Diskus mu?Bitki akvaryumu mu?


sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2007 23:47
[QUOTE=maviyeşil]

Doğan Bey,

Bitki koymadığınız bir tankta nitrit, nitrat gibi oranları dip çekimi ve su tazelemesi dışında kontrol etmek çok kolay değildir. Bu oranlartın yüksek olması çoğu balıkta hemen hemen aynı tepkilerin olmasına yol açar. Deride hassaslık, kaşıntı, iştahssızlık... Bitkisiz bir tankta bunu önlemenin en iyi yolu haftada bir veya iki kere dip çekimi ile su tazelemektir. Bunu aksatırsanız balıklarınızın sağlığı bozulur ve ölümler görülebilir. Konu sahibi kişi akvaryum ile fazla ilgilenemeyeceğini belirttiğinden daha önceki mesajlarda tavsiye edilen Malawi türlerini beslemenin çok da uygun olmayacağını belirttim.
 
Çoğu bitki türü normal şartlarda kendi başlarına PH oranını ciddi miktarda düşürmezler. CO2 takviyesi yapmayı düşünürseniz bu noktada sıkıntı yaşayabilirsiniz.
[/QUOTE]
 
Ufuk bey,
Bitki olmayan bir akvaryumda her zaman ama her zaman temizlik ve dip çekimi çok daha kolay ve basitdir. Gerek bundan önce Japon akvaryumumda gerekse Amazon ormanına dönmüş canlı doğuran bitki tankımda bulunan bitkilerden dolayı bakım çok daha fazla oluyordu. Burda amaç çok bakım ile seyir zevki fazla olan bir akvaryum kurmak ise seçenekler mevcut bunları yeniden sıralamak istemiyorum.
Belirtilen akvaryumun ölçülerine kurulacak orta halli bir dış filtre ile haftada bir dip çekimi ile yeni dinlenmiş su ilavesi ile çok rahatlıkla beğenilen türler beslenebilir. Ne hastalık ne de başka bir şey ile katiyen karşılaşmazsınız.
70 lt akvaryumumda ve 50 lt akvaryumumda haftada bir dip çekimi ve yerine dinlenmiş su ekliyorum, Allah'a şükür hiçbir zaman balıklarımda bir problemle karşılaşmadım. Ayrıca tanımış olduğum arkadaşlarımın çoğu Malavi türleri beslemekde ve çoğunda kaya ve taş bulunmakda. Tabi bunların yanında bitki ekleyen kişilerde yok değil tabiki ama belirttiğim gibi sadece belli miktarda.
Amacım burda bitki akvaryumuna karşı olmak değil deneyimlerimi aktararak belirtlerinizin tespitinde bulunmak. Ayrıca 1,5 ay önce canlı doğuran bitki akvaryumum vardı nüfus patlamasının ve bitkilerin temizliğinin ve büyümesinin önüne geçemediğim için değiştirmek istedim. Şu anda akvaryumda 4 adet Demosani yavruları besliyorum içinde tek bir adet bitki yok sadece 2 adet plastik bitki ve bilumum taşlarla dekora ettim. Ama en kısa sürede 2 adet orta halli Anubias eklemeyi düşünüyorum. Bunuda belirtmek isterim.
Kamil bey bundan sonrası size kalıyor beğeninize göre bir tür tespit edip beslemek kalıyor. Smile
Saygılar.
sutozu2007-09-27 23:49:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kamil35Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2005
Mesaj: 45
kamil35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2007 08:37
Hakan Bey haklısınız.Sağlıklı diskus yavruları yetiştirmek için sık su değişimi ve dip çekimi gerekiyor.Ayrıca değişik yemler hazırlamakda gerekir.Dolayısıyla ya bu alternatifi elemek yada bu zamanı ayırmak gerecek.
 
Doğan Bey katkınız için tekrar teşekkür ederim.Aslında benim tecrübeme göre;Ufuk Bey'inde sizinde söylediklerinizde gerçek payı var.Şöyleki;
Balıkların sağlıklı yaşayabileceği su değerlerin sağlanması ve korunması için
bitkilerin gerçekten ciddi doğal bir katkısı var.Ayrıca iyi bitkilndirilmiş bir tankta dip çekimi yapmaya gerek olmayabilir.
Fakat bu bitkisiz tanklarda değerleri sağlayamayız demek değildir.Bazı balıklar hariç(ÖRN:Neon) özellikle chiclid türleri bitkisiz tanklarda iyi bir filtreleme sistemiyle çok fazla su değişimine gitmeden sağlıklı şekilde yaşayabilirler diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir