Guppy (Lepistes) Genel Bakış


dewilssonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 103
dewilssonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2013 18:02
   Arkadaşlar sizlere lepistesler hakkında genel bilgi ve tecrübelerimden bahsetmek istiyorum. Umarım hobiye yeni başlayan ve yapmakta olanlara biraz da olsa yardımım dokunur. Guppy = ismi kendisi doğa bilimcisi olan Robert John Lechmere Guppy'den gelir. 1866' daTrinidad adasindan kendisinin örnek olarak getirdiği lepistes balıklarını, bazı türleri ve kumu Ingiltere' de müze olarak bulunan (British Museum) götürür. O zamanlar Poecilia reticulata isminin olmadıgı ama ismi Girardinus guppyi diye bilinen bir belgeden hareket ederek araştırmalara başlamıştır. Eline geçen belgede bir çok alt tür olduğunu görmüstür. ve araştırmalara baslamıştır.

   Guppy (Lepistes) Hakkında Genel Bilgi
  Ana vatanı Orta Amerika'dır. Erkekleri renkli ve boyları küçük olur, dişileri ise tam aksine büyük ve renksiz olurlar. Tropikal bölge balığı olduğu için 26-28 derecede beslenmeleri gerekir. Yavrularını yedikleri için ızgaralı yavruluklar tercih edilir. Düzenli beslenirlerse yavrularını yemezler. 20-40 gün arası gebelik dönemi vardır. Ergenlik çağına gelmiş bir lepistes 15-40 arası yavru doğurabilir. Lepistesler doğduktan 3 ay sonra çiftleşecek duruma gelse de 6 aylık olduktan sonra çiftleştirilmelidir. Uygun su koşulları; sertliği 9-19 °dH, pH değeri ise 7-8 olmalıdır.  Erkekte gonopodium adı verilen üreme organı mevcuttur. Bu üreme organi erkek yavrularda 4 haftadan sonra belirli bir şekilde görülmeye başlar. Ortalama ömürleri 4 yıldır.
Lepistesin Anne Karnındaki Gelişimi 

   Yetişkin ve Yavru Lepisteslerin Cinsiyet Ayrımı 

   
   LEPİSTES İSİMLERİ
 Guppy = Bu balık türünü keşfeden adamın soy adıdır ve genel ismidir.
 Albino = Renklenmeyi sağlayan pigmentlerin eksikliğinden ortaya çıkan bir hastalıktır ve albino diye bir lepistes ırkı yoktur Fakat her lepistes ırkının albinosu vardır. Türkçe karşılığı 'akşın'dır.  
 Fancy = İnsanların ürettiği tüm lepisteslerin ortak adıdır.
 Tuxedo= Smokin anlamına gelir. Gövdesinin arkası farklı renk olan balıklardır.
 Grass = Çim anlamına gelir.
 Tail = Kuyruk anlamına gelir.
 Cobra = Yılan derisi gibi olan lepistesler için kullanılır.
 Mosaic = Mozaik desenlere sahip olan lepistesler için kullanılır.
 Wild = Yabani, vahşi anlamına gelir.
 Sunset = Gün batımı anlamına gelir.
 Sunrise = Gün doğumu anlamına gelir.
 Moscow = Moskova demektir.
 Top = Üst, tepe anlamına gelir.
   KUYRUK ÇEŞİTLERİ
Ribon fın: Balığın alt yüzgecinin uzun olması
Shark fın: Köpek balığının üst yüzgecine benzemesi
Hıgh dorsal fın : Balığın üst yüzgecinin kuyruğa doğru uzun olması
Swallow: Kuyruğun girintili çıkıntılı olması

Large Strains (Uzun Kuyruklu Varyeteler)
*flag tail: Bayrak Kuyruk
*triangle tail: Üçgen Kyuruk
*fan tail : Fan Kuyruk
*veil tail: Peçe Kuyruk

Sword Strains (Kılıç Kuyruklu Varyeteler)
*double sword: Çift Kılıç Kuyruklu
*upper sword: Üst Kılıç Kuyruklu
*lower sword: Alt Kılıç Kuyruklu
*lyre sword : Lir Kuyruklu

Short Strains ( Kısa Kuyruklu Varyeteler)
*Spade Tail= Bahçıvan Belli Kuyruklu
*Spear Tail= Zıpkın Kuyruklu
*Round Tail= Yuvarlak Kuyruklu
*Pin Tail = İğne kuyruklu
 FOTOĞRAFINI DA EKLİYEYİM


  YEMİNİZİ KENDİNİZ YAPIN
 Arkadaşlar balıklarınızı daha sağlıklı ve doğurgan yapabilmeniz için benim sizlere tavsiyem kendi yeminizi kendiniz yapın. Tek dezavantajı diğer yemlere göre akvaryumunuzu daha fazla kirletecektir.
350-400 gram yem için
Gerekli Malzemeler
1- Bemiks (B vitamini Ampul) (5 adet) 
2- Redoxon (C vitamini Ampul) (3 adet)
3- Evigen (E vitamini) (5 adet)
4- Badem yağı (4 çay kaşığı)
5- Japon balığı yemi pond yem (100gr)
6- Karides kurusu (200 gr)
7- Bir avuç dip yemi
8- Bir avuç et ağırlıklı olan pul yem
9- su (5 çay kaşığı)
10- imkanınız varsa 1 yemek kaşığı kabuksuz artemia
 Gerekli Ekipman
1- Geniş bir kap
2- Havan (yemleri ezmek için)
Hazırlanışı
 Arkadaşlar öncelikli olarak vitamin ampullerini tedarik ediyoruz(eczaneden) daha sonra pond yemi karides kurusunu, pul yemini ve dip yemini ayrı ayrı güzelce ezip toz haline getirdikten sonra kabın içinde karıştırıyoruz. Eczane'den aldığımız vitamin ampullerini içine kırıyoruz daha sonra su ve badem yağını yazdığım ölçülerde ilave ediyoruz  ve iyice karıştırıyoruz. yem hazır olduktan sonra bir gün oda ortamında açık bir şekilde kaldıktan sonra ağzı kapalı bir şeye koyarak buzdolabında muhafaza ediyoruz. Not: Araştırmalarım sonucu vitamin ampullerinin balıklara bir zararı yoktur aksine yararı vardır, badem yağını kullanmamızın sebebi ise balıkların kabız olmasını önlemektir.
Yeni Başlayanlar İçin 
  Öncelikli olarak en az 40 lt hacmi olan bir akvaryum edinmelidirler daha sonra buna uygun 100 w bir ısıtıcı ve iç filtre. Akvaryumun altına kum ve bitki şarttır. Hayvanların strese girmemesi ve rahat edebilmeleri için bitki şarttır ve bu bitkilerin içinde rahat bir doğum yapıp ve yavruların saklanmasına ortam oluşturacaktır. İlk başlayan hobici arkadaşlarıma tavsiyem öncelikli olarak plastik bitki ile başlamalarıdır çünkü canlı bitkinin budaması gerekli olan ilaçları vs kasvetli olduğu için. İlk başlayan hobicilerin bir çoğu doğum yapan balıklarını izlemek ister ve balıklarında yavrularını yememesi için ızgaralı yavruluklar kullanılır.

 Yavru Lepisteslerin Yemleri ve Akvaryum Boyutları
 Arkadaşlar yavru lepisteslerin boylanması için yem ne kadar en önemli faktörü oynasa da akvaryumun önemi de çok büyüktür. Kullanmanızı tavsiye ettiğim yemler ilk 1-2 hafta kabuksuz artemia sonraki haftalarda ise canlı yem yani su piresi, canlı artemia, kan kurdu dur. Ama şunu da unutmamak lazım haftada bir de olsa bitkisel yemler verilmelidir. (örnek: bitkisel ağırlıklı pul yem, ıspanak vs). Lepistesler suyun hacmi ne kadar düşük olursa o kadar çabuk büyürler ayrıca düşük hacimli uzun tanklarda normal büyüme şekillerinden daha fazla olarak boy attıkları görülür. Benim size kendi kurduğum 20cm eni 20 cm boyu 1.5 metre uzunluğu olan lepistes tankımın fotoğrafını paylaşayım bu hacimde olan tanklarınıza iç filtre kullanmayın sadece hava motoru veya pipo filtre ile destekleyin. Düzenli olarak aynı sıcaklıkta sular ile yenileme yapmanız da gerekecektir.


 ŞOV LEPİSTESİ NASIL YETİŞTİRİLİR? (KALİTELİ DAMIZLIKLAR)
 Öncelikli olarak edinmemiz gereken 8 adet tanktır bunu minimum 6 tanka da düşürebilirsiniz.
* 2 adet 10 litrelik akvaryum
* 2 adet 20 litrelik akvaryum
* 4 adet 40 litrelik akvaryum
 Elinizde bulunan ilk hamile dişinin doğurduğunu varsayarak başlayalım onları 10 litrelik akvaryuma alın ve oldukça sık bir şekilde yemleyin(günde 6 kere) ve su değişimini yapın. (Suların ısılarının aynı olmasına özen gösterin ve yem olarak yeni açılmış artemia ve büyütücü yemler kullanın) 20 gün sonra o yavruları 20 litrelik akvaryuma alın ve aynı şekilde beslemeye devam edin. Fazla kalan yemleri akvaryumun üzerinden alın. En önemlisi yavaş büyüyen balıklarınızı akvaryumdan çıkartın. 40. günden sonra erkek ve dişi balıklarınızı ayırarak 40 litrelik akvaryuma koyun ve aynı şekilde devam edin 3. ayın sonunda şov lepisteslerine sahip olacaksınız fakat şunu da unutmayın ayırdığınız balıkların 1 akvaryumda toplamı 15 i geçmemelidir.

SICAKLIĞIN YAVRU CİNSİYETİNE ETKİSİ
 Arkadaşlar bir çok yabancı siteden araştırdım genelde bir çoğu sıcaklık arttıkça dişilik oranının da arttığını söylüyor ben bu konuda hususi bir çalışma yapmadım fakat şöyle bir şey dikkatimi çekti kendi yavru tanklarımın sıcaklıklarını 1.sini 26 2.sini 27 3.sü nü 28 derece yaptım ve ortalama hepsine eşit sayıda yavru vardı ve yüksek dereceden daha çok dişi cıktı ikincisinde ise erkek dişi sayısı hemen hemen eşitti birincisinde ise erkek sayısı dişiye oranla biraz daha fazlaydı.

KENDİ ÇALIŞMALARIMDAN BİRKAÇ ÖRNEK:
 Super Albino Red

 20 Günlük Olan Yavrularım


40 Günlük Olan Yavrularım


  Kendimce sizlere yardımcı olmak istedim umarım yararım olmuştur, sağlıklı balıklar.



Beğenenler: [T]182304,AhmetEmre[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]180106,Mcanerf[/T][T]185917,Halil1906[/T][T]186736,mahirhawk[/T][T]186501,Ahmet5905[/T][T]201103,jaws78[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182304,AhmetEmre[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]180106,Mcanerf[/T][T]185917,Halil1906[/T][T]186736,mahirhawk[/T][T]146759,Eldanar85[/T][T]186501,Ahmet5905[/T][T]201103,jaws78[/T]
+1: [T]186501,Ahmet5905[/T][T]201103,jaws78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkanc35Çevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2013
İl: Izmir
Mesaj: 334
furkanc35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2013 21:03
Teşekkür ederim gerçekten yararlı bir makale olmuş çoğu kişinin işine yarayacağından eminim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2013 00:49
Erdem bey öncelikle tebrik ederim ancak gördüğüm iki yanlışı düzeltmek istiyorum.Birincisi balıklarınız albino da red de değil.İkincisi ilk resimdeki yavrular 20 günlük değiller.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dewilssonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 103
dewilssonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2013 02:07
[QUOTE=malawi_cheart]Erdem bey öncelikle tebrik ederim ancak gördüğüm iki yanlışı düzeltmek istiyorum.Birincisi balıklarınız albino da red de değil.İkincisi ilk resimdeki yavrular 20 günlük değiller.
[/QUOTE]

İlk resimdekiler 20 günlüktür yavrularımda  red dir. Ben anlamadım nasıl bu kanıya vardınız balıkları büyüten benim. Siz diyeceksiniz ki 20 günde renk alamazlar diye siz söylemeden ben cevabını vereyim kullandığım yemden ötürü renklenmeleri erken başlıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2013 22:07
Erdem bey balıklarınız albino ful red değil.Ayrıca o balıklarda 40 günlük değil.Renklenmelerinden ziyade boy ve cinsel olgunluk 40 günlük olmadıklarını gösteriyor.
En üst fotoğraftaki balıklarda 20 günlük değil ayrıca.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dewilssonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 103
dewilssonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2013 22:49
[QUOTE=malawi_cheart]Erdem bey balıklarınız albino ful red değil.Ayrıca o balıklarda 40 günlük değil.Renklenmelerinden ziyade boy ve cinsel olgunluk 40 günlük olmadıklarını gösteriyor.
En üst fotoğraftaki balıklarda 20 günlük değil ayrıca.
[/QUOTE]

Zaten albino red yazdım full red DEĞİL önce yazdıklarımı iyi okuyun sonra yorum yapın. Arkadaşım ben bu işin ticaretini yapıyorum benden daha iyi mi bileceksin? Balıklar 40 günlüktür sen o fotoğraftan nasıl cinsel olgunluğunu çözdün ve yorumladın helal olsun, saçma yorumlar yapmayın arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

recep25Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 18
recep25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2013 16:07
On numarasın eyvallah bilgier için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DumluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/12/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 698
Mete DumluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2013 16:20
Emeğinize sağlık güzel bir çalışma.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çagribeyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2013
İl: Afyon
Mesaj: 1184
çagribeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2013 16:28
 20 günde renklendiren yemin isminide verebilirseniz...:D Benim bildiğim 1 - 2 ayda renklenir.
 Sıcaklık arttıkça dişi artıyor demişsiniz. Ben tam tersi biliyordum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dewilssonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 103
dewilssonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 00:49
[QUOTE=çagribey] 20 günde renklendiren yemin isminide verebilirseniz...:D Benim bildiğim 1 - 2 ayda renklenir.
 Sıcaklık arttıkça dişi artıyor demişsiniz. Ben tam tersi biliyordum.
 
[/QUOTE]

Tarifini vermiş olduğum yemi ve kendi ürettiğiniz canlı artemia verin renklenme sonucunu alırsınız. Sıcaklık konusu da ise ben deneyimlerim sonucu bu kanıya vardım siz de denerseniz göreceksiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2013 01:59
Faydalı bir makale, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2013 00:18
[QUOTE=dewilsson] [QUOTE=malawi_cheart]Erdem bey balıklarınız albino ful red değil.Ayrıca o balıklarda 40 günlük değil.Renklenmelerinden ziyade boy ve cinsel olgunluk 40 günlük olmadıklarını gösteriyor.
En üst fotoğraftaki balıklarda 20 günlük değil ayrıca.
[/QUOTE]

Zaten albino red yazdım full red DEĞİL önce yazdıklarımı iyi okuyun sonra yorum yapın. Arkadaşım ben bu işin ticaretini yapıyorum benden daha iyi mi bileceksin? Balıklar 40 günlüktür sen o fotoğraftan nasıl cinsel olgunluğunu çözdün ve yorumladın helal olsun, saçma yorumlar yapmayın arkadaşlar.
[/QUOTE]
Doğrusunu isterseniz bu işin ticaretini yapanların neyi bilip neyi bilmediği ortada.Bu şekilde yanlış bilgilerle kendinizi överek çalışmaktan ziyade insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.O balıklar 40 günlük değil bunu azıcık deneyim sahibi herkes anlayabilir.


Beğenenler: [T]174565,ReTRoX[/T]
+1: [T]179273,OnurBey06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dewilssonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2013
İl: KKTC
Mesaj: 103
dewilssonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2013 12:50
 Bak arkadaşım saçma sapan konuşuyorsun ben 16 yıldır lepistes üretiyorum ve kaldı da sana burda laf yetiştiremem fakat gereksiz gereksiz konuşmayı da bırak benden iyi bilemezsin neticede kendi üretimim olan balıklar  bu konunun da burda kapanmasını rica ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2013 17:28
Ben gereksiz konuşmuyorum Erdem bey burada insanları yanlış yönlendiriyorsunuz ben de müdahale ediyorum.Sizin gibiler bu şekilde yanlışlarla övünme çabasına girişince insanlar doğru düzgün büyüyen balıklarına bakıp mutsuz oluyor benimkiler niye büyümüyor diye.Her balığın bir büyüme sınırı vardır ne kadar iyi bakarsanız bakın o sınırı geçemezler ve sizinkiler o sınırı ikiye katlamış daha balığınızın varyetesini bilmiyorsunuz 16 yılı nasıl geçirdiniz düşünmeden edemiyorum açıkçası.Ayrıca üslubunuza dikkat edin.

Beğenenler: [T]137641,samed054[/T][T]174565,ReTRoX[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir