Discus,melek Alternatifi Balık


AlperAskanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 677
AlperAskanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2016 14:19
[QUOTE=Tunc Berk]

Ne kadar çok ise, çeşit de her zaman o kadar çok oluyor.[;)][/QUOTE][QUOTE=MaviYesil]Konuya farklı bir görüş getirerek tartışmayı alevlendireyim. [:devil:][:lol:]

Discus'ta hacime karar verirken kullanılan hesap yöntemi; yetişkin bir discus için 10 gallon (38 litre) hacim gerek şeklinde hesaplanır. Biz bunu metrik sistemde 50 litre olarak yuvarlarız. Bunun yanında yükseklik de önemlidir. En az 50cm yükseklikte olması gerektiği söylenir. Bu ölçüler minimum ölçülerdir.

Balıklara yüksek hacimli su sağlamanın iki yolu vardır. Birincisi büyük bir tankta beslemek. İkincisi küçük bir tankta besleyip sürekli su tazelemek. Şu an 125 litrelik bir akvaryumda 1 çift yetişkin discus besliyorum. Günlük %50 su değişimi yapıyorum. Haftada 500 litreye yakın taze su sağlamış oluyorum bir çift balığa. Bunu 500 litre bir tankta haftalık su değişimi yaparak da sağlayabilirdim. Ancak 500 litre tankta bir çift discus bakmak mantıksız olurdu. En az 8 balık beslerdim. Bu durumda balık başına düşen kaynak oranı azalmış olurdu.

[B]Discus beslemek neden zor?[/B]
Discus beslemek zor değil, ancak ben yavru balık alıp büyüteyim diyorsanız bu konuda dikkat etmeniz gereken çok önemli noktalar var. Öncelikle beslenme çok sağlam olmalı ve buna bağlı olarak su değişimlerini asla aksatmamanız gerek. Bunlara dikkat etmezseniz balıklar formsuz, renksiz ve yanık oluyor.
Günde %200 su değişimi yapanlar var. Neden bu kadar çok su değişimi gerek? Çünkü gelişim çağındaki balıkların çok yüksek protein oranı olan evde hazırlanmış çamur gibi yemlerle günde 8 - 10 öğün beslenmesi gerekiyor.
300 litre bir yavru yetiştirme tankında günde %100 su değiştirebilmek hiç kolay değildir. Su değişimindeki asıl problem su dinlendirip ısı eşitlemektir. Bunu haftada bir yapmak bile çoğu zaman insana zor gelirken, günlük yapmak gerçekten zordur.

Tank tasarımı ve balık seçimi konusunda da bir kaç cümle yazmak isterim. Eğer bitkili bir discus tankı kuracaksanız asla, ama asla yavru balık alıp büyütmeye kalkmayın. Sonuç kesinlikle hüsran olacaktır size garantisini verebilirim. Forumda sürekli görüyorum. Pigmentasyondan panda gibi olmuş, yanık kalmış discuslar gördükçe içim acıyor. Bir de, lütfen bitkili tanklarda kırmızı kan discus beslemeyin!

[/QUOTE][QUOTE=ozgurcee]Discus zor bir balık arkadaşlar. Yeni kurulan ve hacmi ufak akvaryumlarda bakılması uygun değil. O kadar sosyallerki onları en az 6-8 li gruplar halinde besleyince tüm hareketlerini görebiliyorsunuz. İlerde 16-20 cm olduklarını da düşünürsek küçük akvaryumda bakılmamalı uyarısı gayet doğal. Yem yiyemiyorlar karışık akvaryumlarda. Sindirim sistemleri kısa olduğundan uzun sürede yiyorlar. Ağızlarına alıp tükürüyorlar yemlerini bu arada çöpçüler, tetralar üşüşüyor başına yanaşmıyorlar. Hatta dekoru bile değiştirseniz tepki veriyorlar.

Bende sizin gibi bu discusu amma abartıyorlar diye düşünüp koydum karışık akvaryumuma. Şimdi üç katlı set yaptırdım orta katta discus üst katta su dinlendirme olarak kullanıyorum. Hayvanların görünüşü, rengi, herşeyi değişti.

Bu söylediklerim 7-10 cm discuslar için geçerliydi. Yetişkin discus alacak kadar bütçeniz varsa, size diğer balıklar gibi keyfini sürmek kalıyor. Eşi ölmüş bir discus getirdi arkadaşım boyu 20 cm civarlarında hiçbir zorluğu yok. Küçükleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim [;)][/QUOTE]
[QUOTE=amiga1200] şahsen bende 410 lt var ben bile korktum o derece [:D]
öyle bir yazıyorlar ki discus için böyle uzay üssü gibi akvaryum kurmak falan lazım [:lol:]

[/QUOTE]
[QUOTE=omardaing]Severumlar var ama büyüyünce bitkilere zarar veriyorlar.[/QUOTE]
[QUOTE=DOLPİN]
Tamamına katılıyorum. Şunu eklemek istiyorum. Discus beslemeye karar verildiğinde ilk iş balık bulmak olmamalı bence sisteminizi tam olarak kurmadan kesinlikle balıkları almayın arkadaşlar. Tankı kurdunuz, filitre tamam su dinlendirme tankınıda ilerde hallederim yavaş, yavaş diyemezsiniz. Israrla uyarmak istiyorum. BAkım, yem ve gerekli malzemeleri kesinlikle balıklardan önce teğmin etmelisiniz. Yoksa Ciddi bir büççe ayırarak aldığınız balıklardan keyif alamazsınız. Discus da çok zor balıkmış cümlesini kurmaya başlarsınız.[/QUOTE]

Konuya cevap yazan abilerime,kardeşlerime çok teşekkür ederim.Kendi zevkim için hiçbir balığa eziyet etmemki burda konu açmamdaki amaç budur.Sadece bazı kişilerin mizacının yanlış olduğunu düşünüyorum.Konunun böyle yerlere çekilmesini istemezdim şahsım adına özür diliyorum.İyi hobiler
[EDIT]alperaskan65,2016-01-29 14:21:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]27027,MaviYesil[/T][T]156838,ozgurcee[/T][T]179624,doctorec[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurceeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 192
ozgurceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2016 15:47
Estağfurullah Alper, mizacımızı düzgün ayarlarsak daha doğru bir şekilde aktarabiliriz düşüncelerimizi.

Konu amacından yeterince uzaklaştı..

Cüce amerikan türlerini inceleme şansın olmadıysa onlara bir göz gezdirmeni tavsiye ederim. Gerçekten çok eğlenceli balıklar.

Beğenenler: [T]103993,alperaskan65[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir