DIY Kardinal Karides Sulawesi Minerali - V1


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 02:21
Konu karides sevenleri ilgilendirdiği ve bu bölümde gelişim / ilerleme sağlanabileceğini düşündüğümden buraya da ekliyorum. Olmazcılar, zaten hazırlayıp satıyor olanlar konudan uzak durursa sevinirim, hobi başlığıdır. Hobi olarak yapıyoruz!

Discus Püfleri İndeks

- Discus Alımı
Discus Bakımı
-- Filtrasyon
--- Markalı filtre malzemeleri --- İleri filtrasyon [Modern ve yeni sistemler, yabancı dilden çeviriler, videolar vb.] ---- Alternatif filtrasyonlar [Öneriler/Tartışma] -- Yemleme ve yem yedirme
--- Alternatif yemler, mama tarifleri [Güncellenecek]
---- Renklendirme [Spirulina, astaxanthin, lecithin, folic acid] --- Markalı yemler [Tartışma/Öneriler] --- Canlı yemler
--- Yavruların kuru yeme alıştırılmaları -- Su değişimi --- Ucuza Mineral Katkılar ve Su Hazırlayıcı Yapımı - GENİŞ KAPSAMLI 
---- DIY Kardinal Karides Sulawesi Minerali Hazırlamak [Şu anda buradasınız]
---- Arı karidesler için GH mineral ve katkılar hazırlamak
- Discus Üretimi
-- Katkılar
-- Çiftlerin dezenfeksiyonu
-- Çiftlerde yaşanan sorunlar [Genel]
-- Alınan yavruların bakımı
- Unuttuklarım / Tavsiye ve İstekleriniz
-- ?
--------------------

Konu : Kardinal Karides Sulawesi Mineral Hazırlama - Versiyon 1

Resimlerin üzerine notlar düştüm

Ph-iletkenlik-gh-kh gibi temel değerler dışında aslında öğrenmek istediğim sulawesi gölünün mineral bileşik ve oranları idi. Farklı aramalarda sonuca gitmek isteyince edindiğim bilgiler artmaya başladı

Yararlandığım kaynaklardan alıntı ve bu doğrultuda açıklamalar ekleyeyim.

"Basic Salt Solutions:
Carbonate (strong base)
Hydroxide (strong base)
Bicarbonate (weak base)
Phosphate, except dihydrogen type (vary from weak to strong)
Borate (strong base)
Silicate (strong base)

Acidic Salt Solutions:
Sulphate (weak acid)
Chloride (weak acid)

Try to use as much basic salt as possible. These basic salt will act as a pH buffer too. However once you use acidic salt, which is inevitable as you need to add SO4 in water, you will need to use a little bit of strong base to adjust the pH back."

Sulaweside bulunan yer tabakası ve kayaçlar nedeniyle suda sülfat, magnezyum, kalsiyum, klorür fazla. Sülfat eklemek için magneyum sülfat kullandım fakat elimde olsaydı kalsiyum sülfat kullanacaktım. Düşen ph'ı balanslamak için daha güçlü bir tampon olan kalsiyum karbonat kullandım.

"Once you decided on liquid formula, you will limit yourself to only three types of calcium salts, that is Chloride, Polygluconate or chelated calcium (such as EDTA, DTPA, HEDTA). High level of these chemical may have adverse effect on the Sulawesi shrimp that has never encounter these chemical in substantial amount before in their isolated natural environment. "

Suyu mundar etmemek için toz halinde atmadım, çözelti hazırlayıp ufak ufak ölçerek dozladım. Bir ara tam formüle edeceğim.
Yine kalsiyum klorür tercih ettim. Versiyon 2'de kalsiyum sülfat ve az miktarda EDTA eklemeyi düşünüyorum.

--------

Taban malzemesi başlı başına bir konuymuş ve kardinaller için çok önemli olduğunu gördüm...

"Substrate and Sediment

The reason why I am starting with substrate and sediment is that no one really study it in depth. I personally think that it is very important and will be affecting the water chemistry greatly, thus it has certain justification on my water chemistry analysis.

The surrounding of lakes in the Malili Lake System, such as the shore and catchment areas, consists of mainly nickel-ultramafic rocks, limestone and cherts. With this sort of rocks around, high quantity of iron, magnesium, calcium, manganese and nickel will be washed into the lake. With the slightly alkaline water column, these cations will be easily precipitate into simple and complex oxides, hydroxides, phosphates and carbonate.

As such, Sulawesi shrimp may not be getting minerals majority from water column instead, it is getting from the precipitate while eating algae or scavenging the sediment. For soft water shrimp is getting approximately 30% from water column and 70% from diet, in Sulawesi shrimp case, it may even be 1:9. Thus, I am suspecting this is one of the reasons why many people failed to keep Sulawesi shrimp.

Recommendations

As usual, we can go for two types, active or passive type. We need light-weight and porous substrate material to trap precipitation and grow nitrifying bacteria

For active or buffering capability type, go for Vermiculite (easily get from horticulture or hydroponic stall; need to soak till it sink before using it) and mix with lime stone chips (do not use crushed coral as it contains too much strontium), ultramafic rocks and Azomite (or Koi Pond Clay). The ratio should be approximately 36:2:1:1."

Vermükilit'i yarın 20 litre sipariş edeceğim, kalsiyum montmorillonit de bugün kargoya verildiyse yarın elimde olur diye düşünüyorum. Yazıda Koi kili olarak bahsedilen aslında kalsiyum montmorillonitmiş ve hani şu meşhur gram gram satılan mineral kayalar da kalsiyum montmorillonitmiş. Hem yemlere hem de filtre malzemesine kaltılıyormuş, Dainichi marka yemlerin içeriğinde mevcutmuş. Yine insanlar için içilebilir formları mevcut. 3 formundan da sipariş ettim (sıvı, çamur ve kayaç) Gözlemlerimi paylaşacağım ve mineral versiyon 2'ye ekleyeceğim.

Elimdeki mevcut kardinalleri bir arkadaşıma verdim (denemeden sonra) Edindiğim bilgiler doğrultusunda tam bir test olması için sıfırdan malzemelerle bir kardinal akvaryumu kurmak istiyorum... Tabanda vermükilit, %2 kalsiyum karbonatlı kum ve %1 kalsiyum montmorillonit çamur kullanacağım + kayasını. %100 osmos su ve DIY mineral ile 7.5 ph - 180 iletkenlik hedefliyorum..

Versiyon 2 için düşündüğüm malzemeler

Kalsiyum sülfat
Kalsiyum karbonat
Magnezyum klorür % magnezyum sülfat mix
Potasyum fosfat
Sıvı mikro element gübresi
Sıvı kalsiyum montmorillonit
Düşük dozlarda EDTA, deniz tuzu, Sodyum bi karbonat, Magnezyum fosfat, Trikalsiyum Fosfat
Oran yine kalsiyum 3 diğerleri 1 şeklinde olacak

(Mevcut versiyon 1 kullanılabilir ve işe yarar bir sulawesi mineral oldu, denemelerini yaptım sorun yok, bilginize)

Ulvi Özuğur2014-10-14 07:21:18

Beğenenler: [T]213356,Künefeli baytar[/T][T]210937,Player82[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213356,Künefeli baytar[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]210937,Player82[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borderÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 44
borderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2014 23:57
Ulvi bey , hobicilik adına verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.Makalelerinizi dikkatle takip ediyorum.Kendi adıma yazılarınızdan bir çok şey öğrendiğimi söyliyebilirim.Çalışmalarızın ve bilgilendirmelerinizin devamını diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2014 15:07
Muhammet Abi ilgin ve desteğin için teşekkürler :)

Versiyon 2 için kuruluma başladım, biraz ipucu vereyim. Belki eş zamanlı denemek isteyenler olur.

Aquaponik ve sump hibrit sistem; klavyenin pili bitiyor daha sonra detay vereceğim. Beyazlar kuru fasulye, kahverengiler hidroton. Hedef sıfır nitrat

Taban filtresi + hidroton/vermükilit + sineklik + vermükilit + sineklik

Vermükilit yapısı

Hidrotondan bile daha hafif sünger gibi, ezilebilen bir malzeme. Filtre malzemesi olarak ta kullanma düşüncem var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir