Erkek dişi birlikte yaşar mı?


JedaykinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2012
İl: Izmir
Mesaj: 114
JedaykinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 14:16
 Erkek ve dişi betta  birlikte yaşarmı yaşamaz mı tartışmaları yapılıyor arada. Birkaç gün önce olan bir konuyu aktarayım bununla ilgili olarak. Büyüttüğüm Eylül başında doğan yavrulardan 2 tanesini Martta bir yakınıma hediye etmiştim. Büyüyen 13 yavrudan 2 tanesini erkek olarak ayırmıştım. Kalanların hepsini dişi olarak kabul ediyordum, yüzgeç-kuyruk formlarına göre. Doğdukları zamandan beri birlikte duran dişi olarak belirlediğim 11 balıkta 2 tanesini hediye olarak verdim.

Çarşamba akşamı bu hediye balıkları gördüm. İkisi de ayrı akvaryumlarda duruyorlar ve bunlarda birisi erkekmiş, kuyruk ve yüzgeçleri gelişmiş verdiğim günden bu yana. Bettadan pek anlamıyorlar, ben görünce söyledim erkek olduğunu. 'Bunlar dişi, birlikte yaşarlar' dediğim için aynı akvaryuma koymuşlar ama bir süre sonra erkek olan dişiyi hırpalamaya başlamış. Yüzgeçlerini kuyruklarını koparmış, sonunda öldürecek diye ayırmışlar.  Kısacası doğdukları günden beri dişilerle birlikte duran erkek betta bir noktadan sonra saldırganlaşıp dişiye zarar verebiliyor. Hep söylenen noktaya geri geliyoruz, erkek betta tek bakılmak zorunda. Kendi türü ve yakın boylardaki diğer balıklar için de tehlike oluşturuyor erkek bettalar.  Bu tecrubeden sonra ne olursa olsun erkek bettaları tek bakmak gerektiğinden daha fazla emin oldum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozkan27Çevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 1089
Ozkan27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 15:54
Merhaba abi

Zaten berlili bişey erkek betta hırpalar. Ama bazıları bu durumu savunmuyor şöyle ;  

Erkek bettayı gerektigi koşullarda beslemiyor bettada bişeyler oluşuyo onun için saldırmıyor olabilir. Yani ben yaptım oldu mantıgını kullanıyorlar.


Söylemeyi unutmuşum belki çok geniş ve bitkili tanklarda beraber yaşayabilirler.
İyi günler.
MyLife2014-06-20 16:56:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 556
FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 16:27
Erkek ve dişi betta şartlar uygun olursa aynı akvaryumda yaşar, şahsen yaşattım, herhangi bir sıkıntı da yaşamadım. Şahsen şartlara gelecek olursam;

- Akvaryum büyüklüğü,
- Erkek betta' yı bir dişi ile değil de en az 2 -3 dişiyle birlikte bulundurmanız (agresif balıkların geneli bu  şekildedir)

şeklinde sıralayabilirim.

Örnekle açıklamak gerekirse ;  şeklin de gösterebilirim.

Bu resimde 3 dişi ve bir erkek betta var.

NOT : Yapay bitkiyi görmezden gelin
FuTTeRWaCKeN2014-06-20 16:28:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir