Etken maddeler ve kullanım amaçları


alpaslancankayaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2010
İl: Bursa
Mesaj: 76
alpaslancankayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 20:08
Öncelikle şablonu yazacaklarıma uygun olmadığı için kullanmadım. Bir takım etken maddelerin kullanım amaçları hakkında bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle hastalık fark edildiğinde alınması gerekilen ilk önlemler şu şekildedir:

1. Su kontrol edilmeli ve bulanma, aşırı pislik vs. gözlemleniyor ise suyun bir miktarı değiştirilmelidir.

2. Su sıcaklığı kontrol edilmeli ve hastalık teşhis edilmelidir. Doğru teşhisten sonra ısı hastalığa göre arttırılmalı veya düşürülmelidir.

3. Akvaryumda ölü balık var ise uzaklaştırılmalıdır.

4. Havalandırma miktarı arttırılmalı ve su oksijen bakımından zenginleştirilmelidir.

5. Tedaviye yardımcı olacak, kuvvetli ve zengin içerikli yemler kullanılmaya başlanmalıdır. ( Canlı yem türleri, kaliteli ve taze kuru yemler. )

6. Tedavi sırasınca asla klorlu çeşme suyu kullanmayınız.

7. Hiç bir zaman akvaryumun kapağı açık iken odaya böcek ilacı, oda parfümü vs. sıkmayınız.

8. Akvaryumda plastik malzeme kullanmakdan kaçınınız.

9. Hastalık bütün akvaryuma yayılmamış ise; hasta balıklar karantina altına alınmalı ve ana tankda da ilaçlama yapılmalıdır.

Kullanılan ilaçlar ve etken maddeler:

Metilen mavisi:
Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkilidir. Uzun süreli tedavi için %5 lik eriğikden 5 litre suya 3 damla kullanılır. Hazır alınan ilaçlarda prospektüse uyulur.

Malahit yeşili: 
Chlorid ve Oxalate halinde pazarlanır. Ozalate olarak pazarlananlar balıklar için daha zehirli fakat daha başarılıdır. Önerilen doz 0,03 mg/lt'dir. Standart olarak 1,5 gram etken madde 1 litre suda eritilir ve bu eriğikden 2 mg/100 lt suya uygulanır. Dış parazit ve mantar hastalıklarında kullanılır.

Potasyum Permanganate:
1 gram/100 litre su oranı ile kullanılır. Bu oranda balıklar 10 - 30 dakika banyo yaptırılır. Bazı balıkların bu kimyasala karşı olan hassasiyetleri nedeniyle bir anormallik gözlendiğinde, balık taze suya hemen nakledilir. Larnea hastalığında %0,1 oranlı eriği ile lokal tedavi yapılır.

Concurat:
İç parazitlere karşı en etkili ilaçtır. Eczanelerden teemin edilebilinir. Bu marka veya eş değer ihtivalı bir ilaç kullanılabilinir.
Bu ilaç 
2,3,5,6 tetrahydro
6 phenyl imidazo
2,1,6 thiazolhydrochlorides içerir.

Bu ilaçdan en fazla 2 gram yarım litre suda eritilir ve bir kısmı başka bir kaba aktarılır ve bu karışımın içine canlı tubifex konulur.  Tubifexler ölmeye başladığı an karışımın içinden çıkartılır ve balıklara yem olarak verilir. İç parazitlerde kesine yakın bir oranla tedavi sağlar.

Diğer etken maddeleri de ayrıntılı bir şekilde araştırdıktan sonra sizler ile paylaşacağım.
alpaslancankaya2010-02-05 20:09:03

Oysaki çok araştırmıştı. Üzüldüm.Aglama

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir