Evde canlı yem oluşturmak


FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 02:45
 Anladım Faruk abi bilgiler için sağol :) Sanırım beyaz kurtçuklar en rahatı ? Birde bunun formulü var mı ? En sağlıklı oranlar ne kadar? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 11:56
Değilim  gibi bisküvi yada etimeklerin ıslanıp dipte çok az süt birikmesi yeterli. Kapaktada birkaç delik açmakta fayda var,zaten kurtçuklar kapağa toplanıyorlar,açtığınızda kapağın altı kurt dolacaktır. Kışın yani soğuk serin aylarda daha kolay,  yazın soğutucu derdi oluyor. 17-18 dereceyi geçmemesi 2-3 derecenin altına düşmemeside yeterli. Hatta Yiğitle konuşurken torfun içinde büyütülmesi geldi bir an aklıma. Ben discusa başlarsam bu formülü ve beslenmesi hakkındaki bütün ayrıntıları paylaşayım buradan en iyisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 14:43
 Bencede paylaşın çok iyi olur. Sıcaklık faktörünü duyunca bütün hevesi mi kırdı birden. Malum hafta sonundan itibaren sıcaklar başlıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 20:39
Başlasın artık Furkan,uzun zamandır İstanbul'da bu kadar soğuk ve yağış görmemiştim. İnsanoğlu olarak bu derece nankörüz aslında. 
4-5 sene önce haberlerde Alibeyköy barajı'nda su olması gereken bölümlerde otlayan inekler görünce, ne olacak halimiz diyorduk,şimdi ne bu yağmur-kar ne zaman kış bitecek diye soruyoruz. Bizimde ne istediğimiz belli değil gerçekten

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 22:17
 Evet çok haklısın Faruk abi. Aslında sevinmemiz gerekir bu kadar yağıştan dolayı. Fakat hem nankörlüğümüz hemde maddi durumlar(Kış denilince aklıma direk doğalgaz faturası geliyor) yüzünden bizde ne yaptığımızı bilmiyoruz sanırım :)
 Mevsimlerin bu hallere düşmesinin sebebi de biz insanlarız gerçi. Doğayı kirlet kirlet sonra 5 senede bir yağmur yağar, mevsimler yer değiştirir tabi.
 Neyse daha fazla uzatmıyım konu amacından çıkmasın :) 
FurkanSehit2012-03-16 22:18:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

byhackerman57Çevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 145
byhackerman57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2012 10:25
Abilerim amacım yoktan var etmek değil.Yani ne biliyim bakın elma çürür çürür kurtlanır gibi ali abim  örneklemiş ama beyaz kurda gelince deneyeceğim.De Lepistesler,karidesler ve moliler  bu canlı yemi yermi?

Son gelişme araştırmalarım sonucunda :D samanları suya koyarak elde edileceğini buldum yabancı bir siteden"su piresini aramak zorunda degilsiniz!bir kucuk akvaryum icine yariya kadar su doldurun su 2-3 gun dinlendikten sonra veya varsa dinlenmis su hazirda kullanin su kendine gelince icini kurumus samanlardan doldurun bu islemi akvaryumun sag veya sol tarfin yarilayacak sekilde bir iple demet olarak hazirlayip koyabilirsin daha sonrada icine bir cay kasigi hamur islerinde kullanilan mayadan at 2-3 uc gun icinde su pirelerin olusmaya ve hizla cogalmaya basliyacaktir...
eger yavrulari besliyeceksen iyice haslanmis yumurta sarisini gunluk yavrularin akvaryumuna mercimek tanesi kadar suya ezip verebilirsin yada bir parca muz kabugu suya atip suda infusalaria larvasi olusturarak yavrulari besleebilirsin yavrularin hizli gelsmesi icin artemia vermen daha iyi olur ve akvaryum suyunu dinlenmis suyla her gun bir iki santimlik seviyede su cekip tazelersen yavrular daha saglik ve hizli buyuyecektir...." bu denemekten zarar gelmez.


Artıdan forumda şu yazıyı forumda görmüşsünüzdür"bizim bahçede bi su vardı içinde su piresi oluştu sonra havalar soğuyunca hepsi gitti" bunun gibi cümleler gerçek ise ozaman bizim ev ortamında değilde dışarıda su koyarak oluşturmamız mümkün olmalıdır?Sizcede doğru değil mi?

Araştırmalar devam ediyor......


Şuradaki 6-10.sayafaya bakarmısınız http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/denizcilik/moduller/su_piresi_kulturu.pdf


Bir sorum var.Su pireleri suyun üzerinde düz yüzen sineğe benzeyen canlılarmıdır?Eğer onlar ise ben yazın köşeyi döndüm.Bizim tarlada su var girmeye korkarım bunun içi bunlarla dolu.
byhackerman572012-03-17 10:45:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sahinÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5
sahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2012 17:47
Emre senin yaptığın gibi tankın üstünü örtersen  spirulina yosunu havasızlıktan dolayı pis koku oluşturur aynı denizde kıyada biriken yosunların sıcakta kokması gibi ayrıca  beslenmesine dikkat etmezsen 1 ay gibi kısa zamanda elindeki kültür gidecektir. ayrıca su piresi öldüğünde diptekilerini balıklarına verebilirsin korkmadan ve onlar koku yapmazlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

byhackerman57Çevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 145
byhackerman57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2012 21:05
Ya su piresini dağdan veya nemli yerlerden toplamak mümkünmü?
Bir aralar alg patlaması olmuştu bizim gölde K.Çekmece gölü bu gölden bulabilirmiyim su piresi?
byhackerman572012-03-17 21:08:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2012 21:28
Küçükçekmece gölü'nde akıntı veya kıyıya vuran dalgadan pek haberim yok ama elmalı ve ömerli gibi barajlarda suyun durgun olduğu bölgelerde şu 1 ay içinde deli gibi su piresi toplanır diye düşünüyorum. En azından 2 senedir sağolsun piresiz bırakmadı barajlar bizi. 
Arkadaşlar balığa gidiyor  ellerinde olta,benim elimde pilli hava motoru ve kepçe,ben pire toplamaya,onlar iki tane sazan tutuyor seviniyor ben 2 kepçe pire topluyorum havalara uçuyorum

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmreYıldızdalÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2011
İl: Adana
Mesaj: 349
EmreYıldızdalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2012 23:17
Aynen öyle Faruk abi, babamla gölde pire toplamaya giderken 50 lira düşürdüğümüzü bilirim bi hafta sonra mersine gittiğimizde denizde tekrar 50 lira bulduğumuzuda bilirim 
Hobi işte adama neler yaptırıyor ama babam baya üretmişti.Bunların zamanı varmış sanırım o zamanda gölde inanılmaz bol oluyorlar.Açıkçası ben çok severim bu tür işleri solucan felan üretmiştimde bu tarz şeyleri üretmeyi düşünüyorum yani su piresini baya bara araştırdım gerçektende herkes birbirinden çok farklı şeyler süylüyor kafam çok karıştı birde şu süt ile yapılan tarifi tekrar alabilirmiyiz acaba ısı derecesi felan net olarak yapımını detaylı olarak.Birde pireler kadar proteinlimi acaba ? Bunu deneyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeisenbergÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 2494
HeisenbergÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 10:03
Bu kurtları etimek yerine gofretlerle yapamazmıyız? ve ben bunları naslı saklayacağım.mehmet zahit2012-03-28 10:17:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet06Çevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 61
mehmet06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 13:18
Su piresi üretiminde olmazsa olmaz su mercimeğidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 14:19
Bende su piresini gölden topladım ve bu kışıda 19 lt lik damacanada bazen -4-5 derecede geçirdiler ama su değişimi ve dip temizlemesi yapamadım. Dipte tortu var ölü pireler sanırım. İçinde bir dal eladoa var, bir kaç adette adi salyangoz. Arda sırada bir çay kaşığı kadar yem atıyorum su biraz bozuk gibi yeşilmi sarımı o şekil. Yem olarak tatlı kaşığı kadar ucuz dip yemini toz edip  250 ml lik su şişesinde çalkalıayıp eritiyorum. Pirelerin bulunduğu kaptan fazla hazırladığım yemin kapağını açtığımda gelen koku beni öldürüyor. Yazın gölden yine bolca toplıcam işallah il dışına çıktığımda siteden arkadaşlara pet şişelere doldurup hediye götürmek isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ramazan_YAVUZÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2011
İl: Konya
Mesaj: 238
Ramazan_YAVUZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2012 15:17
     

     Arkadaşlar su piresi üretiminde herkes ayrı bir yöntem kullanıyor. Elbetteki her yöntemin kendince doğruluğu vardır. Öncelikle şunu söylemek isterim samanın ıslatılmasıyla veya başka bir yöntemle ortama pirenin kendisini veya yumurtasını eklemeden pirenin orada oluşması mümkün değildir. Samanla ıslatılan su pire için güzel besin olur yalnız
     Benim gözlemlerim uyguladığım yöntemler;
    Eğer durgun bir suya yem atılırsa su 24 saat içersinde bozulmaktadır. Muz kabuğu da aynı şekilde 24-48 saat içersinde tüm pireler toplu şekilde ölmektedir. Mantar çorbası atıldığı zamanda su hızlı şekilde bozmaktadır. At-koyun-tavuk gübresi zaten ev ortamında mümkün değildir. Bahsettiğim bu yöntemlerle su kesinlikle çok kötü kokmaktadır.

    Benim gördüğüm en saglıklı yöntem yeşil su dur. Yaz aylarında kolaylıkla elde edilebilir. Pirelerin doğal ortamda beslenme alışkanlıklarına uygundur hızlı şekilde verim alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta su piresi sıcaklık konusunda hassastır serin suları severler23-24 derece üzerinde çoğalma hızı düşüyor.27-28 dereceye cıktığı zamn kültür tamamen çöküyor. Suyun yosunlanmasını beklerken kültür kaybedilebiliyor. Uygulama şu şekilde yapılırsa daha sağlıklı oluyor. Bahçe toprağı suyla karıştırılıp güneşe bırakılınca içersindeki mikro organizmalar hızlı şekilde çogalıyor. Su yeşeriyor 1 hafta beklendikten sonra tortuları dibe çöken yeşil su çekilip pirelere besin olarak verilebilir.

     2. yöntemde ise ekmeklerde kullanılan yaş maya. Gayet hızlı üremelerini sağlıyor. Maya uygularken çok dikkat etmek gerekiyot. Dozajı aşınca su bozuluyor. En öenli sorun suyun yüzeyini yağla kaplayıp pirelerin hava almasını engellemesi. Maya kullanılırken yüzeyi hareket ettirecek  suyu havalandıracak hava motoru da gerekiyor. Çok az miktarlarda maya verilirse hava motoruna gerek kalmıyor. Maya miktarını şu şekilde ayarlıyorum ben 50lt suya en fazla yarım çay kaşığı mayayı akvaryumdan aldığım dinlenmiş suyla bardak içersinde eritip pirelerin bulunduğu ortama ekliyorum.
Maya eklendikten sonra su hafif bulanacak şekilde pireler hayal meyal görünecek şekilde oluyor. Pireler mayayı tüketince su yeniden berraklaşıyor aynı şekilde tekrar uyguluyorum. Ortalama 3 günde bir defa. Yüzey yaglandıkça yüzeyden su çekiyorum ayrıca dipte biriken tortuları da çekip taze su koyuyorum. Ortalama 3 hafta da bir defa dip çekiyorum. yağlanmanı n yoğunluğuna göre haftada veya 2 haftada bir de yüzeyin yagını temizliyorum.
      Ayrıca pire akvaryumlarına yaralı bakterilerin kolonileşmesi için sünger parçaları da koyuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir