Filtrasyon Malzemelerimiz Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Akvaryum suyunu filtrelemek için kullanılan dış filtre ve sumplarda çeşitli bölmeler bulunmaktadır. Bu bölmeler, ihtiyaca yönelik malzemelerle doldurulup istenilen su değerlerine ulaşmak için kullanılır. Sumplara nazaran dış filtrelerde daha kısıtlı bölmeler mevcuttur. Piyasada hazır malzemeli veya boş dış filtreler bulunmaktadır. Hazır malzemeli olanlar genellikle standart ürünler içermektedir. Siz bu malzemeleri ihtiyacınıza göre yenileyebilir, değiştirebilir veya sıralarıyla oynayabilirsiniz. Aşağıda yer alan yazıda bu malzemeleri ucuz yolla temin etme yollarını ve malzemelerin kullanım nedenlerini bulacaksınız.
Elyaf :Bölmelerde genellikle suyla ilk temas eden malzemedir. Suyun ilk süzüm görevini üstlenmiştir. Fazlası suyun debisi düşürdüğünden yeterli miktarda konulmalı ve çok sık değiştirilmelidir. Yastık, yorgan, kumaş ürünleri satılan yerlerde , metreyle çok ucuz fiyata almanız mümkündür. Silikonsuz olanlardan almaya özen gösteriniz.
Biyolojik Sünger :Gözeneklerinde oluşan nitrifikasyon bakterileri sayesinde suyun temizlenmesinde büyük rol oynar. Bu süngerler iç filtrelerin içindeki süngerle aynıdır. Belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Bu temizleme sırasında çeşme suyu kullanmanız bakterilerin ölümüne neden olabilir. Bu sebebten yine akvaryum suyu kullanarak temizlemelisiniz. Biyolojik süngerin yüksek fiyatlı olması nedeniyle sumplarda ufak parcalara ayrılmış orta sertlikte süngerlerde kullanılabilir.
Bioball :Suyun havalandırılmasında, tazelenmesinde görev alırlar. Büyük sumplarda bioball gözünün üstüne yağmurlama sistemi yapılması tam performans alınması için çok iyi olur.
Seramik Borular :Kaba kirlerin ayrıştırılmasında, suyun tazelenmesi ve filtre içi eş dağılmasında kullanılır. Boncukçularda satılan naturel cam boncuklarıda aynı görev için kullanabilirsiniz.
Substrat :Nitrit ve amonyağın biyolojik filtrasyonu için gerekli olan bakterilere kolonileşme alanı sağlar. Ucuza bulabileceğiniz lav kırığınıda kullanabilirsiniz.
Karbon :Yeni kurulmuş akvaryumlarda veya hastalık tanklarında ilaçları ve renk, koku yapıcı maddelerin filtrasyonunda kullanılır. Zamanla aktifliğini yitirir.Biyolojik dengesi oturmuş akvaryumlarda kullanımı gereksizdir.
Turba :Yumuşak su ihtiyacını karşılamak için özellikle tropical akvaryumlarda ph ve kh değerlerini düşürmek için kullanılır.
Mercan Kırığı :Sert su akvaryumları için kullanılır. Zamanla çözünen mercan kırıkları suyun sertleşmesinde görev alır.
Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com
Teşekkür Edenler: [T]121610,ekcinar[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]181863,Beetlejuice1912[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Farklı görüşler var elbette ama oturmuş akvaryumlarda ihtiyaç olmadıkça kullanmamak gerekiyor, daha çok bu tür görüşler ticari kaygılardan dolayı artmış bulunmakta bilinçli olan akvarist doğal ortamı örnek almamızı göz önünde bulundurursa kullanmamalı diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok önemli bilgiler, Paylaşım için teşekkür ederim, emeğinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir