FLUVAL 405


apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2009 21:03
Arkadaşlar elimdeki tetratecex1200 ün malum sızdırma  sorunundan sonra fluval 405 almaya karar verdim. Daha önce Ekol15, atman, ve eheim kullandım. Aşağıda almaya karar verecek arkadaşlar, için kendi görüşüm olsa da, izlenimlerimi aktarmak istiyorum. Belki alma aşamasındaki arkadaşlar için fikir verebilir.
Öncelikle alım aşamasında en ucuz fiyat olarak(260 TL) teleskopakvaryumda karar kıldım. Sipariş verdikten bir gün sonra da filtre elime ulaştı.
Filtre elime tek kutu içinde 9 parça olarak ulaştı.
1. 4mtlik iki ucunda bağlantı ağzı olan tek parça hortum
2. emiş borusu
3. çıkış borusu
3.giriş ve çıkış borularını sabitlemek için akvaryum üstüne takılan kıskaç
4. 4 adet vantuz(kıskaçlar için)
5. aquastop musluk sistemi
6. filtre sepeti
7. kullanım kitapçığı(dergi de denebilir:))
8.kullanım DVD si
9. montaj talimatnamesi(resimli)
2,3,4,5 nolu parçalar tek parça karton üstüne sabitlenmiştir.
Şunu söylemeliyimki, fluvalın orjinal paketlemesi son derece etkili. Tek parça kutu içinde yok yok. impeller kapağı ve kafa o-ringi ayrı bir pakette geliyor(manuele göre nakliye esnasında bu önemli parçaları korumak için).Montaj ve kullanım konusunda ayrı ayrı 3 tane kaynak sağlanmış. İster DVD de anlatımlı ve canlı gösterim ile, ister kullanım kitapçığından, ister montaj talimatnamesinden garantili bir şekilde montajı yapabilirsiniz. Her ne kadar bu kadar yardımdan sonra hata yapma olasılığı düşük olsa da , kullanım dili olarak türkçe bulunmaması eksi bir nokta diyebilirim. Fluvalın ithalatçı firması umarım ilerleyen zamanlarda bu noktayı es geçmez.
Kutuyu açtıktan sonra beni en çok şaşırtan şey tek parça ama süpürge hortumuna benzer hortumu oldu. Şu ana kadar kullandığım filtrelerde hep şeffaf veya açık renkli düz plastik borular vardı. Köşe kısımlarda, emme ve basma noktalarında mutlaka debiyi düşürücü kırılmalar olabiliyordu. Fluvalda ise böyle bir sorunla karşılaşmanız imkansız. Ancak, hemen söylemeliyimki, bu hortum tıkandığında diğer filtrelerdeki gibi temizlik bence imkansız. Sanırım  uğraşmak yerine yeni hortum seti almak zorunda kalacağım.(henüz karar vermedim)
Gelelim fluvalin montajına;
Sizi şu konuda temin edebilirimki, fluval filtrenin montajında kesinlikle hoşça vakit geçireceksinizDil%20Çikarma Öyle çok "user friendly" bir montajı yok ama şu ana kadar kullandığım filtrelerle kıyaslayınca gerçekten farklıUtangaç Tetratec kullanıcılarının bildiği vidalama tarzı bir bağlantı yok. (musluk kısmı hariç) Sadece biraz itiyorsunuz tüm parçalar birbirine geçiyor. Sızdırma konusunda şu an için pek emin olamadım, ama bağlantı kısımlarındaki yumuşak plastik malzeme oldukça kaliteli.
Emiş ve çıkış kısımlarının kıskaçlar yardımıyla akvaryum köşelerine sabitlenmesi son derece  yaratıcı ve kullanımda büyük kolaylık sağlıyor.
Fluvali aldığımda beni şaşırtan bir başka nokta ise aynı kapasitedi filtrelerle kıyaslandığında daha küçük kalan boyutu oldu.(eheim 2217, tetratec1200, atman 3338) İlk gördüğümde bu boyuttaki filtrenin kesinlikle saatte 1300 lt çevirebileceğine ihtimal vermedim. Ancak ne zamanki filtreyi çalıştırdım bütün düşüncelerim anında değişti. 405 gerçektente yüzeyde bu filtrelerden çok fazla bir sirkülasyon oluşturdu. 20w elektrik tüketimi ise eşleniklerine eşit veya daha az enerjiyle bunu başardığını gösteriyor. Ancak motor sesini duyduğumda ilk olarak bir şeylerin ters gittiğini düşündüğümü zannettiğimi belirtmem gerek. Her nekadar bir şeyleri yanlış yaptığımı düşünsemde gürültü  şu ana kadar kesilmedi. Mutsuz
Daha önce bahsettiğim gibi fluval 405 boyut olarak eşleniklerinden küçük ve bu boyut farkı filtre sepetlerinde de kendini aynı şekilde gösteriyor. Her biri ikiye ayrılmış 4 ayrı filtre sepetlerine ortalama olarak 250-300 grX2 filtreleme malzemesi kullanabiliyorsunuz. Ben eski akvaryumumumdaki 1lt kadar seachem matrixi (performansı oldukşa iyidir) ortadaki 2 sepete yerleştirdim. En alt sepete yine eski filtremden seramik ringleri ve en üste de sıfır elyaf koydum. Filtreyle beraber gelen 4 torba seramik boncuk ve 4 torba karbonu ise boşa çıkardım. Filtre sepetinde yine fluvala özgü bir başka nokta ise emiş kısmında biyo süngerden bir kartuş sepet boyunca aşağıya kadar uzanıyor ve ön filtreleme yapıyor, sonrasında ise biraz önce bahsettiğim sepetler esas filtrelemeyi yaparak yine üstten akvaryuma suyu basıyor.
Son olarak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse.
Artılar: Güçlü Debi, malzeme kalitesi, kullanım kolaylıkları, düşük enerji
Eksiler:Ses, küçük filtre hacmi
 
Not: Yukarıdakiler tamamen kendi düşüncelerimdir.
 
Saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Afrikali LeoÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 97
Afrikali LeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2009 09:59

Alpay Bey yaklaşık 1 haftadır 330 litrelik tankım için araştırma yapıyorum. Eheim 2217, 2226, 2228 Fluval 305, 405 derken en sonunda en iyisi biraz daha ekonomik olsun diyerek 260.-TL yerine 170.-TL ye TETRATEC 1200 almaya karar vermiştim ki hızır gibi bu mesajınız yetişti...

Öncelikle siz kaç litrede kullandınız 1200'ü ve ne kadar zamandır kullanıyordunuz ? Ben ilk defa dış filtre kullanacağım ve ilk defa bu litreye geçtim. Bu nedenle öncelikle 90.-TL fazla vermeyeyim diyordum ama sizce 90 TL'ye değer mi ?
 
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2009 12:09
Tetrateclerin sessiz çalışması dışında bence çok önemli bir özelliği yok. Debi normal derecede(ne iyi ne kötü). Malzeme kalitesi olarak orta denebilir. Sizin kapasiteniz için 2 seçenek 405 veya 2217 gözüküyor. Fiyatlarında çok fazla fark yok. Kullanım kolaylığı ve debi olarak fluval ağır basıyor, sessiz çalışma olarak eheim. Malzeme kaliteleri eşit hatta belki fluvalin daha iyi. Tetratec'i ben kesinlikle önermiyorum. Ekonomik durumunuzu bilemiyorum ama 90 ytl farka iki filtrede (405 veya 2217) değer. Onun dışında çin malı seçenekler var, bahsetmiyorum bile.
Benim akvaryum 550 lt fluval 405 in yanında bir de iç filtre, şelale filtre, hava taşı ile destekliyorum.
 
Saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Afrikali LeoÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 97
Afrikali LeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2009 14:16

405'in muadilinin 2217 olmasını tam anlamıyorum 2217 1000L/h değil mi ? 405 ise 1300L/h olması gerek...

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

apistoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2006
İl: Izmir
Mesaj: 225
apistoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2009 16:22
[QUOTE=Afrikali Leo]

405'in muadilinin 2217 olmasını tam anlamıyorum 2217 1000L/h değil mi ? 405 ise 1300L/h olması gerek...

 
[/QUOTE]
 
Fiyat olarak ve debi olarak yakın olanlarını kıyaslamaya çalıştım. Tabiki birebir değiller. Ama genelde benzer akvaryum hacimlerinde rakip oldukları için kıyasladım.
 
saygılarımla
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir