GT ilk yumurtalar


ombudsman32Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Aydin
Mesaj: 149
ombudsman32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2009 10:24
Bir kaç gün önce cinsiyetini fotoğraflarla sorduğum ve bir arkadaşın ikisi de erkek dediği GT lerim dün yumurta döktüDil%20Çikarma
Yaklaşık 2 senedir bu hobiyle uğraşıyorum ama ilk kez bir amrikan balığım yumurta döküyor.
Zamansızlıktan dolayı üretmekten ziyade , izlemek için balık besliyordum. Ama şimdi yumurtaları görünce acaba çoğaltabilirmiyim demeye başladım. Ancak tabi sorunlar ve sorularım var. Akvaryum 300 lt ancak karma bir akvaryum.
1-Yumurtaları ayrı yere mi almalıyım?Almam gerekiyorsa dişiyle beraber mi almalıyım?Eğer dişiyle beraber almam gerekiyorsa eşler ayrı kaldıkları süreçte, birbirlerine yabancılaşır mı? Tekrar eş tutma durumu mu gerekir?
2- Yumurtaların bazıları 2.günde beyazlaşmaya başladı.Sanırım mantarlaşma denen olay. Sebebi nedir?
3-GT lerin yumurta dökme sıklığı nedir?
 
Acil yorumlarınıza ihtiyacım var. Fotolar aşağıda
 

 
 
ombudsman322009-12-25 10:25:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2009 17:23
Yumurtalar serbest yüzüşe geçene kadar erkeğe de dişiye de karışmayın.Erkek dişi beraber bakıyorlar.Sonra erkeği ayırırsınız.Dişiler 1aylık olana kadar yavrularına bakıyorlar.Sonrasında da yavruları ayırırsınız.Dişiyi bir cam bölme ya da sineklik vasıtasıyla ayırabilirsiniz bu süreçte,böylece erkek dişisini gözden kaybetmeyecektir,yabancılaşma da olmayacaktır.Genelde ilk yumurtalar kaybedilir.Sizde de bu durum olmuş olabilir.2.batımda erkek ve dişi tecrübelendiğinden yavru kurtarımı daha etkili oluyor.Mantarlaştıysa bile karışmayın.Bir süre sonra yerler zaten yavru çıkmazsa.Akvaryumunuzda oscarlar varmış onları da çıkarmanızı öneririm.Ayrıca 100X40X50 bir akvaryumda oscar gt karması uygun değil bir de gt ler yavrulamış büyük kavgalar çıkabilir.Gt lerin yavru dökme sıklığı ayda 1 civarıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BossÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 951
BossÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 12:41
1-Bu konu genelde her hobicinin farklı tecrübelerine dayanır.Genel görüş Dişi yumurta döktüğü andan itibaren yumurtalar çıkana kadar erkek dişi ve yumurtalar aynı tankta tutulur.Erkek yumurtaların yanına başka balıkları yaklaştırmazken diğer türler için büyük bir tehdit unsurudur.Genelde karma akvaryumlarda sonuç ya diğer balıkların ölümü veyahutta yumurtaların yenmesiyle son bulur.Benim görüşüm eğer imkanınız varsa akvaryumunuzdan aldığınız suyla birlikte küçük bir tank kurmanız ve yumurtaların bulunduğu kayayı havayla hiç temas ettirmeden o akvaryuma koymayı denemenizdir.İsteğe bağlı olarak anneyi yavruların hızlı gelişimi için yanına koyabilirsiniz.Dişiyi koymamızın nedeni genelde yumurtaların havalanma işlemi ve mantarlaşan yumurtaların diğer canlı yumurtalara geçmeden dişinin müdahale edip yemesidir.Ama sadece yumurtaların olduğu taşıda bırakabilirsiniz.Dişiyle erkeği ayırdığınız zaman tekrar bir araya geldiklerinde yabancılaşma sorunu olmaz.Erkek herzamanki gibi dişiyi çiftleşmeye zorlar dişi hazır olana kadar aralarına bir bölme koyarsanız ve güzel bir beslenme periyodu dizayn ederseniz kısa zaman içerisinde birbirlerine tekrar alışırlar ve tekrar yumurta dökme işlemi gerçekleştirmeye devam ederler.
2-Mantarlaşma sıklıkla başımıza gelen unsurlardan birisidir.Genel yargı yetersiz oksijen ve su değerlerindeki yetersizlikten kaynaklanmaktadır.Bizler genelde balıklarımız yumurta döktüğü zamanlarda metilen mavisi ilacımızdan ilave ederek havalandırmayı iki katına çıkararak gerektiği durumlarda kaya tuzu ekleyerek su değerlerimizi elimizden geldiğince ayarlamaya ve yumurtalarımızın minumum düzeyde mantarlaşarak çıkmasına yardımcı olmaktayız.
3-Balıklarınız yumurta döktükten hemen sonra yavruları ayırdığınız andan itibaren erkek dişiyi tekrar çiftleşmeye zorlayacaktır.Dişi yorgun ve güçsüz kaldığı için kalsiyum bakımından ayırmanızı öneririm.Benim için ideal zaman 1 aydır tekrar yan yana koymak için ama sıklıkla üretmenizi tavsiye etmiyorum.Nedeni balıkların kalitesi ve sağlığı açısından.
Umarım yardımcı olabilmişimdir..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ombudsman32Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Aydin
Mesaj: 149
ombudsman32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2009 09:42
Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar... Ama ne yazık ki yumurtaları hep beraber yediler :( Özellikle dişi tüm gücüyle savundu yumurtaları ama zaten pek çoğu mantarlaşmıştı. Vatos özellikle çok rahatsız etti bu süreçte. Bu ilk deneyimleri olduğu için önemsemiyorum şimdilik, ama sanırım bi dahaki sefere ayrı bir tanka alacağım...
Bu arada Mehmet Bey, imzamdaki akvaryumları düzeltmedim. Şu an GT ve Astronotlarım daha önce başka başlıkta tanıttığım 5gen köşe akvaryumundalar.Hacmi 310 litre.  İmzamdaki balıklar değil şuandakiler, onlar 30 cm'e ulaştı. Bu tanktaki Astronotlar 6-7 cm civarı...
Herkese teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir