Hindistan cevizi torf hakkında


tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2012 05:26
[QUOTE=onuruygun] [QUOTE=kar_delen6]Onur Bey merhaba;
Yazdığınız H2S' i geçen hafta gördüm ama nedir diye araştırmamıştım. Şimdi baktım da bu Hidrojen Sülfür demekmiş ve koklayınca insanı hemen öldüren aşırı zehirli, tatsız-kokusuz, binde bilmem kaç konsantrasyonda bile canlı hayatı mahveden birşeymiş bu. Hidrojen bombası falan yapılıyormuş bundan...

Dediklerinizde ciddi miydiniz, akvaryum tabanında 5cm hindistancevizi torfu üstünde 5cm kum varken çürüyüp böyle bir gaz çıkarır mı? Balıkları geçtim de :-) bu gaz sürekli çıkıyor benim akvaryumun tabanından, evde bizi de öldürmesin? Çok azı bile aşırı zehirli diyorlar bunun için. Siz buna bir bilirkişi yorumu yazın lütfen de bu işi foruma ayrı başlık olarak uyarı niteliğinde yazalım. Hindistancevizi torfu kullanan veya kullanma planı yapanlar için çok önemli bu konu...

Teşekkürler
Eser Atalas
[/QUOTE]

Eser Bey; H2S oldukça zehirli bir gazdır, bu doğru. Karadenizde 200 metreden daha derinde canlılık olmamasının sebebi de bu gazdır. Çok düşük konsantrasyonlarda kana karıştığında ölümcül olabilir ama bu enzimlerin çalışmasını engellemek gibi etkilere kalmadan kan pH'ını aniden düşürmesi sebebiyle olur.

Oksijen ile birleştiğinde çok büyük bir hızla H2SO4'e, yani sülfürik aside dönüşür. En büyük etkisi budur.

5 cm torf, üzerinde kum da olduğunda yeterince oksijensiz kalabilir. H2S, CH4(metan), N2 üretimleri oksijensiz ortamlarda, düşük redox değerine sahip ortamlarda olurlar. Redox değerleri çok çok düşük olursa ki bunun için genellikle 20-30 cm taban ve epey asidik bir ortam lazım, H2 bile üretilebilir.

Bitkiler H2S 'e karşı köklerinden ortama verdikleri oksijeni kullanırlar. Bu şekilde H2S zehirleyici etkisini kaybeder ama H2SO4 oluşur. Bu aşırı miktarlarda olursa kökte kararma şeklinde çürümeler meydana gelir.

Bu olayın olması için kum türü önemli. Oksijenin olmadığı ortamda kumun birkaç cm altı genellikle H2S ve N2 üretimleri için yeterlidir.

N2 üretimi denitrifikason sonucu oluşur. Bu biyokimyasal süreçte nitrat rahatlıkla azot gazına döüştürülüp akvaryumdan uzaklaştırılabilir.

H2S üretimi de aynı ortamda oluşur. Aşırı H2S üretiminden kurtulmak için balık sayısı abartılmamalı, kök sistemi gelişmiş bitkiler akvaryuma konmalı, torf kullanıldığında aşırı kullanımdan uzak durulmalıdır.

Denitrifikasyon, H2S, CH4 konusunda yakında makale yazmayı düşünüyorum.
[/QUOTE]
 
Jabuert Filtre kumda hidrojen sülfür oluşumunu engelliyormuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 13:44
Torf az mikatarda kullanıldığından 2 ay kadar fayda sağlar sonra besin içeriği tükenir. Fazla torf kullanımı tabandaki ph'ı  ve redox değerlerini çok ciddi etkiler ve bitki köklerinin ölümüne neden olur. Bitki gelişimine büyük darbe vurur. Yıllarca çok fazla yapılan bir hata olmuştur dikkatli olmak gerek hatta kullanmamak daha iyi. İyi bir misket gübre ve biraz zeolit çok daha etkili olacaktır.

Onur beyin bahsettiği hidrojen sülfit ve metan gazı oluşumlarına girmeyeceğim bile bunlar ciddi sıkıntılar yaratır.Benim denemelerimin birinde  tabanda metan oluşmaya başlamış ve taban balon gibi şişmişti çıkan gaz çakmakla yanacak kadar saf çıkıyordu :). Tai deneme akvaryumunda canlı bitki hayatı kalmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

joblackÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 120
joblackÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 12:02
Arkadaşlar yeni kurduğumuz akvaryumda torf kullandık biraz kalın oldu. Üzerine bitki kumu kahverengi rengi olun ve hagen siyah kum ekledik. Torfun kalın olması sıkıntı yaratırmı? Zehirlenme falan diyorsunuz korktum şimdi. Hatamı yaptık yoksa.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2014 15:22
Torf tabanda çürüdükten sonra inanılmaz bir kötü koku yaymaya başlıyor. Çıkarıp atarken iyi bir mide gerekli. Çürük çamur oluyor. Zaten bitkiler de kök atmayı bırakıyor, olan kökleri de o gri çamur içinde ölüyor. Akvaryumunuz alt üst olmaya başlıyor. En uzun ömrü 1 yıl. 6 ay içerisinde akvaryumunuz belirti vermeye başlıyor.    fatihsahin2014-03-21 15:22:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir