Yeni alınan bitkilerin temizlenmesi
Malzemeler
1) Permasol tablet
Potasyum permanganat adlı kimyasalı içerir. Eczahanelerde 2-3 liraya bulunabilir. Çok etkili bir dezenfektandır. Zehirlidir, kullanım talimatları ve dikkat edilmesi gereken şeyler kutusunun içindedir. Pek çok parazit ve mikrobun kökünü kurutur.
2) Bakır Sülfat(Göz taşı)
Zirai malzemeler ve tarım ilaçları satan dükkanlarda 'Göz taşı' adı ile de bulunabilir. Fiyatı makuldür. 100 gram kadar aldığınız taktirde size uzun süre yeter. İçindeki bakır sebebiyle salyangozlar için öldürücü etki yapar. Çok zehirlidir, içinde balık olan akvaryumdaki salyangozları öldürmekte kullanılmamalıdır. Kuru halinde solunmamalı, içilmemeli ve cilt ile mümkün olduğunca temastan kaçınılmalıdır.
Hazırlık
Bu malzemeleri temin ettikten sonra 2 adet kova veya bitkilerimizin sığacağı başka bir kap alıyoruz. İkisine de su koyuyoruz. Bunlardan biri durulama, diğeri ise ilaçlama kovası olacaktır. Ayrıca kapların deterjan vb. kimyasallar ile kirlenmediğinden emin olmak için önceden yıkanması iyi olacaktır.
Permasolü eritmek için 1 adet cam bardak gerekiyor. Yalnız bu eritme işleminde cam dışında bir şey kullanmayın.
Kullanacağınız sular sıcak olmamalıdır. Oda sıcaklığındaki su yeterlidir. Sıcak su kullanırsanız bitkileriniz geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görebilir.
Uygulama
Bakır sülfat banyosu:
İlaçlama kovasına 5 litreye 3 çay kaşığı bakır sülfat koyuyoruz ve tamamen çözünmesi için suyu uygun bir cisim ile biraz karıştırıyoruz.
Bitkileri bu kovaya koyuyoruz ve 10-15 dakika kadar bekletiyoruz.
Ardından bitkileri durulama kovasına alıyoruz. Burada temiz suyun içinde 10 dakika kadar bekletiyoruz.
Bitkileri durulama kovasına aldıktan sonra ilaçlama kovasındaki suyu döküyoruz. Ardından kovayı iyice yıkayıp bir sonraki adıma geçmek için temiz su ile yeniden dolduruyoruz.
Permasol banyosu
5 litreye 1 tablet gelecek şekilde permasol tabletlerini alıp yarıya kadar su dolu cam bardağa koyuyoruz. Bardağı hafifçe sallayarak veya döndürerek tabletlerin erimesini bekliyoruz. Eğer tabletler tamamen erimezse bardaktaki suyun bir kısmını kovaya boşaltıp yeniden su doldurabiliriz. Yalnız potasyum permanganat çok aktif bir madde olduğu için eritme işlemi mümkün olduğunca cam bardakta yapılmalı, bardağa metal kaşık vb. şeyler sokulmamalıdır.
Bardaktaki permasol eriyip tamamı kovaya konduktan sonra kovayı elimizle veya başka bir alet ile biraz karıştırıyoruz. (Elinizle karıştırırsanız daha sorna elinizi gözünüze veya ağzınıza götürmeyiniz.)
Durulama kovasındaki bitkileri ilaçlama kovasına alıp bitkileri burada 30 dakika kadar bekletiyoruz.
Eğer bitkileriniz cryptoryne, anubias, echinodorus gibi kalın yapraklı bitkilerse yapraklara zarar vermeyecek yumuşak dokunuşlarla yaprakları ovabilirsiniz.
30 dakika geçtikten sonra bitkileri yeniden durulama kovasına alıyoruz ve birkaç dakika burada bekletiyoruz.
Bitkiler artık akvaryuma konmaya hazırdır. Permasol ile pek çok hastalık etmenine karşı elimizdeki en iyi tedbiri almış olduk. Ayrıca bakır sülfat ve potasyum permanganat ile beyaz benek vb. zararlıların da kökü kurudu. Bakır sülfat ile ayrıca pek çok salyangozun önüne geçtik.
Yalnız salyangoz yumurtaları içinde bulundukları jel halindeki kese ile pek çok kimyasala karşı korunmuş oluyorlar. Ben bu yoğunluktaki bakır sülfatın pek çok yumurtayı da öldürdüğünü gözlemledim ama yine de bazı yavrular yumurtadan çıkabiliyorlar. (Bizzat aynı akvaryumdan alınan yumurta keselerini bu yoğunluktaki bakır sülfat çözeltisine atarak deneme yaptım.)
Bu yazı akvaryum.com yönetimi ve yazarın izni olmadan tamamen veya kısmen kullanılamaz.
Saygılarımla;
Onur UYGUN
Beğenenler: [T]174666,Shark_Attack[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]210805,TuNCaY61[/T][T]220236,harunk[/T][T]180482,atlas0609[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204364,Sj Injection[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]210805,TuNCaY61[/T][T]180482,atlas0609[/T]
+1: [T]191426,lojistisyen[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fuat Bey; eğer bitkilerin siz almadan önce bulundukları ortam sağlıklı ise büyük bir sorunla karşılaşmazsınız. Hastalık taşınsa bile sizin su şartlarınız iyi, balıklarınızın sağlığı yerinde ise pek çok hastalığı rahatça atlatırlar. Bitkileri aldığınız akvaryum çok sağlıksız değilse sorun yaşamazsınız. Sorun çıkarsa ancak salyangozdan çıkar. Fakat yine de tedbirli olmak gerekiyor, bu iki yöntemin de uygulanmasını tavsiye ederim.
Şunu söyleyeyim ki ben bir tanıdık akvaryumcunun bitki akvaryumunu düzenlerken o akvaryumdan hastalık kaptım. Tüm sindirim sistemim alt üst oldu, avuç avuç ilaç içmek zorunda kaldım, yataklara düştüm. Tabii bu cümleden sonra akvaryumun içindeki ölü balıkların 4-5 gün beklediği gibi ayrıntılara girmeme sanırım gerek yoktur. Özellikle bu tip akvaryumlardan bitki alınınca permasol kadar etkili bir uygulama yoktur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Makrakantalar özellikle gece dibe inip dinlenen yavrulara zarar verebilir. Salyangoz ilaçları ise kullanılacağı zaman balıkları akvaryumdan çıkartmak, ilaç kullanıldıktan sonra da akvaryumda esaslı bir temizlik yapmak gerekir. Şimdilik salyangozları gördüğünüz yerde parmağınızla ezmeyi deneyin, akvaryumda ufak, saydam, jelimsi kesecikler görürseniz salyangoz yumurtasıdır, akvaryumdan çıkartın. Bunları yaparak tamamen kurtulamasanız da ilaç veya başka bir yönteme gerek kalmadan üremelerini durdurur, hatta nüfuslarını azaltabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]5339,electrofish[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yalnız hazır konu açılmışken söylemek istiyorum; potasyum permanganatın balıklarda kullanılmasının ciddi zararları vardır. Yoğun olarak banyo yaptırılırsa o zaman balıkların ölmesi gibi bir durum vardır, ayrıca ölmese bile yoğun çözeltide banyo yapılması mukozaya ciddi hasar veriyor. Bazılarının yaptığı gibi belirli periyotlarla balığı öldürmeyecek şekilde akvaryuma düzenli olarak verilmesi de uzun sürede karaciğere zarar veriyor.
not: Mukozaya zararı benim gözlemimdir. Uzun vadede karaciğer zararı ise araştırmam sonucu yabancı kaynaklardan bulduğum bir bilgidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yoksa dediğiniz gibi gibi permasol zaten ana akvaryumda veya herhangi bir şekilde balıklar üzerinde kullanılmaz. Öldürmese de süründürür. Bu konuda sonuna kadar haklısınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sağlık Etkileri
Yanlışlıkla içildiğinde veya yutulduğunda : mide ağrısı, kusma, ishal, kan basıncında düşme (hipotansiyon), çarpıntı, asidoz, bayılma şikayetleri ortaya çıkabilir. Kısa süre içerisinde ölüm meydana gelir.
Göze temas ettiğinde korneada hasar meydana gelebilir.
Cilde temas ettiğinde hafif irritasyona neden olabilir.
Solunduğunda : solunum yollarında irritasyon, öksürük, nefes darlığı meydana gelir. Çok miktarda solunmuşsa metal-dumanı ateşi denilen durum meydana gelir.
İlk yardım
Yutulduğunda : Çok miktarda su içirilir ve kusturulur. Hekim çağrılır.
Göze temas durumunda : göz kapakları genişçe açılarak bol temiz su ile yıkanır.
Cilde temas durumunda : temas eden yer bol su ile yıkanır.
Tüm bakırlı bileşikler, sudaki her tür canlı için zehirlidirler. Bakır iyonları ; balıkları, algleri, protozoa ve bakterileri 1mg/Litre.nin altındaki dozlarda öldürürler. İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları da 12 saat süreyle 0.1-0.55 mg/Litre bakır iyonlarına maruz kaldıklarında ölürler.
http://www.hekimce.com/index.php?kiid=65
Teşekkür Edenler: [T]158654,vatanen[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fakat bu uyarılar kullanımın ne kadar güvenli olduğu konusunda korkuya sebep olmasın, bahsettiğim yöntemleri ben de bizzat kullanıyorum. Hatta karides gibi çok hassas olan canlıların yaşadığı akvaryumu bu yöntemleri kullandıktan sonra bitkilendirmiştim. Yemedikçe veya tutup gözünüze sürmedikçe sorun çıkarmazlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir