Hobihane=Ticarethane


tunalperÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 460
tunalperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 01:15
Ben bu konu ajitasyona açık demiştim...

İşte başladı "aylık masrafım 60-70 lira" cümleleri. 

3+1 evde 3 kişi yaşıyoruz. Evimizde oldukça sıklıkla kullanılan nofrost buzdolabı, lcd tv, tüplü tv, 2 adet uydu alıcı, pc, laptop, ev aydınlatması, 2 adet ses sistemi, modem, kombi, kablosuz ev telefonu, 4 adet cep telefonu, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aspiratör, ütü, saç kurutma makinesi, kettle, tost makinesi vs vs var. Bunun yanında benim 2 adet akvaryumum ve bunlarda malumunuz sürekli prize takılı ışıklandırma, ısıtıcı, filtre gibi ekipmanlar.. 

Şimdi gidip Ocak ayı elektrik faturamıza baktım: 38 TL 
Aynı ayda 3 kişinin tüm su harcaması, duşu-tuvaleti-mutfağı-banyosu-temizliği-saksıları-akvaryumları 25 TL tutmuş.

Tüm bu faturaların içinde 2 akvaryum ve salondaki menekşelerden balkondaki limon ağacına kadar irili ufaklı 25-30 saksının payı emin olun aylık en fazla 5 TL 'dir.

Balıklarıma en son ne zaman yem aldığımı hatırlamıyorum ama en az 3 ay olmuştur. Açık (poşetli) olarak satılan yemlerden 2 TL' lik tetra min, 3 TL' lik tetra pro algae, 3 TL' lik jbl spirulina almıştım. Tüm poşetlerin hala yarısı dolu!

Yani demek istediğim o ki, benim akvaryum ve annemin bitki hobisinin bize aylık maliyeti; kalitesiz bir paket sigaranın maliyeti kadar bile etmiyor.

Eğer 15 akvaryumu (!) olan bir "hobici" aylık x lira olan masrafı için hala paradan şikayet ediyorsa ve kendini "çıkmazda" görüyorsa pekala 5 akvaryuma düşürerek bile masraflarını 1/3 oranında azaltabilir. Hiçbir şey bahane değil.

NOT: 

Ben de ileride 3-4 karides akvaryumu kurup, cins karidesler yetiştirip onları "paraya çevirmeyi" planlıyorum, gerçekleşir mi bilmem... 

Fakat bunu yaparken bile kumu, bitkisi, dekoruyla bu hayvanları izlerken alacağım zevki düşünüyorum. Yani hem zevk alıp, hem de zevk aldığım işten kendime ek gelir elde etmeyi planlıyorum.

Ama bunu yaptığımda inanın ki "yahu hayat şartları işte, masraflar kurtarmıyor azizim yoksa ben en kral hobiciyim" bahanesine sığınmayacağım. Zaten üstteki cümlelerde de niyetimi açık açık dile getirdim. Herkes perdeler ardına saklanmayıp böyle açık açık konuşabilse keşke.

İyi geceler.
tunalper2013-02-21 01:25:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakansazakÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 103
hakansazakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 08:08
Ender bulunan karides yetiştirirseniz bir şeyler olur diye düşünüyorum bi de nadir salyangoz türleride

İstanbuldayız yarın ne olur bilinmez o zaman gelince duruma göre ikimizde ist dayız ben alışveriş yapabilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 12:55
Üretimci olmak utanılacak bir iş değildir. Herkes üretim hane sabihi olabilir, bu işin ticareteni yapabilir.
 
Ancak hobihane adı altında hiç kimse ticaret yapmasın. 10 değil 100 akvaryumda olsa para kazandıracak türler besleyipde hobiciyim ayağına yatmasınlar. 10-20 akvaryumu var ama nedense canlı doğuran beslemiyorlar, yavru alamayacağı türler beslemiyorlar? Hobicilikte her balığın ayrı zevki vardır.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 17:00

Komik bir konu....Neden komik? Çünkü herkes ticarethanenin ve ticaretin tanımını yapmaya çalışıyor.Aslolan ise hobinin tanımıdır.

Hobi insanın boş zamanlarını geçirmek için yaptığı uğraşlardır.Bu insana zevk verir bir şekilde ruhu ve benliğini tatmin eder.Çünkü onu yapmak ister.Hobide insanın yaptığı işten hiçbir CANLI zarar görmez.Bu müzik dinlemek, maket yapmak, sinema-tiyatro-konsere gitmek şeklinde yapılan işlerdir.

Hobi denen kavramın içine canlı girerse bu hobi olmaktan etik olarak çıkar Mesela avcılık bir hobi değildir.Bundan zevk alıyorsanız, bu sizin psikolojik sorununuzdur.Bu beni veya bir başkasını kanunlar veya insanlık dahilinde ilgilendirir.Kedi-köpek beslemek bir hobi değildir.BALIK BESLEMEK bir hobi değildir.Çünkü ilgilendiğiniz şey canlıdır.En ufak hatanız o canlının ölümüyle sonuçlanır.Bunun hobi olarak kabul edilmesi tamamen ticari bir durumdur.

Özü ticari olan bir faaliyetin, hobi olduğunu iddia etmek te bir o kadar saçmadır.Global dünyanın bir gerçeğidir o ayrı...Binlerce aslında olmayan gerçeklerinden biridir.

Eğer balığın yemini, su değerlerini, yaşama ortamını didik didik edip buna göre balığınızı en sağlıklı şekilde bakıyorsanız, kusura bakmayın siz hobici değilsiniz, bir canlıyla hayatınızı paylaşıyorsunuz.Alıp bi faunusa koyuyorsanız veya bu gibi zor şeylerle ilgilenmiyorsanız siz dünyada değer gören etik dışı bir hobicisiniz.

Bunu daha farklı düşünürsek, ben balığın her şeyiyle ilgilenirim bu benim hobim derseniz, ben de sorarım; su değişimini aksattığında ölecek balığın hobi zayiatı mıdır?

Genel tartışmaya bakacak olursak, biraz gocunma seziyorum.Nedenini anlayamadım.Tarlada bademini besleyen köylü de çıkar yola, satar ürününü.Bundaki ayrıma neden bu kadar takıldığımızı anlayamadım.Ben de büyük sistem kuruyorum, ben de satarım balığımı; baktım para kazanıyorum işi ticarete dökerim.Bu beni sizin deyiminizle hobici olmaktan çıkarıyorsa ne mutlu bana.Giderim vergi dairesine açarım ticarethanemi.

Neye takıldınız anlayamadım ki, ha hobihane, ha ticarethane.Ayrıca ben lepistesçiyim ve bir varyete için en az (öngörülmüş koşullarda) 24 akvaryuma ihtiyacım var.Sizin hobi anlayışınızda bu olursa, balıkları satmasam bile hobici olamayacak mıyım?

Balık besliyorum ben.Hobici değilim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

militarisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 258
militarisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2013 02:56
Sizin fikirlerinize katılmamakla beraber dediklerimide sanırım pek okumamışınız tekrar daha detaylı okursanız demek istediğimi sizde anlıcaksınız özellikle 1, 24 yada 100akvaryuma sahip olma konusunda.

Ben derdimi beni anlayan insanlara anlatığımı ve benim gibi düşünen insanlarında var olduğunu gördüm, aksini düşünen insanlarda illa olcaktır kimseyi ikna etme çabasına girmedim kendi gözlemlerimi dile getirdim. Zira bir işin içine girdiğimizde çoğu zaman dışardan bakıp doğruları göremiyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir