık video paylaşım sitelerinde formumuzun kendi kanalında görmek ve bu işi artısıyla / eksisiyle tanıtmak güzel olur kanaatindeyim.Gerek maddi , gerekse hobinin vergiye tabii tutulmadığı :) birçok ülkenin hobicileri ve ticari şirketlerin ve ürünlerinin bu hobiye gönül verip yüzbin üyeye yaklasan bu forumda ülkemizde gerek hobiyi geliştirmek , gerekse bizleri birçok yerli ve yabancı yarışmada temsil eden arkadaşlarımızın yanlarında neden bir türk bayrağı daha olmasın ?

Değerli zamanlarını ayırarak okuyan , beğenen veya beğenmeyen herkeze teşekkürler.(Görmek istediklerimizi , yahut eksik kalanları , özellikle ve özellikle gerek bitkili tankların yerli ve yabancı yarışmalarda ödül kazanan , gerekse kendi görüşüm birçok endemik türde MASTIR sahibi olduklarına inandığımız arkadaşımızın bunları makale tarzı yayınlamaları herkez adına bulunmaz bir fırsat olacaktır.Yönetimin bu işe el atacağına ve gerek arayüz , gerekse video paylaşım sitesinde bir kanalla birçok şeyinde altından kalkacağına inanıyorum sevgi ve saygılar.)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 17:41
Merhabalar,

Yazınızı ilgiyle okudum. Fotoğrafçılık ilgi alanım olduğundan ötürü, her ne kadar "hap bilgi" niteliğinde olmasa da özet bir yanıt vermeye çalışacağım. Neyi fotoğraflamak isterseniz isteyin fotoğrafı fotoğraf yapan şey "foto.." yani ışıktır. Eğer ışık yoksa fotoğraflama konusunda sıkıntı yaşarsınız. Bu sorunu ya ışığı artırarak (sayamadığım kadar çeşitte akvaryum lambası çeşidi mevcut) ya da fotoğraf makinenizin teknik özelliklerini zorlayarak yapmaya çalışırsınız. Böylelikle maddi olarak ya ışığa (genellikle akvaryum fotoğrafçılığında güneş ışığından faydalanılmadığı için söylüyorum) ya da ekipmanınıza yatırım yaparsınız.

Fotoğraflama konusunda başarılı olabilmek veya sıkıntılı fotoğraflara yorum yapabilmek için fotoğrafçılığın temel bilgilerini iyice kavramış olmak gerekir. Ben size "iso" değerini yükselt diyor ve siz bunun ne olduğunu bilmiyorsanız aramızda bir iletişim kopukluğu olur. Zaten telefonunuzun kamerası ile çekim yapıyorsanız size şu değerin şöyle ya da böyle olsaydı iyi olurdu dememizin bir anlamı da kalmaz. Bu nedenle youtube kanalı da açılsa anlatılacak konu profesyonel kameraları ilgilendireceğinden kompakt makineler ile yapabileceğiniz şeyler ancak ışık değerlerinizin yüksek olması ile mümkün olabilecek ve anlatılan konu havada kalacaktır.

Hatta ve hatta teknoloji ilerledikçe profesyonel makinelerin de yetenekleri artmaktadır. Örneğin, eski makinem 1600 iso'ya kadar çıkabilip 800 iso'da bile kumlu* bir görüntü verebiliyorken yeni makinemde bu 12800 iso ve ben 4000'e kadar elim korkmadan çıkabiliyorum. Bu da bana düşük ışık koşullarında avantaj sağlıyor. Elbette ki sadece makinenin gövde kısmının özellikleri ile bitmiyor iş. Alacağınız lensin özellikleri asıl önemli olan kısım. Bu nedenle, konu gayet teferruat arzediyor. Genellikle İngilizce kaynak ve videoları takip ettiğimden ötürü Türkçe kaynak öneremeyeceğim ne yazık ki.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir