Forumun acemisinden sıkıcı sorular


syhograthÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 2
syhograthÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2012 01:54
Merhabalar;

Öncelikle herkese selamlar.

Akvaryum foruma yeni üye oldum, daha önceleri bu forumu sıkça takip etmekteydim ama önce birşeyler öğrenip ondan sonra sizlere sorular sormak istedim.Çünkü hiçbirşey bilmeden boş sorular sormak sizleride sıkmak istemedim.

Biraz uzun bir yazı olacak belkide "yahu bu adam ne yazmış böyle diye düşünceler" aklınızdan geçebilir.

Bundan 6 ay kadar önce akvaryum kurmak gibi bir düşünce geçti aklımdan bende hemen petshopları ve internet üzerinden araştırmalara başladım "olursa iyi bir şey olsun" düşüncesi ile 20 lt lik bir kavaryuma hc cuba, eladoa, cryptoryne ve anubias bitkileri ile kendimce bir dizayn vermiştim.Petshoptan bana önerilen taban malzemesi ise lav kırığı ve midye kırığı!!!!:D her bitki tamamda hc cubalarda bir sıkıntı yahu bunlar neden ölür ki! hemen biraz araştırma midye kırığı bitkili akvaryuma olmazmış! ve evet petshopçu ile biraz atışmanın sonunda(hc cubaları internetten getirtmiştim) sorunu çözemeden bir hışımla ofise gelip sipariş ettiğim kişiden de aldığım tavsiye ile silis+plaj kumu+lav kırığı karışımının altınada misket gübreleri de koyunca akvaryuma can geldi.Ondan sonra ise bende tabi burnum yandı ya hemen taban malzemeleri ile ilgili uzun araştırmalara başladım, pat karşıma "Hagen Siyah Kum" hah tamam dedim kum bu arkadaş dedim ve hemen internetten sipariş etmek için tamama basmak(ucuza bulmuştum diğer yerlere göre) üzereyken bu kumun özelliği neymiş arkadaş deyip biraz araştırdım.Aman araştırmaz olaydım "SAHTE HAGEN" karşıma hemen çıktı bitki siparişi verdiğim kişi bu kumdan satıyodu ama acaba diye insan içinden geçiriyor satan kişiyide kötülemek olmaz ama acaba neyse varsayalım gerçek olsun bu kum çinlisi değilde almanı olsun :D onuda çözmüş olalım buna taban besleyen özel malzemeler varmış aqua clay felan bunlar nasıl olacak bilgi var ama ya ben tam çözemiyorum yada harbi çok karışık bir :D ya ışıklandırma onlar beni iyice duman etti artık kabuslarımda ana tema AKVARYUM :D
kurmak istediğim akvaryum ölçüsünüde vereyim bu arada 100 cm uzunluk 40 cm genişlik 45 cm bombeli olan kısım 50 cm yükseklik istediğim kum hagen nereden bulabilirim(ucuza) yada alternatifi 
10 cm kum koymak istiyorum ışıklandırma galiba değişmekte kumun miktarına göre tabi kumu kat kat değik materyallerdende yapmak istersem nasıl olur.
 Biliyorum uzun ve sıkıcı :D gece saat 2 de artık sorma konusu ağır bastı :D

son olarak ışıklandırma ve jbl'nin ürününü tavsiye ettiler bu konu hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz.

Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fzkdevilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 624
fzkdevilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2012 10:46
Merhaba öncelikle forumumuza hoşgeldin.

Anladığım kadarıyla bitkiler güzel yetişsin istiyorsun. Önce bir iki açıklama; tabanın kuvvetli olması köklü bitkiler için çok iyidir.Ama Fern moss gibi türler tabandaki malzemeden %10 - 15 arası faydalanabilirler. Sağlıklı bir taban diziliminde en önemli unsur besin kaynağının en altta olmasıdır ki (genelde köklere misket gübre konması söylenir yanlış bir uygulamadır) bitki kökleri dibe saplayabilsin.
Hagene gelince Hagen diye bir kum türü yok (en azından ben üzerinde öyle etiketlenmiş bir kum görmedim) genelde bulabildiğimiz AQUADECO siyah kumdur.Özelliğine gelince bitikinin kökleri ile yapışıp demir gereksinimini karşılayabilecek demir vardır bu kumda, ancak Suya asla salınım yapmaz.

Tavsiye edebileceğim taban sıralaması alttan üste doğru DAZS Soil 10L + JBL manado 10L (10 litre yaklaşık 8kg falan gelir) + plastik ince aralıklı sineklik + 30kg civarı aquadeco yada hagen siyah/beyaz kum yada dere kumu (kuvarz kum olmasına dikkat edin, dizayna katkısı olmadıkça silis kum kullanmayız genelde) Parasal bir sıkıntı yoksa sinekliğin üzerine hagen gibi kumların yerine oliver knott nature soil devam edilebilir.(10L si yaklaşık 120-150tl arasıdır)

Işıklar için; 2adet 39 watt t5 grolux sylvania + 1 adet 39watt t5 aquastar sylvania +  1 adet osram yada philips 865 daylight floresant lamba işinizi görür.

Son olarak cuba bitkisi CO2 ve gübre takviyesi ister.Co2 yi İster mayalayın (DIY bölümünde ayrıntılı anlatımlar mevcut) ister Tüp alın. Gübre için yine siteden temin edebilir yada sera markasına ait ürünleri tercih edebilirsiniz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syhograthÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 2
syhograthÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2012 00:37
Fethullah Bey ilginiz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Açıklamalarınız ile tankımı yapmaya başlayacam.


Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir