Dogal Davranış


isikÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 263
isikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2009 01:47

Belgesellerde izlediğim kadarıyla ağzında yavru olan bir balık yavrularının yüzmeye başlamasıyla, bazen yavrularını serbest bırakıyor.Yavrular ise grup halinde yüzerken tehlike anında hepsi annenin ağzına çok çok kısa bir sürede geri giriyorlar.Belli bir süre sonra tekrar serbest bırakıp tehlike anında grup toparlanıyor.Bazı amerikan cichlid ve tanganyika cichlidleri yavrularını kovuklarda besleyip buyutup korurken.Malawi cichlidleri yavrularını ağzında koruyor.Fakat ben tanganyika ve amerikan cichlidlerinden yavru aldığımda yavrularını koruma içgüdüsüne,gezdirmelerine,  özellikle amerikan zebra cichldilerinde hava kararmaya başladığında yavrularını yuvaya götürdüklerine şahit olurken, bi malawi cichlid i olan sarı prensesin yavrularını ağzından çıkarıp gezdirdiğine şahit olmadım.Splerin böyle bir özelliği yok mu?Yoksa  akvaryum hacmimi yetersiz mi geliyor?Akvaryumda sürekli stres altındalar mı?Siz balıklarınızda böyle bir davranış gözlemlediniz mi?

 
İnanıyorum ki akvaryumda balık beslerken hepimiz balıklarımıza doğal yaşama alanı oluşturmaya çalışıyoruz.Zaten akvaryum hobisi balık besleyip yavrulatmaktan ibaret değil.Onların davranış ve aile yaşamını gözlemlemek hemen hemen butun hobicilere zevk verir diye düşünüyorum.
 
Sizlerde gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sukruÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Antalya
Mesaj: 137
sukruÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2009 10:36
Merhabalar,
 
Elimden geldiği kadar bu tür belgeselleri bende seyrediyorum. Çok fazla bulunamasalarda elimde 4 veya 5 adet belgesel var çok da ilgimi çekiyor. Sizin gibi inceleyip defalarca seyrediyorum. Şimdi uzun zaman sp. besledim. Uzun uzun gözlemledim. Çeşitli sorunlar yaşadım. Bu arada da seyrettiğim hiç bir belgeselde ağzında yavrusu olan sp. görmedim. Sp. dişileri akvaryumda gözlemlediğim ve incelediğim kadarı ile ağzına yumurtasını aldıktan sonra sürekli saklanan, yumurtalarına karşı çok korumacı bir balık. Hatta diğer dişilerin, diğer cins balıkların yumurtalarını da koruyan bulduğu yerde onlarıda ağzına alan bir balık. Bir yunusu kusturmak için elinize aldığınızda genelleme yapmak istemiyorum ama bendekiler diyelim hemen daha ağzını siz açmadan hepsini dışarı çıkarırken, bir sp. yavruları çıkarmamak için ağzını sıkı sıkı kapatır. İşte bu kadar koruyucu bir karakteri olan balık akvaryum ortamında bir başka balık varsa kesinlikle yavrularını bırakmıyor. Yani benim kanım tamamen balığın karakteristik özelliğinden kaynaklanıyor BENCE . Yaklaşık 2 ay önce Malawi gurubundan Tanganyika gurubuna çevirdim tankımı hala dekorasyon ve bitkileri ile uğraşıyorum. Son favorim leptosoma yavrusunu yemiyor. Kusturmaya ve ayırmaya gerek kalmıyor. Küçük balıklarla birlikte seyretmesi çok zevkli.
 
Herkesin gözlemleri ve düşüceleri farklı olabilir. Deneyimleri paylaşarak bir bilgi akışı sağlanabilir. Teşekkürler.
sukru2009-09-02 10:42:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir