Gözlerde beyazlaşma sebebi ve tedavisi


uzaysenturkÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 98
uzaysenturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 13:47

Gözlerde beyazlaşma veya Bulutlanma


Bu belirtiyle ilgili iki yüksek ihtimal vardır. "Gerçek Mantar " ve "Yanlancı mantar " .

Yanlancı mantar :

Ağız mantar , Ağız Rot veya Columnaris hastalığı denir . Bu hastalık bir mantar olmanın tüm belirtileri gösterirken, aslında bakteriyel bir enfeksiyondur .

Belirtiler

Kronik formu :
Balıkların yüzgeçleri ve solungaçları üzerinde bazen kafada beyazlaşmalar, küçük , gri kirli beyaz leke ve oluşumlar görülür . Bu oluşumlar, ağız kenarı ve dudaklarda da görülebilir.
İlk lezyonlar pamuk şeklinde olabildiği için , gerçek mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir.  Ağız mantarı, kaba ve daha parçalı bir görünüme sahip ve daha griye yakındır.


Akut Form:
Enfeksiyon , genellikle birkaç günlük bir kuluçka döneminden sonra kendini gösterir. Akvaryum su sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde (yaz ayları) meydana gelir. Balık her zaman dış belirti göstermezler, birkaç gün içinde belirti göstermeden ölebilirler . Tanı bir otopsi ile mümkündür. Basitçe balığın karın boşluğunu açtığınızda barsaklarında beyaz birikintiler ve karın boşluğunda su toplanması görülebilir. Etken  Flexibacter columnaris isimli bir bakteridir.


Koruma Yöntmleri
İyi bakım ve su şartları .Doğru pH , Nitrit , Nitrat ve Amonyak düzeyleri için akvaryum izlenmeidir. Yanlış ortamı nedeniyle daha Flexibacter enfeksiyonları ortaya çıkar.


Tedavi
Fenoksietanol içeren bir tedavi kullanarak daldırma banyosu normal olarak etkilidir. Antibiyotik banyoları yeterli tedavi sağlayacaktır.

 
Gerçek mantar veya pamuk hastalık .

Belirtiler

Genelde yaralanmış bölgelerde, parazitlerin daha önceden etki ettiği bölgelerde, gözlerde kabarık, genellikle beyaz veya gribeyaz pamukçuk şeklinde oluşumlar veya renk değişiklikleri görülür. Tedavi geciktikçe rekleri kırmızım, kırmızımsı kahverengiye dönüşür. Mantar genellikle yüzgeç çürümesi gibi hastalıklar için bir ikincil enfeksiyon olarakda görülmektedir .

Sebepler
Pekçok mantar türü bu sorunun görülmesine neden olmaktadır. Mantarlar ölü ve çürüyen bitki ve balıklardan bulaşır. Kötü su kalitesi de yayılması ve bulaşması için önemli bir nedendir. Stres , kötü hijyen , soğutma , yaralanma , yaşlılık ve diğer hastalıklar mantar enfeksiyonları çoğalmaya sağlayacaktır .

Tedavi
Sadece bir veya iki balık enfekte ise, tedavi için ayrı bir tank kullanılması yerinde olur. Tüm balıklardagörülüyorsa Ana tankta tedavi yapılmalı ve akvaryumun su şartlarını düzeltmek, stres faktörlerini ortadan kaldırmak gereklidir.
Aşağıdaki seçenekler mevcuttur .

Balıkların dayanabildiği konsantrasyonlarda uzun süreli  tuz banyosu etkili bir tedavi olabilir.

 
Fungusit olarak betadin veya benzeri bir iyotlu preparat, balığa bir pamuklu çubuk yardımıyla doğrudan da uygulanabilir.

 Son olarak Katarakt ihtimali üzerinde durulabilir:

Katarakt kristal lenslerin (mercek) kısmen ya da tamamen opaklaşmasıdır ve birkaç faktörden etkilenebilir; aminoasitlerin yetersizliği, (ör. Methionin),iz elementlerin yetersizliği (ör.çinko), vitamin yetersizliği (ör.riboflavin) gibi.  Helmintler,v,ral ajanlar ve bakteriyel enfeksiyonlar, intoksikasyon, osmoregülasyonda güçlükler ve mekanik hasarlar da katarakta neden olur. Bazı durumlarda etken tam olarak belirlenemeyebilir. Klinik olarak, körlük, unilateral veya bilateral mercek opasitesinden sonra gelen lezyonlar bazen exophtalmus ile birlikte görülebilir. Geçici ve kalıcı katarakt mevcuttur. Tanı gözlerin incelenmesi ile konur. Enfeksiyon kaynaklı olmayan durumlarda bulaşma tespit edilememiştir. Korunma için etkeni teşhis etmek önce gelir. Bazı kataraktlar geri önüşümlü oldukları için neden bilinirse tedavi mümkündür, diğer katarakt türleri geridönüşümsüz olup sonucunda sürekli körlük meydana gelir.

Gözge katarakt korneanın tamamen genişlemesi ve şişmesi veya ülserasyonu ile ilgili de olabilir. Aşırı gün ışığı, sudaki toksik maddeler, beslenme dengesizlikleri, mekanik hasarlanma da buna neden olabilir.
uzaysenturk2013-09-18 15:13:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir