DIY Fon Kaplamasında Çimento, Önemli Püf Noktaları


Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2009 12:11

Forumlarda bu malzemelerle ilgili sıklıkla soru sorulduğu için, teknik olarak çok derine inmeden düzlemsel bazı fon/çimento bilgileri vermek istedim.

Fon kaplama işlerinde öncelikle "çimento", çok geçerli bir nedeniniz ve güvenilir bilginiz var ise "çimento bazlı malzemeler" (DERZ DOLGU GİBİ) kullanılmalıdır. Çimento bazlı deyince, bu kapsama giren malzemelerde ana malzeme çimento olmakla birlikte bazı renk pigmentleri ya da asıl kullanım alanına uygun olarak diğer kimyasal katkılar kullanılmış olabilir (Örneğin ve belki yeşil renk için bakır bileşikleri ya da erken dayanım için naftalin/melamin esaslı süperplastikleştirici, hatta küf ve mantar oluşumuna karşı toksik maddeler).
 
Bu noktada eski bir çimento uzmanı olarak (ki asistanlık yıllarında çimento kimyası ile derinden uğraştım ve işim gereği çimento kimyasına her zaman vakıf olmak durumunda kaldım) yalnız çimento kullanmaya dikkat ettim/ederim. Çimentonun kimyasal bileşenleri bellidir. Yıllardır denenmiştir. Beyaz ve bildiğiniz normal gri renkli çimento rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle katkısız PÇ 32,5, PÇ 42,5 vs. Zaman zaman bazı başlıklarda özellikle çok zor bulunan bir malzemeymiş gibi Portland Çimentosu arayan/değerlendiren mesajlar görülüyor. Bu bahsedilen PORTLAND ÇİMENTOSU bildiğiniz, yaygın kullanımı olan çimentodur. Onun için çimento torbalarında PÇ yazar Portland Çimentosu. Bunun dışında ana bileşeni Portland Çimentosu olan ancak belli oranlarda tras, cüruf, uçucu kül vs gibi katkılar içeren portland çimentoları da vardır ancak siz normal PÇ ve beyaz PÇ kullanın işi sağlama alın.
 
Derz malzemelerini kullanmaya hiç bir zaman cesaret edemedim zira renk pigmenti olarak ne katılıyor (farklı renkler farklı kimyasallar kullanılarak elde edilir - kilimlerdeki eski masum kök boyalalar ki o bile sorgulanır kullanılmadığı kesin), plastikleştirici olarak katkı kullanılıyor mu, kullanılıyorsa zehir etkisi olabilir mi emin değiliz. 
 
Emin olduğunuz çimentoları kullanın.
 
Diğer bir konu su/çimento oranı. Bu oran ne kadar düşük olursa dayanım o kadar yüksek olur. Yani ne kadar koyu kıvam o kadar iyi dayanım. Ancak bu konuda salt çimento ve su kullanmayın. içine organik madde içermeyen iyi yıkanmış kum katın ki bunun hem görünüme hem dayanıma faydalı etkisi olur. Oranını soracak olursanız ben en az 1/3 hacimce kum kullanırım. Beyaz çimento ve farklı renkli kumlarla oluşturacağınız güzel kombinasyonları düşünün.
 
Ayrıca çimento karışımını sürdükten sonra yüzeye kum serperek de farklı gölge efektleri yaratabilirsiniz.
 
Bir üçüncü kullanılması çok faydalı olan malzeme ise sürekli kullandığım ancak benzer uygulamayı yapana henüz rastlamadığım "polipropilen fiber"dir. Polipropilen fiber çok ince sentetik liflerdir. Bu malzemeyi karışıma belli oranda katıp yüzeye bir kaç kat halinde sürerseniz, yüzey gerilmelerinden dolayı sonradan oluşabilecek çatlakları engeller. Eğer ilk katı sağdan sola fırça darbeleriyle yaparsanız, ertesi gün ikinci katı yukarıdan aşağıya doğru yapın ki kabuk içinde uzanan lifler birbirine dik konumlansın ve esnemeden dolayı oluşacak çatlamalar engellesin.
 
 
Çimento kullanılarak yapılan fon kaplamaları, hatta harç kullanarak köpüksüz yapılan fonlar tatlısu sistemlerinde daha uzun ömürlü daha dayanıklıdır. Acısu ve Tuzlusu sistemlerinde, suda bulunan sülfat çimento bazlı malzemelere zarar verebilir. Bunun için yapabiliyorsanız bir güzel önerim var (olmasa ne olur paragraf sonunda). Kıyı/Liman inşaatlarında, ya da deniz yapılarında su altında dökülen, deniz suyuna maaruz kalacak betonlarda SDÇ (Sülfata Dayanıklı Çimento) Kullanılır. Bu çimentoya torbalı halde ulaşabileceğinizi sanmam. Deniz yapıları için beton üreten hazır beton tesislerinde, eğer silolarında mevcut ise, bir tanıdık vasıtasıyla gittiğiniz zaman istemediğiniz kadarını hediye edebilirler. Beyaz çimento daha ziyade dekoratif amaçlı kullanım için üretildiğinden dolayı SDÇnin beyaz olanını (Daha doğrusu SDBÇyi) bulmak ne yazık ki mümkün değil. Ancak Deniz yapılarının karşı karşıya kaldığı dış koşullar, sıcaklık farkları, yükler, donma çözülme etkileri çok zorlu olduğu için ve bu yapıların kullanım ömrünün akvaryum dekorlarının kullanım ömrüne nazaran çok çok uzun olmasından dolayı (aslına bakarsanız) normal ve beyaz çimento bu sistemlerde de kullanılabilir.
 
Sağlam ve düzgün bir fon için yüzeye sürülen tabakanın kurumamasına özellikle ve özellikle dikkat edin. Sürme işlemini mümkünse banyo gibi nemkli bir ortamda yapın. Yüzey yeterince kendini tutunca da sık sık pulverizatörle (çiçeklerin yapraklarını nemlendirirken kullanılan fıs fıs) nemlendirin. İyice sertleşene kadar yüzey asla kurumamalıdır. Yoksa sonradan nemlendirseniz de artık ölmüştür sertleşmez. Ancak çöpe atılır. Bu konuda benden size pratik bir öneri; yüzeyini çimentoyla kapladığınız fonu büyük (jumbo çöp torbası gibi) bir torbaya koyup torbanın ağzını kapatın. Torba gölge/haranlık bir yerde kalsın). Mevcut nem torbadan kaçamayacağı için kuruma tehlikesi en aza iner. Malzemeyi sürdükten 8-10 saat sonra da fıs fısla ıslatma işlemine başlayın. Mümkünse gene torbada kalsın. Ya da torbadan çıkarıp üzerine eski bir plaj havlusu serin ve havluyu sık sık ıslatın. Bu da işe yarar.
 
Yüzeye sürülen malzemenin ıslatılmasına asla erken başlamayın. Yeterince sertleşmeyen yüzeye sıktığınız su yüzeydeki çimentoyu yıkar ve tabakayı rezil eder.
 
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Fazlası geldikçe eklenir.
 
Saygılarımla,
Oguz SAGLAM2009-10-28 12:12:40

Beğenenler: [T]177777,Nestet[/T][T]202073,caspr[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227297,yildizmusa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColakogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 347
ColakogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2009 15:54
Oguz bey çimento ile ilgili bilgiler için teşekkürler.
 
Fon yaparken karşılaştığım sorunun (kuruduktan sonra ufalanma) cevabını açıklamalarınızda buldum, ben derz hazırlarken su oranını fazla tutmuşum, sonradan deneyerek ve en önemlisi derz torbasındaki talimatları okuduktan sonra emin oldum.
 
Ancak çimento esaslı dolgu/inşaat malzemelerini kullanırken fırça ile yapılan uygulamada harcın kıvamı nedeniyle oluşan kalınlık, kapladığımız malzemede (genellikle strafor) oluşturduğumuz  girinti-çıkıntı veya kılcal çatlak efektlerini doldurarak yok ediyor. Malzeme biraz kuruduktan sonra aynı şeyleri harcın üzerine yapmak ise oldukça zor ve riskli oluyor.
 
İnternet üzerinden kalekim'in su izolasyonu ile ilgili kimyasal ürünlerini inceledim, hemen tamamına yakınında çimento kullanılıyor. Ancak mala, fırça, rulo hatta püskürtme yöntemiyle uygulanan ürünler bile var.
 
Sizden bu işin uzmanı olarak,  fırça ile uygulanabilecek akışkanlıkta, balıklarımızın sağlığını etkilemeyecek ve  en önemlisi hobicilerin almakta sıkıntı çekmeyecekleri uygun fiyatlı malzemeler önermenizi bekliyorum.
 
Tekrar teşekkürler selamlar.
 
 
 
memink2009-10-30 15:56:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2009 10:13
Mükremin Bey,
 
En güvenilir malzemeler bildiğimiz normal çimento ve beyaz çimento.
 
Ancak belirttiğiniz ince işlenmiş detayların kapanması sorununun önüne fırça, püskürtme vb. yöntemlerle geçmek mümkün değil. Eğer bu şekilde fon yapılacaksa çok ince doku/desen çalışılamaz.
 
Ancak alternatif ve çok daha zahmetli bir yöntem kullanarak istediğiniz dokuyu da elde edebilirsiniz. "Ters kalıp metodu". Bu amaçla EPS (strafor) yerine ahşaba daha çok benzeyen XPS (sert köpük denilen malzeme) kullanmak lazım. Üzerine istenilen doku işlendikten sonra yüzeyi ince bir kalıp yağı ile yağlayın. yanlarını 2-3 cm çıta dönüp üstüne akıcı kıvamda hazırladığınız alçıyı dökün. Alçı sertleştikten sonra köpükten ayırın. İstediğiniz dokunun negatifi elinizde olacaktır. Beğenmediğiniz kısımları (yağ kalıntılarını temizledikten sonra) alçı ile noktasal olarak düzeltin ve negatifiniz 1-2 gün iyice kendini çeksin. Daha sonra negatif alçı kalıbınızı tekrar iyice yağlayarak üzerine çimento ile hazırladığınız malzemeyi dökün ve 1-2 gün sertleşmesini bekleyin. Kendini toplayınca de kalıptan alın.
 
Eğer DIY ve çimento bazlı bir fonda ince doku istiyorsanız bu zahmetli yöntem işe yarar.
 
Yalnız bu yöntemde köpük kullanılmadığı için fon biraz agır olacaktır. Bu ağırlığı azaltmak için ise şöyle yapabilirsiniz. ince şerbeti dokulu yüzeye yeterli kalınlıkta döktükten sonra arka kısma dökeceğiniz dolgu malzemesinin içine kum yerine strafor granülleri kullanabilirsiniz. Strafor granülü (tanecikleri) yerine hafif agrega (bims/ponza/vs kumu gibi) da kullanılabilir.
 
Bir ara kum yerine iri kristalli kaya tuzu kullanıldığını gördüm. Şerbet hazırlandıktan sonra ve uygulamadan hemen önce içine iri kristalli kaya tuzu atıp, hızla karıştırıp bazı kısımlara biraz kalınca bir kaplama yapılınca tuz kristalleri eriyene kadar çimento karışımı kendini çekiyor ve daha sonra uzun vadede fonu suya yatırınca, eriyen kristallerin yeri boşluk kalıyor ve oldukça gözenekli bir doku elde edilebiliyor. Suni resif çalışmaları için ilginç bir yöntem.
 
Kullanılabilecek bir de silikon var. Şekilli yüzeye bir yöntemle sıvadıktan sonra üzerini ince kumla vb malzemelerl kaplarsanız o da bir yere kadar iş görüyor.
 
Ancak ben çimentodan başka malzeme kullanmam. Sertleştikten sonra ve içindeki reaksiyon maddelerini de (serbest kireç vs) saldıktan sonra (ki bu da kaplama 28 günlük olduktan sonra sıfırlanmıştır diye düşünülebilir) doğal taştan farksız bir malzeme oluyor.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2009 10:23
Oğuz hocam ben sıvı köpükten arka fon yapmak istiyorum bu köpük 2-3 günde hahi genişliyor 20 derece sıcaklıkta kaç gün bekletmem lazım ki derzdol veye çimento işlemeliyim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 09:39
Özcan Bey,
 
Bahsettiğiniz poliüretan köpükler hakkında detaylı bilgim yok. Bu malzemenin nem ile sertleştiği söyleniyor. İçinde henüz gerekli nemi bulup reaksiyona girerek genleşmemiş kısım, ilk birkaç saatten hatta günden sonra nemi bulduğunda genleşmeye devam ediyor sanırım. Yani malzeme kabardıkça içinde/merkezinde kalan ve şişmek/sertleşmek için yeterli neme ulaşamayan (çiğ kalan) kısmın marifeti. Tüplerin üzerinde yazan birkaç saatlik kür sürelerine itibar etmeyip en az bir hafta beklemek en iyisi bence.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColakogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 347
ColakogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 17:31

Oğuz bey selamlar.

Bir konuyu anlatmak için kurduğunuz sıradan cümlelerde bile çok işe yarar bilgiler veriyorsunuz. 
 
 "....içindeki reaksiyon maddelerini de (serbest kireç vs) saldıktan sonra (ki bu da kaplama 28 günlük olduktan sonra sıfırlanmıştır diye düşünülebilir) doğal taştan farksız....."
 
ifadesinde paylaştığınız bilgi nasıl denk geldi anlatamam. Halen yapmaya çalıştığım akvaryumumun (DIY'da mevcut 170 L. Köşe Akvaryum) bir hafta önce biten fonlarını yapıştırdım ve göz gözü görmez oldu, 2 gün geçmesine rağmen tam berraklaşma sağlanmadı, ben tam da fonları sökmeyi düşünürken sizin cevabınız ilaç gibi geldi, fonları sökmekten vazgeçtim. Yanlış anlamadıysam tam berraklaşma için uzunca bir süre beklemem gerekecek.
 
Fon yapımında kullanılacak malzemeyle ilgili cevabınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Ben galiba biraz abarttım. Artık eldeki malzemeyle yetinmek zorundayım. Fugaflex 2300 almıştım ve fonları onunla tamamladım, tam istediğim gibi olmadı ama idare eder diye düşünüyorum.
 
Selamlar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 09:54
Mükremin Bey,
 
Zarif övgüleriniz için teşekkür ederim. Eksik olmayın.
 
Çimento kullanıldıysa İlk bir haftanın sonunda reaksiyonların kabaca %70'i, ilk 28 günün sonunda ise %99'u tamamlanmıştır denilebilir.
 
Ancak bu çimentolar için geçerli.
 
Daha önce de belirttiğim gibi derz dolgularda, gerek renk gerek ise fiziksel/kimyasal/mekanik özellikleri modifiye etmek için kullanılan katkılar bilinmediği için (ki markadan markaya ya da renkten renge değişir) bu malzemelerle ilgili kesin bir salınım süreç analizi yapmak mümkün değil.
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

websteronurÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Içel
Mesaj: 78
websteronurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 17:24
Bu faydalı bilgiler için gerçekten teşekkür ederim Oğuz Bey,
Derz dolgusunda gereken maddeyi bulmak gerçekten çok zor büyük şehirde oturmuyor iseniz, o yüzden bu konuda aydınlatmanız gerçekten çok faydalı oldu, ancak benim sormak istediğim bir soru var, ben de 3D strafor arka fon yaptım fakat derz bulamamdan dolayı boyasız halde 2 aydır bekliyor, yaptığım fonun üzerinde ağaç ve kayalık figürleri var, bu yüzden farklı renkler içermesi lazım, derz için su bazlı boyalar kullanılabilir deniyor, peki ya PÇ için bu bir sorun teşkil eder mi? Su bazlı boya ve PÇ herhangi bir reaksiyona yol açar mı? Gönül rahatlığıyla kullanabilir miyiz? Bu kadar soru şimdilik bana yeter :) Şimdiden teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 17:13
Sn. Özdamar,
 
Geç yanıtım için lütfen kusura bakmayın. Foruma henüz girebilecek fırsat buldum.
 
Beyaz çimento herhangi bir marka olabilir. Hiç bir sorun olmaz. Bu bir anlamda un gibi birşey. Hepsinin kimyasal kompozisyonu hemen hemen aynı. Ben boya kullanmaktan özellikle kaçınıyorum. Çünkü hangisinde ne kimyasallar var bilemem. Eğer dalgalar vermek istiyorsanız normal ve beyaz çimentoyu farklı oranlarda karıştırarak doğal renklerini kullanın. Zaten zamanla oluşacak yosun vb kısımlar kendiliğinden bir doku kazandırır. Ya da çimento pirizlenmeden üzerine farklı renklerde kumlar serpilebilir. Çok daha doğal ve boyasız olduğu için ekolojik olur.
 
Tekrar etmek istiyorum. Benim özellikle PC önermemin, derz macunları ya da renk pigmentleri önermememin temel nedeni oluşan fon dokusunun doğallığı, kimyasal kararlılığı ve basitliği, burada kullanımı ne kadar doğru o konuda şüphem olsa da "kısaca ortamın mümkün olduğu kadar eko-biyo-uyumlu" olmasıdır. Unutmayın ki en sağlıklı malzeme en doğal, en az kimyasal bileşenden oluşan, en kararlı, en basit olandır.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

özgür aktaşÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 24
özgür aktaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 22:47
Oğuz bey paylaşım için teşekkürler.gününbirinde mutlaka bu bilgiler işime yarıyacaktır.bende bikaç şey sormak isterim yukarda kalıp yağı yazmışsınız nerden bulabiliriz birde fonu yaptıktan kaçgünsonra akvaryuma koymalıyız.  bu çimentodan yaptığımız fonu akvaryuma yapıştırmalımıyız ve eğer yapıştırmak gerekiyorsa silikon olurmu yada neşekilde yapıştırmalıyız birde son olarak ben ağaç kökü ve toprak görünümlü bir fon yapmayı düşünüyorum eve yakın bir yerde siyah kum var en güzel kombinasyon size göre nasıl olmalı.saygılar...  özgür aktaş2010-01-26 19:12:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 11:46

Beyaz çimento ile fon yaptığımızda fonda herhangi  bir çatlama olmuyor mu? Normalde zeminde kullandığımızda kılcal çatlaklar oluyor.

Poşete filan koymak yerine ince sürüp, günde bir iki kere ıslatıp bekletsek olmaz mı?

Beyaz çimento hem ekonomik hemde daha sağlam bir malzeme. Beni korkutan kılcal çatlak ve dökülme yaratabileceğidir.

Böyle çalışma yapan arkadaşlarımız varsa resimlerini koyarsa sevinirim? Bende fonu kaplayacağım ancak bu yazıdan sonra derz mi çimentomu arasında kaldım. Derzleri uygun alırsak herhangi bir çatlama filan söz konusu bile değil. Çimentoda bu durum nasıl. Polyester kaplama durumum yok...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/02/2009
İl: Içel
Mesaj: 1202
ÖzcanÖzkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 13:36
Cihan bey ben sert straforu silikonla katkat yapıştırdım.Maket bıçağı ve havya ile şekillendirdim.Sonra toz mermer kırığı + derzdol ve beyaz cimento kullanarak kapladım, kuruma esnesında 1,5-2 saatte bir sünger ile ıslatarak yavaş yavaş kurumasını sağladım.Şuan herhangi bir salınım ve çatlama yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

clubber53Çevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 71
clubber53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 15:19

Güzel bir link


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 15:22

Bende yazmadığım süre içersinde bayağı araştırdım. Çimentonun hangi türlüsü olursa olsun çabuk yosun tutmaya meğilli imiş. Sağlamlık açısından en sağlamı gene çimento ancak yosuna bir çare bulunamazmış. Bu nedenle derz dolgu kullanacağım. Aşırı bir yosunlaşma olmayacağı belirtildi.

Mermer tozu gerçekten iyi bir fikir aşırı derecede sağlamlık ve doğallık verir. Bir araştırayım bulunabilecek yer varmı teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir