Eskiden ve şimdi...


halibutÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
halibutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 20:46

Yaklaşık 3-4 aydır deniz akvaryumu ile ilgileniyorum bunun 3 ayı akvaryumsuz sadece internetten teorik olarak araştırmalarımla geçti. Şimdi geldiğim noktada bir çok gerçeği tecrübe etmeden de olsa başkalarının tecrübelerine dayanarak gördüm.


İlk forumları ve makaleleri okuduğumda olayların hepsinin abartıldığını düşündüm, sanki herşey bir pazarlama kurgusuydu. Şu anda öyle düşünmüyorum artık herşey değil ama %50si pazarlama taktiği bu işi zormuş gibi lanse edip her türlü ıvır zıvırı gerekli kılınmasının bir taktiği gibi geliyor.

Daha 2 gün önce ismini vermek istemediğim sürekli alışveriş yaptığım bir akvaryumcu ile bir müşterisinin diyalogunda ; kurulcak tatlı su akvaryumu için (lepistes, neon gibi balıklar soruluyordu ) müşterinin seranın bilmemnesini suyun kurulumunda kullanması gerektiğini yoksa balıkların yaşayamıyacağını anlatılan bir konuya kulak misafiri oldum . Yahu bu hayvanlar amma zayıflamış, bu iş ne kadar zorlaşmış. Bundan 30 sene önce babamın akvaryumunda bu ilacı mı kullanmış  ? Veya siz kullanıyor muydunuz ? Bir tane hava motorlu bezli süngerli filtre ve çeşme suyu ile neler bakılmış ? Hatırlar mısınız ?
 


Bu verdiğim örnek sadece akvaryumcuyu bağlayabilir ama genel olarak bu sektörde böyle olayların olduğunu da herkes biliyor. Tuzlu su akvaryumlarının tatlı sudan apayrı olduğu ve zor olduğu da aşikar ancak yine de ben çeşitli yollar vasıtası ile olayların " canlıların yaşaması için mükemmel ortamı sağlamak " adı altında abartıldığını ve kandırıldığımızı düşünüyorum.
Belki ben hatalıyım, ama nedense olaylar araştırıldığında basitşeylerden itibaren herşey berraklaşıyor.
İlk akvaryumu kurmak için fiyat araştırması yaptığımda, kayalara ve kuma para verilmesi gerektiğini aksi taktirde bir sürü bir sürü problemlerin çıkacağını gerek dükkanlarda, gerekse forumlarda okudum duydum. Ama öğrendim ki aslında bunlar bir şart değil, biraz pazarlama biraz kandırmaca birazcana da iyi ürünleri alma isteği. Ancak çeşitli hususlara dikkat edildiğinde sorun olmayacağını öğrendiğim için gidip sahilden deniz kumu kullandım. Eminim gene deniz kumunun zararlarından bahsetmek isteyecek bir sürü arkadaş çıkacaktır ama benim amacım siz kandırıldınız ben aklımı kullandım gibi bir tavırla söylem yapmak değil. Ben fikirlerimde bana katılan arkadaşlar var mı diye merak ediyorum.
 
Sizce verdiğimiz her kuruş gerçekten gerekli mi ?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAK SUÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 248
BERRAK SUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 21:42

20 senedir akvaryumla ilgileniyorum bütün balıkları türlerini hemen hemen besledim şu anda diskus ve deniz akvaryumum var yaklaşık 6 senedir bunlara bakıyorum.Yazınızı okudum ve cevap veremeden yapamadım şimdi bazı ıvır zıvır dediğiniz ilaçları akvaryumcuların satış için sattığı bir gerçek bende bir iki tanesi dışındaki bir sürü ürünü kullanmaya gerek duymuyorum 30 sene önceki babanızın akvaryumununda gayet sağlıklı olduğuna inanıyorum ama artık para önemli ve akvaryumcular bu ürünleri satmak zorundalar onlarda haklı ticaret yapmaları için gerekli gereksiz ürünleri satmak zorundalar sizin hangi ürünü alacağınızı burada bilmeniz önemlidir.Lepistes ve neon için balıkların maliyetinden daha pahalı olan sera ürününü ancak bu şekilde satabilirsiniz bu konuda siz haklısınız ve o ürüne hiç gerek olmadığını sizde biliyorsunuz.Yanlış bildiğiniz bir konu deniz akvaryumunun tatlı su akvaryumundan zor olduğudur.Oysa deniz akvaryumu daha basittir ve sadece seyredersiniz suya dokunmazsınız bile

Ama bunun için sizin değiminizle mükemmel ortamı canlılar için sağlamanız
gerekiyor yani canlı kaya koymanız gerekiyor bu kayalar suyu düzenleyecek ve siz akvaryumunuza müdahele etmeyeceksiniz tıpkı mango kökünün diskus için su değerini ayarlaması ile aynı düşünebilirsiniz sadece su ile de deniz balığı beslersiniz ama balık için bakteri ortamı oluşmayacağından bakteri kültürü ile suya takviye yapmanız gerekir aksi halde bakteri eksikliğinden balık türlerinin bazıları bu durumdan etkilenerek ölebilirler.Sadece bilin hangi ürün işinize yarıyor hangi ürünü gereksiz alıyorum.Akvaryumunuzu suya gerekli olan malzemeler ile kurun akvaryumcunuz veya toptancınızdan yem yiyen oturmuş balık alın tuzlu su için ve diskus, frontoza gibi balıklar için bu çok önemlidir.Yoksa çok balık öldürür ve çok para harcarsınız. Ve bunun tecrübe ile alakası yoktur.Bunu unutmayın Sağlıklı akvaryum sağlıklı balıklar ile vardır .SAygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 22:00
Cihan bey,Ben daha eski akvaryumcu olmadigim icin yaziniza cevap veremiyecegim ama serkan beyin dedigi kafami karistirdi deniz akvaryumunda su degistirilmiyormu yani canli kaya koyarsak biraz aydinlatirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halibutÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
halibutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 22:07
Serkan Beyin dediği tuzlusuyun kolaylığı bence tatlısuda hangi balığı beslediğinizle ve büyüklüğüne bağlı. Ben çocuk yaşlarda sorumsuzluğumla bir akvaryumu 2-3 ay su değiştirmeden filtresini bile temizlemeden devam ettirdiğimi !!! hatırlıyorum. Tatlı su hayvanları bence doğası gereği kesinlikle değişimlere daha dayanıklı. Benim daha zordan kastım bu husustu.

Tuzlu su da tabi ki değişim yapılıyor.
halibut2008-01-13 22:08:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAK SUÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 248
BERRAK SUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 22:12
Ben yaklaşık en son 10 aydır suya dokunmuyorum sadece flitre malzemelerini ve protein skimmer dediğimiz protein toplayıcının suyunu boşaltıyorum 10 ay önce anemonumun dağılıp ölmesi yüzünden suyumu yeniledim ondan öncede suyuma bir müdahelem olmadı ama tatllı suda durum farklı onda değişim yapıyorum. Tuzlu suda değerler değişmedikçe değişim yapmıyoruz ama tabiki su çok uzun zaman sonra değiştiriliyor.BERRAK SU2008-01-13 22:15:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 03:01
Tuzlu suda da düzenli olarak su değişimi yapılması gerekiyor. Dışarıdan eklediğimiz katkılarla suya tuzda bulunan tüm elementleri ekleyemiyoruz. En azından haftada %10 değişimi yapılması gerek. Bu oran minimum olan akvaryumun yüküne reef ve marine olmasına göre bu oran değişebilir.

Kullandığınız denizden alınan kum yüklü slikat yüklü olduğundan yakın zaman içinde güzel bir yosun sorununuz olacak. O zaman akvaryumcuların yada forumlarda aragonit kum kullanın denilmesinin neye faydalı olduğunu anlamış olacaksınız. Amerikayı bir daha keşfetmeye gerek yok. Tecrübeli insanları dinleyip bu işi sorunsuz bir şekilde yapmaya çalışırsınız. Yada ikinci seçeneği seçip akvaryumcu akvaryumcu gezip sorunlarınızın kaynağının bile ne olduğunu anlamadan bu işten sıkılacaksınız.

Saygılarımla
percula2008-01-14 03:03:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halibutÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 26
halibutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 07:11
Plaj kumu dediğimiz kum çok çeşitli bileşimlerde olabilir. Bu yoğunluğu midye kırığından, saf SiO2 ye ya da daha değişik bileşimler olabilir. Kaldı ki akvaryumun camında da yüksek oranda SiO2 mevcuttur. Camdaki bileşim saf SiO2 den çok daha suda çözünebilir halddedir bu bağlamda plaj kumu kullanırsanız diatomlar her yeri sarar kanısı ne tip plaj kumu kullandığınıza bağlı, suda çözünebilen bileşimi olan bir kum silikatın artmasına sebep olacak ancak nitrat ve fosfat gibi diğer etkenler olmadan da diatomların azmıyacağı da bir gerçektir.

Ben aklıma yatmayan "doğru" ları tecrübe edip yanlış olduğunu görmekten de memnun olurum o yüzden de deneyip göreceğim.
 
Ama dediğim gibi ben birşeyleri doğru yapıp yanlış yapmadığımı tartışmak istemiyorum, olayı bir kaç noktada odaklamak da değil niyetim. Sadece sizlerin fikirlerini merak ediyorum. Belki de abartılmış şeylerden bir kaçı ortaya çıkacak.
halibut2008-01-14 07:39:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 14:48
Tuzlu su ve mercan akvaryumu ben yaptım oldu ile olmuyor. Zaten tankınızın fotografını yayınlarsanız ve bizim tanklar ile kıyaslarsanız aradaki farkı anlarsınız.

Arkadaşlar, tuzlu su ve özellikle mercan akvaryumları hiç ve hiç kolay değildir. Yukarıda yazılanlara kanıp, ne güzel bende yapayım demeyin, çoğu hobici gibi 6 ay sonra 2. el ilanlarında aldıklarınızı satmaya çalışırken bulursunuz kendinizi. Ve inanın ucuz ekipmanların pek 2. elide yok. Elinizde kalır hepsi.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 14:57

+ 1000 Ömere katılıyorum bakın benim biomatrics ps elimde kaldı valla herhalde son sahibi olacağım. Big%20smile  Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir