En Çok Yapılan 10 Yanlış


matakaraÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 30
matakaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 10:52
Merhaba,
Webde dolaşırken yurt dışı sitelerin birinden bulduğum kısa ama güzel bir yazıyı paylaşmak istedim.
 

Sabırsız Olmak

Sabır her her şeyde olduğu gibi tuzlu su akvaryumu içinde gerekli bir şeydir. Bir çok insan tankını kurduktan sonra sıkıntı yaşamaya başlar bunun sebebi sabırsız ve hızlı davranılmasıdır. Bir çok insan bu hobiye başlamadan evvel yeterince okuyup konu üstünde çalışmaz.

 

Sistemi Aşırı Yüklemek

Sistem içindeki döngü tam anlamı ile oturmadan aşırı canlı ve canlı kaya yüklemek anlamına gelir. Buna yeni tank sendromu denir. Sakin olun. Tuzlu su akvaryumu için yavaş ve ağır hareket edin unutmayın zamana karşı yarışmıyorsunuz.

 

Yetersiz Filtrasyon ve Su Sirkülasyonu

İyi bir biyolojik filtrasyona sahip olmak tuzlu su akvaryumunda başarı için en önemli şeydir. Ama tek başınada yeterli değildir. Bir sürü filtrasyon metodu bulunmaktadır. Bunlarda biolojik, mekanik ve kimyasal diye ayrılabilir. Bunların birden fazlasına sahip olmak her zaman sadece birine sahip olmaktan daha iyi sonuç verir. Aynı şey akvaryum içindeki su sirkülasyonu içinde geçerlidir. Yetersiz su sirkülasyonu akvaryumda oksijen kaynaklı sorunlara yol açar. Buda çamurlanma ve alg problemleri ve hayvanların yem almama ve benzer sorunlarının kaynağıdır. Bu yüzden her zaman yüksek su sirkülasyonu iyidir.

 

Hastalıklarda Yanlış Teşhis

Doğru teşhis koyabilmek tuzlu su akvaryumundaki en büyük problemdir. Mesela Oodinium ile Beyaz Benek hastalığının karıştırılması en büyük kargaşalardan biridir. İkiside benzer olmalarına rağmen farklı iki hastalık olup farklı tepkiler verirler. Bu yüzden doğru teşhis etmek oldukça önemlidir.

 

Tedavi Yanlışları

Hasta yada sıkıtılı bir balığa problemin ne olduğunu bilmeden müdahele etmek oldukça sık görülen bir yoldur. İlaçla tedavi sadece gerekli olduğunda ve mümkünse karantina tankında yapılmalıdır. Tedavide en önemli nokta hastalığın ne olduğunu tespit etmektir

 

Hakkında Bilgi Sahibi Olmadığınız Hayvanları Almak

Nasıl bakacağımızı ve besleyeceğimizi bilmediğimiz yeni hayvanları tankımıza eklemek genelde yapılan yanlışlardandır. Onun için bir canlı almadan evvel önce alacağınız canlı ile ilgili bilgi edinin. Balığın renginin ne kadar güzel olduğu, ne kadar güzel ve sevimli olduğu, sizi bilgisi olmadan yada satan kişinin sizi satın aldığınız canlı hakkında bilgilendirmeden almanıza sebep olmasın.

 

Uygun Olmayan Canlıların Biraraya Konması

Akvaryumdaki bir balığın diğerini yemesi yada birinin pasif kalması bulunduğu yerden dışarı çıkmaması gibi sıkıntıları en çok duyulan sorunlardandır. Canlı alırken tanktaki diğer canlılarla bir arada yaşayıp yaşayamayacağını bilmeden alım yapmak bu canlıların diğer akvaryum arkadaşları tarafından öldürülmesi, yaralanması ve strese bağlı ölümlerin en büyük sebebidir. Onun için mutlaka akvaryumunuza koyacağınız canlıların birbirleri ile uyumlu olduğundan emin olun.

 

Sağlıksız Canlıların Alımı

Canlıların sağlıklı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu yem yiyip yemediklerini kontrol etmektir. Hasta balıkların çoğu yem yemez. Onun için balık almadan satıcıdan balığı beslemesini ve balığın yem aldığını görmek istediğinizi belirtin. Bir diğer yandanda alacağınız canlıların dış görünüşünden sağlıklı olup olmadığını anlayacağınız bilgileri edinin.

 

Kalitesiz Su Kullanımı

Birçok aquarist bunu yapar. Musluk suyu yada kalitesiz su kullanımı akvaryumdaki bir çok önemli sorunun sebeplerinden biridir. Onun için suyu filtre edecek ekipmanlara sahip olun yada kaliteli su kullanın. Sağlıklı su kullanımı ilerisi için bir yatırımdır.

 

Yetersiz Tank Bakımı

Tankınızın bakımını aksatmanız size yüksek nitrat, bakteri kaybı veya diğer su kalitesindeki sorunlar olarak geri dönecektir. Bunun için akvaryum bakımını düzenli olarak ve aksatmadan yapmanız gerekir.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1532
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 11:37
Murat bey, güzel paylaşımınız için teşekkür ederim. Ayrıca genel mantık olarak düşünürsek tatlı su akvaryumları için de uygun bir liste olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matakaraÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 30
matakaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 11:56
20 senedir tatlı su ile uğraştıktan sonra çoğunluk gibi bende tuzlu suya dönüyorum. Akvaryum siparişini verdim. 140*50*60(h) lık bir akvaryum kurmak üzere yazıda da yazdığım gibi okuma ve araştırmadayım. O esnada bulduğum kısa ve güzel bir yazı. Tabi üstadların yanında başlamadan yazma konusunda biraz çekindim ama dediğiniz gibi genel bilgiler olduğu için yazmak istedim. Çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 12:11
Güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir