Fotosentez'e yakından bakalım.


EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2013 08:33
FOTOSENTEZ

      Merhabalar sevgili hobiciler,

      Bildiğiniz üzere forumumuzda 7'den 70'e bir çok hobici abilerimiz kardeşlerimiz var, bu sebepten konuyu mümkün olduğunca basite indirgeyerek yazmaya çalışacağım.

 

      Hepimizin bildiği gibi bitkilerde fotosentez kloroplastlarda gerçekleşir. Kloroplastlar en çok yapraklarda olmak üzere bitkilerin tüm yeşil kısımlarında görülür. Yarım mm lik yaprak yüzeyinde yaklaşık yarım milyon kloroplast bulunur. Kloroplasta yeşil rengi Klorofil pigmenti verir. Kloroplastlarda besin moleküllerinin sentezi klorofil tarafından absorbe edilen ışık enerjisiyle gerçekleşir.Gerek duyulan karbondioksit ve oksijen Yaprak yüzeyinde bulunan stoma (stoma:yunanca ağız demektir) adı verilen mikroskobik açıklıklardan girer ve çıkar. Bitkinin ihtiyaç duyduğu su kökler tarafından emilerek yapraklara damarlar ile gönderilir. Yapraklar da bitkinin fotosentez yapamayan kısımlarına şeker gönderir.

Şekil 1.a Kloroplast

Şekil 1.b Stoma



       Bitkilerde fotosentezin nerede yapıldığını gördükten sonra , bu organelin, klorofil tarafından abzorbe edilen ışık enerjisini nasıl kimyasal enerjiye dönüştürdüğünü inceleyelim.

 

    Fotosentez Denklemi

      Işık varlığında bitkilerin yeşil kısımları karbondioksit ve sudan besin üretirler. Fotosentezin moleküler formülü şöyle özetlenebilir.

                                         6CO₂ + 12H₂O + Işık enerjisi -> C₆H₁₂O₆ + 6O₂ + 6H₂O

     Tam işlem bu ancak gelin biraz sadeleştirelim, giren ve çıkan 6H₂O yu denklemin her iki tarafından da çıkaralım.

                                           6CO₂ + 6H₂O + Işık enerjisi -> C₆H₁₂O₆ + 6O₂


      Fotosentez denklemi, çok karmaşık bir sürecin çok basitleştirilmiş bir özetidir. Aslında fotosentez tek bir işlem olmayıp, her biri çok sayıda basamaklara sahip olan iki işlemdir. Fotosentezin bu iki evresi Işık reaksiyonları ve Calvin döngüsü(sentez bölümü) olarak bilinmektedir.  

      Işık reaksiyonları, güneş enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürüldüğü fotosentez basamaklarıdır. Klorofil tarafından absorbe edilen ışık, suya ait elektronları ve hidrojeni, NADP⁺ (Nikotinamid adenin dinükleotid fosfat) olarak isimlendirilen bir alıcıya sürükler.  NADP⁺ enerji kazanmış elektronları geçici olarak biriktirir. Bu işlem sırasında su parçalanır. Dolayısıyla O₂ bir yan ürün olarak fotosentezin ışık reaksiyonlarında oluşmaktadır.Ayrıca ışık reaksiyonlarında ADP⁺’ye bir fosfat gurubunun katılmasıyla ATP oluşur. Bu olaya Fotofosforilasyon denir. Işık reaksiyonları sırasında şeker oluşmaz, şeker fotosentezin ikinci aşaması olan Calvin döngüsünde üretilir.

      Calvin döngüsü havanın CO₂’inin kloroplastta daha önceden mevcut olan organik moleküllerle birleşmesiyle başlar. Karbonun organik bileşiklerin yapısına katılması, Karbon fiksasyonu olarak bilinir. Daha sonra calvin döngüsü, fikse edilen karbonu elektronların katılımıyla karbonhidratlara indirger. Calvin döngüsünün hiçbir basamağı doğrudan ışığa ihtiyaç duymaz. Bu nedenle karanlık reaksiyonlar olarak da adlandırılır.

 

      Mümkün olduğunca kısaca bitkinin su ve CO2 den nasıl besin ürettiğini anlatmaya çalıştım. Calvin döngüsünden sonra değinilmesi gereken konu ışık reaksiyonlarındaki verimlilik ve ışık spektrumlarıdır. Bu konuda Refet Ali YALÇIN'ın çok detaylı ve gerçekten okunması gereken bir makale var. En kısa sürede linkini ekliycem.

Eğer bir engel olmazsa bir sonraki yazımda Bitkilerde Beslenmeye değineceğim.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2013 08:37
Güzel bir konu olmuş teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2013 01:42
Karada yasayan bitkiler icin fotosentezde optimum sicaklik aralik degeri su bitkileri icin de aynimidir? Makaleniz icin tesekkur ederim.gssmartboy2013-08-27 01:44:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2013 04:21
Ufuk Bey; fotosentezde optimum sıcaklık pek çok etkene bağlıdır ve bildiğim kadarıyla bitkiden bitkiye değişir. Sıcaklık belirlenirken metabolizmanın genel gereksinimi göz önüne alınır, bu da türden türe çok değişiklik gösterir. Mesela tropik bir türde 26 derece optimum sıcaklıkken bu soğuksu bitkileri için ölümcül olabilir.

Bu arada ilk mesajda alıntılanan yazı kara bitkileri için geçerlidir. Stoma mantığı su altında daha farklı işler. Bitkinin sucul veya amfibi olup olmaması da burada önemli. Su altında CO2 stoma aracılığı ile değil difüzyonla alınır. Oksijen ise belirli bir noktaya kadar difüzyonla verilip eğer çok yoğun üretiliyorsa kabarcıklar halinde bitkinin çeşitli yerlerinden atılabilir. Bir kısmı ise kök dokusunu korumak, canlı tutmak ve kök çevresindeki mikroskobik yaşamı desteklemek için köklere taşınır.
onuruygun2013-08-27 04:23:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EFENDİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 2160
EFENDİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2013 12:05
Optimum sıcaklık konusunda homonlar etkili rol oynar, tüm konuda olduğu gibi yine genel ve basit bir şekilde söyleyebilirim ki 25 derece güzel bir sıcaklıktır. Bu derece hormonların çalışmasına izin veren bir ısıdır.

Onur bey, alıntılanan demişsiniz ancak herhangi bir alıntı söz konusu değil, Campbell Reece genel biyoloji kitabı kaynaktır ancak herhangi alıntı yok, çünkü kitap ağır bir dile sahip, ben kendi özümsediğimi basitçe aktarmaya çalıştım. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2013 02:51
Ümit Bey; alıntılanan demişim ama yanlış olmuş, kastım alıntı yaptığım yazı manasındaydı mesajınızın o bölümünü alıntı yaptığımı zannediyordum orada yapmamışım. (quote olayı) Verdiğiniz bilgiler için elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir