Evinizde Kolayca Yapabileceğiniz Karidesler İçin Yem Tarifleri...


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 19:53

 Evimizde Kolayca Yapabileceğimiz Karidesler İçin Yem Tarifleri…

 

Merhaba arkadaşlar, şuan ülkemizde pek çok farklı çeşit, çeşit karides bulunmakta. Bu karides hobisini bize tanıtan ve gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şimdi gelelim asıl konumuza;

 

Bir karidesin göz alıcı ve güzel renkleri olabilmesi için sağlıklı beslenmesine ihtiyacımız var. Karidesler çok doğal beslendikleri için hem otçul, hem etçil beslenirler. Bu yüzden menüde çok fazla ayrıcalık var. Karideslerimize genelde balıklarımıza verdiğimiz;

Pul Yem

Granül Yem (Bitkisel)

Granül Yem (Hayvansal)

Spirulana (Toz veya tablet fark etmez)

Tablet Yemler

Tatlı Kırmızı Biber (Toz halinde)

Isırgan Otu (Kuru)

Tavşan Pellet Yemi

Çiçek Poleni Kullanılabilir.

Bu yemleri harmanlayıp besleyici, renk verici ve üremeyi arttıran bir yem hazırlanılabilinir. Spirulina, tavşan pellet yemi ve granül yemi ezin, toz hale getirin. Bu malzemeleri karıştırmak için rondodan geçirin. Unutmayın her yemden ihtiyacınıza göre bire bir ölçüde yani eşit miktarlarda (bir kaşık bir fincan ve bunun gibi) kullanın. Spirulina tablet halinde eczanelerde veya akvaryumcularda da var ve keratine içerdiğinden kiraz karides ve kristal kırmızı karides gibi türlerde canlı kırmızı renkler yaratmak için etkili bir yemdir.

Bahçeden çıkma yem kullanımı

1-) Bakla:

Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Karidesler yemi parçalayarak yemelerinden dolayı kırıntılar ve küçük partiküller halinde zemin kumları arasına yayılan bakla parçalarını görünürde yem ortadan kaybolduktan sonra da yemeye devam ederler. Aşağıda ise bakla yiyen karideslerin fotorafları gözükmektedir.                                                            Not: Fotoraflar alıntıdır. Site: Akvaryumportalı.com

 

2.) Bezelye:

Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir.

Bezelyeyi verirken ilk haşlayıp, kabuğunu soyun sonra bezelyeyi karideslere verin.

Özellikle yavru karidesler bu yemin çekiciliğine doyamazlar ve saklandıkları yerden dışarı çıkarlar. Şahsi kanaatim bezelyenin içerdiği önemli orandaki protein hem yavruların gelişmesine faydalı olurken, yüksek orandaki lifli yapısı da hem yetişkin ve hem de yavrularda sindirim sistemini temizleyici bir etken olacaktır.

Fotoraflar:

Not: Fotoraflar alıntıdır. Site: Akvaryumportalı.com

3.) Salatalık:

Oldukça sulu bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile fosfor, demir, kükürt, manganez ve protein içerir. Salatalık karideslerin asla hayır diyemediği bir besin. Özellikle suda bir gece boyunca bozulmadan kalabildiği için avantajlı. Sonuç olarak salatalık en işe yarar yem. Ayrıca bu yemi cüce vatoz, L serisi, çöpçü balıkları ve salyangozlar içinde kullanabilirsiniz.

 

Aşağıda salatalık yiyen karidesler bulunmakta.

 Not: Fotoraflar alıntıdır. Site: Akvaryumportalı.com

Ayrıca bunlardan başka pazı, ısırgan otu, ıspanak, kabak ve dolmalık kırmızı biber gibi sebzeler de karides için oldukça faydalıdır.

 

Yazımın sonuna geldik. Umarım yardımcı olmuşumdur. Hepinize hobi hayatınızda başarılar diliyorum.

 

Saygılarımla…

 

Tulga Can Okan

Tulga Can2012-03-30 19:58:37

Beğenenler: [T]143684,Neontetra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cehester1_Çevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2011
İl: Denizli
Mesaj: 791
cehester1_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 20:04
Tulga paylaşımın için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 20:15
Önemli değil Ali Bey. Ben sadece tüm hobicilere yardım etmeye çalışıyorum. Yardım ettiysem ne mutlu bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 110
fatihkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 20:46
Tulga Bey yazınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.Elbette yardımcı oldun ve umarım bundan sonra da paylaşımlarınla yardımcı olmaya devam edersin .Sağlıklı ve mutlu bir hobi dilerim. fatihk2012-03-30 20:47:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 21:06
Teşekkürler Fatih Bey. Ben sadece ufak gözlemlerimden yola çıktım. Size de mutlu hobiler dilerim.Tulga Can2012-03-30 21:07:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trozan6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 551
trozan6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 10:19
Tulga Bey paylaşım için teşekkürler,yeni başlayan hobicilerimize büyük bir yardım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 12:04
Teşekkürler Sarp Bey. Dediğim gibi ben gözlemlerim ve öğrendiğim bilgiler vasıtasıyla yazdım bu konuyu. Umarım yeni başlayan hobicilere ve sizlere yardımcı olmuştur. Mutlu ve sağlıklı hobiler dilerim.

Arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Kendi fikirlerinizi ve karideslerinize hangi yemi veriyorsanız yazın lütfen. Yazarsanız mutlu olurum. İyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 00:45
Çok çok teşekkürler, Tulga birçok omurgasız hobicilerine yardımcı olacak bir paylaşım olmuş. Tekrardan emeğine sağlık. Bendeki kirazların etli kırmızı biber ziyafeti.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 11:40
Önemli değil Özcan Bey. Sizin gibi deneyimli bir hobicinin benim konuma yazı yazması gerçekten beni çok gururlandırdı. Umarım daha çok konuda sohbetimiz olur. Bu arada bu biberin tozunuda verebilirsinz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnginEmirErdoganÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 91
EnginEmirErdoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 17:29
Salatalık harici ıspanak ısırgan otu vb haşlamak gerekiyor mu acaba!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 18:05
Merhaba Engin Bey, evet ıspanak, pazı, ısırganotu ve birçoğu bitkiyi haşlayıp vermelisiniz. Bu karideslerin yemi daha kolay parçalayıp, sindirmesine yardımcı olur.
 
Yorumlarınızı bekliyorum.
Tulga Can2012-04-01 21:09:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 18:40
Omurgasızlara verilen meyve ve sebzeler haşlamadan ziyede kaynatılmış ve ocaktan alınmış sıcak suda 5 dakika kadar tutunuz.  bycan2012-04-01 21:13:42

Teşekkür Edenler: [T]184460,EsatK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 21:10
Tebrikler Tulga, çok güzel bir paylaşım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 21:11
Yazıma, kendi bilgilerinizi de yazdığınız için teşekkürler Özcan Bey.

[QUOTE=timur eker]Tebrikler Tulga, çok güzel bir paylaşım. [/QUOTE]
Teşekkürler Timur Hocam, konuma yazdığınız ve beni ayrı gururlandırdığınız için teşekkürler. Umarım daha sizinle çok muhabbetimiz olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir