Gri Bulanık Su Sorunu
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 11:38
Yeni kurduğum bitkili akvaryumumda gri duman gibi bir bulanıklık var ve geçmiyor. Sebebi ve çözümü nedir?
Detaylar;
- Kurulum yapalı 7 gün oldu, ilk günden sonra oluşan bu bulanıklık kaybolmadı;
Suda biyolojik denge oturmadığı için olduğunu düşündüm ama 7 günde artık kaybolmalıydı diye düşünüyorum. Hem su yeni suydu hem de dış filtrenin malzemelerini yeni almıştım. Bakteri kültürü ilavesi yapmadım ama 7 gündür her akşam eski akvaryumumun suyundan (günlük 4-5 litre) aşılayarak bakteri oluşturmaya çalıştım.
- Akvaryumun ölçüsü 125*45*60 taban olarak dassoil bitki kumu üzerine büyük aralıklı sineklik üzerine 10 cm e yakın siyah hagen kum var. Bitki kumunu yıkamamam söylendiği için yıkamadım, hagen kumu 1-2 defa sudan geçirdim ama bulanıklıgın sebebi kum tozu olsaydı 7 günde çökerdi diye düşünüyorum.
- Akvaryumda 4 gündür 1 lepistes ve 1 otosinktus var hem bakteri üremesine faydası olsun diye hem de suyu denemek için atmıştım, sağlıklı görünüyorlar ama su bulanıklığı aynı devam ediyor.
Kurulumda ektiğim bitkilerde de şimdilik bir sorun görünmüyor.
- Kum yüksek olunca jager 300w ısıtıcının 10-15 cm kadarlık kısmı toprağın içinde kaldı bu sorun yaratmamıştır sanırım
- Su üzerinde her akşam yağlanma oluşuyor bunu her akşam topluyordum ama dün gece bir kafa motoru ile su üstüne az miktarda dalga verdim bu sabah baktığımda yağlanma yoktu ama cam kenarlarında köpük oluşumu yine vardı.
- Bu süreçte su oturana kadar alg sorunu olmasın diye az ışık yaktım, günde 3-4 saat kadar.
- Karbondiyoksit tüpünü denemek için ilk gün 2 saat kadar karbondiyoksit verdim daha sonra 6 gündür karbondiyoksit de vermiyorum.
- Adını tam hatırlamıyorum ama mango koku değilde dal şeklinde olan ağaçlardan iki ayrı büyük dal var akvaryumda onların üzerinde de bu gri renkten yosun gibi bir oluşum başladı gibi
- 7 gündür hiç yemleme yapmadım
- Tabanda azoo marka misket gübre var, suda da bir miktar sıvı multi gübre var.
- Isı 24 derece
- Su yüzeyi hareketi 6 gündür yok gibiydi, dün gece bir kafa motoru ile dalga vermeye başladım bu süreçte akvaryuma oksijen takviyesi için birşey yapmadım, bakteriler oksijen alamayıp ölmüş su bu nedenle dengeye oturamıyor olabilir mi?
- Test kitim yok malesef suda test yapamıyorum
Nerede hata yapıyorum sizce? Nasıl çözüm bulabiliriz?
Şimdiden Teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 11:46
Bulanıklık, biyolojik döngünün tam oturmamasından kaynaklanıyor, yeni kurulan akvaryumlarda 15 güne kadar görülebilir.Dış filtreniz bir kaç gün içinde sorunu halledecektir.Bu dönemde mümkün olduğunca müdahale etmeyin.
Isıtıcıların kumun altında kalması, zamanla kum altında kalan kısımlarda ısıdan dolayı, ısıtıcıya kum yapışmasına ve kireçlenmeye sebeb oluyor, gerçi porçöz ile tamamen temizlenebiliyor, yani fazla sorun değil.
O köpüklerde, biyolojik denge kurulunca yok olacaktır.
Su yüzeyini kesinlikle dalgalandırmalısınız ki, akvaryum suyunuz oksijence zenginleşsin.Bu dalgalanmayı iç filtre yada dış filtrenizin çıkış ucu ile yapabilirsiniz. Eğer yüzüeyde hiç dalgalanma yoksa, biyolojik döngünün oturması daha geç olur, hatta canlı yükü fazlalaştığında sorun yaratabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 11:59
15 gün çok uzun bir süre değil mi, daha önceki kurulumlarımda bu süre hep 3-4 günde tamamlanmıştı?
Uyguladıklarıma devam edeyim mi peki? Su yüzündeki köpüklerin günlük temizlenmesi, günlük diğer akvaryumdan su aşılanması, az ışık, sıfır karbondioksit vs... ? Ayrıca bu şekilde devam edersem bitki çürümeleri de başlayacak bir iki güne kadar?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 13:24
Bitkileriniz çok ışık isteyenlerse sorun çıkacaktır.Zaten yosunlanma o kadar çabuk olmaz, siz bitkilerinizi düşünün ve ışıklandırmaya devam edin. Karbondioksitin ilk kurulumda biyolojik döngüye bir etkisi varmıdır bilmiyorum, araştırmak gerek.
Belirttiğiniz gibi normalde bulanıklık 4-5 günde geçmesi gerekir.Keşke ilk kurarken, eski akvaryum suyunuzun tamamını kullansaydınız, çok çabuk sonuca gidilebilirdi.Bence biyolojik su aşılamaya devam edin, eğer 4-5 gün daha bulanıklık geçmezse sorunu başka yerde aramak gerekebilir. Bu arada eski akvaryumunuz hale faal değilmi? Yani normal akvaryum gibi işlemeyen bir sistem içindeki döngü çökmüş olacağından, eski akvaryum suyu bir süre sonra işe yaramaz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2009 13:31
Eski akvaryumum çalışıyor hala içinde balık da var evet ama o küçük bir akvaryum 60*25*35 - 40lt kadar net su var gibi, yani ondan da her akşam 5 litre kadar su çekip yeni su koyunca onda da mı döngüyü her geçen gün bozuyorum bilemiyorum, zaten küçük akvaryumda dış filtre de yok, iç filtrede bakteri oluşumunda nekadar etkili bilemiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2009 01:37
Cengiz bey, nerde hata yapıyorum demişsiniz cevap basit sadece sabırsız davranıyorsunuz.Sorularınıza bilgim dahilinde cevap vermeye çalışayım.
* Hagen kum ( piyasada bu isim altında çok çeşitli kum satılıyor) suya fazla bulanıklık yapan bir kum değil.Tozunu 2-3 defa sudan geçirip akıtmanız yeterli oluyor.En azından kendi tankımda hagen le ilgili bulanıklık sorunu yaşamadım.
* Sorunun cevabını aslında siz vermişsiniz kullandığım malzeme yeni diyerek.Bakteri oluşumunu ben hergün nitrivec kullanarak 2 haftaya yakın bir sürede kısmen sağlayabildim.Yani 6-7 günlük bir olay değil.Biyolojik döngünün oturması ise aylar alıyor.Sabırlı olun derken bunu kastetmiştim.
* Eğer bulanıklık sizi çok rahatsız ediyorsa ilk bir aylık süre için dış filitrenizde karbon kullanabilirsiniz.Faydasını görüceğinize inanıyorum.
*Su yüzüyendeki yağlanma canınızı sıkmasın genelde her yeni kurulumda görülen bir olay bitkiler gelişim gösterdikçe zamanla geçicektir.Eğer dış filtrenin çıkış borusuyla yüzeyi dalgalandırmıyorsanız kafa motorunu kullanmaya devam edin derim.(Hem O2 açısından hem de yağlanmayı dağıtır)
* Aydınlatmanız hakkında bilgi vermemişsiniz ama düşük tutun süreside günde 6 saat yeterli olucaktır.(kurulum aşamasında) Canlı eklemeyin en az bir ay.(kastettiğim balıktır)
* Bitki yoğunluğunuzu bilmiyorum ama mümkün olan en fazla miktarla başlamanızı tavsiye ederim.CO2 vermeyi kesmeyin saniyede 1-2 kabarcık olarak.(Kh ve Ph testleri yapma imkanınız olmadığı için göz kararı ayarlamak zorundasınız.)
* Son olarak ta forumdaki 'Bitki Akvaryumunda Başarı' ve 'Yeni başlayanlar Buraya' konularını dikkatlice okumanızı öneririm en azından neyi ne zaman yapıcağınız konusunda size fikir vericektir.
Başarılar dilerim.Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir