discus üretim ve ülkemizdeki durumu


mert uyanıkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2014
İl: Izmir
Mesaj: 51
mert uyanıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2014 00:22
  Ulkemizde discus hakkında bilinen çoğu şey yanlış yada uydurma kendi görüşlerime göre ulkemizde discus ağlanacak halde üretilen  balıkların kaliteleri çoğunun yerlerde 
    üretim hakkında duşuncelerimin en buyuğu balıklara dana yureği vermekle ilgili bu sadece bizim ulkemizde diyil aynı zamanda dunyada bilinen bir yanış discusa verilen memeli protoyeni balığın yağlanmasına ve defarmasyona uğrayıp yavru veriminin azalmasına neden olacaktır  azcıkda mantıklı düşünürsek bir discu yaşadığı bölgede beslenme şeklinde memeli proteyini gözlemleyemeyiz ulkemizin sularının durumuda mağlum bu suları hasas discuslara alıştırmak nerdeyse imkansız modunda ital edilen canlıların %75ya yanıyor yada  ölüyor  çünkü besleme şeklleri ve su şartları gelen ulkedekiyle çok buyuk fark bulunuyor aşağıda paylaştığım discus fotoları gibi kalitede ve kondisyonda ulkmemizde malesef balık bulunmuyor 
 ulkemizde malesef bu kalitede balık bulmak nerdeyse imkansız  üretim bu kalite değil tabi seçici üreticilik adına bişey olmadığı için salak saçma balıklar çıkıyor tabi bunlar kendi görüşüm bende izmirde bir üreticiyim ama malesef böyle düşünmeme ramen anlatığım kalitede balıklar bendede yok
teşekür

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2014 12:04
Aynı durum bizim Japon balıgı dedigimiz Çin balıklarında da geçerli.
Hem de ülkemiz pahalı ve kalitesiz maalesef  çogu alanda yem dahil.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2014 11:10
Merhaba Mert bey,

Konunun aslı genel olarak şudur; discus balığının kaslı yapısı gereği özellikle gelişim sürecinde günlük % 50-52 gibi bir oranda protein ihtiyacı vardır. Bunu ister dana yüreğinden karşılarsınız ister canlı yemlerden (yada bunların dondurulmuş olanlarından). Bu tamamen kişinin imkanlarıyla alakalı bir durum. 

Ayrıca bu balık doğada dana yüreği yemiyor tabi ama bu proteini karşılayacak doğal canlı yemler yerler (sinek, larva, böcek vb. gibi) Bunun dışında bir çok yabancı kaliteli balık üreten discus çiftlikleri dana yüreği kullanıyor. Ek olarak canlı yemle form kazandırılıyor. 

İşin diğer boyutu olan ülkedeki discusun pahalı olması gerçekten vahim. Ama burdaki en önemli etken maliyetlerin yüksek olması. Ülkemizdeki su- elektrik- yem ve kaliteli anaç balıkların maliyetleri yüksek olduğu sürece fiyatların düşmesi malesef kolay değil. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2014 11:51
Mert Bey, 

Tehlikeli sulara dalış yapıyorsunuz, bu konuda ben 4 yıl önce bitkili discus dedim sakın ha dediler :)

Neden dedim su değişimi dediler şunu dediler bunu dediler.

Hatta bunu daha öncede yazmıştım yine yazayım.

İlk discus serüvenine başladığımadan önce çok ama çok okudum ve okuduklarımdan sonra bu balığa yaklaşılmaz kimyager olsam bi nevi, neyse bir şekilde yola çıktım 12 adet 6 -7 cm yavrular aldım. Sölenildiği gibi cama cam akvaryum ile başladım 600 lt lik bir akvaryum ile.

Tabi yazılanlar ve okuduklarım beni paranoya haline getirmişti, en ufak bişi olsa aha balıklara bişi oldu karardı şöyle oldu böyle oldu, o dönemlerde bu işin erbabı dediğimiz şahıslardan yardım talep ettim, şunu kullan bunu kullan şu ilacı at bu ilacı at derken bazen düşünüyorum da o kadar ilaç ve kimyasal yüklenmeye bende dayanamazdım herhalde :)

Daha sonra discus ların doğal ortamlarını inceledim, uzun bir araştırma sonucunda bu balıkların aslında çok dayanıklı olduğunu sorunun bizde olduğunu farkettim.

Türkiye de bu balığın beslenmesindeki maliyet hesaplaması konusunda yüksek rakamlar olduğu konusunda hemfikiriz ama bu balığın öcü gibi gösterilmesi konusunda hemfikir değilim.

Türkiye de Discus Türü konusunda aynı balığa ilk satan kişi ile bu balığı alıp daha sonra farklı bir adla sattığını gördüm. 

Bazı isimlerin referansı ile Discuslar satılıyor, bu reticiler 3 - 4 tür üzerine yoğunlaşıp bu türler hiçbir şekilde kırmadan gidiyorlar, bizde bu durum biraz daha farklı :) Anne LSS baba Melon ortaya üreticinin kendi koyacağı adla yeni bir varyasyon daha çıkıyor.

Türkiye de bazı Discus Üreten kişiler var (Bunlar benim nazarımda hobici değil sadece üretici) bu işi bir onlar bilir bir tek onlar anlar, gerisi yapamaz çok zor bir balık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaslandagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Karaman
Mesaj: 307
aaslandagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2014 22:10
     Türkiyedeki en büyük sorun ne aslında biliyormusunuz ; bu balığı zevk için besleyen nerede ise yok gibi herkes kafayı üretime takmış (bende dahil) işler burada çıkmaza giriyor balıktan yavru almak değil büyütüp forma sokmak zor olanı artı herkes balığa üretici mantığıyla yaklaşıyor sanki bu balık 17-18 cm ulaşmazsa büyütme işlemi gerçekleşmemiş mantığıyla başlıyor ver yüreği değiştir suyu tempo tempo alsana tabak gibi balık eeee sonra bu değil hobi arkadaşlar bu balığı zorlamadan yaşarken mezara sokmadan sakin besleyin yavaş büyüsün sağlıklı olsun sizde oturup seyredin işte olay bu.
    Yok ben 12 ay sonunda 20 cm yapacam her batında 200 yavru alacam sonra bunu 20 tl den satıp köşeyi dönecem diyerek başlarsanız kusura bakmayın sizde balıkta acılar sıkıntılar çeker kafayı yersiniz.
    Bakın bunun yerine olaya şöyle yaklaşın 10 tane yavru alın büyütün damızlık yapın 15 cm boyda kalsınlar sorun değil çıkan 2-3 çiftin eniyisini kendinize ayırın diğer çiftleri uygun fiyata verin. elinizdeki çifti üretime alın 1 batın adam gibi yavru alın büyütün yeni nesil oluşturun kalan yavruları yine makul fiyatlara satın. Oh be dünya varmış bu balığı beslemek ne kadar keyifliymiş veya hiç üretime geçmeyin çıkan çiftleri satın yerine yeni tür yavrular alıp tekrar büyütme keyfini yaşayın daha yazacak çok şey varda neyse
   SİZ EN İYİSİ BU BALIĞI GÜZELLİĞİ İÇİN ZEVK İÇİN BESLEYİN !
aaslandag2014-10-09 22:12:08

Beğenenler: [T]64638,buranil80[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusAddictÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 421
DiscusAddictÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2014 14:56
[QUOTE=aaslandag]     Türkiyedeki en büyük sorun ne aslında biliyormusunuz ; bu balığı zevk için besleyen nerede ise yok gibi herkes kafayı üretime takmış (bende dahil) işler burada çıkmaza giriyor balıktan yavru almak değil büyütüp forma sokmak zor olanı artı herkes balığa üretici mantığıyla yaklaşıyor sanki bu balık 17-18 cm ulaşmazsa büyütme işlemi gerçekleşmemiş mantığıyla başlıyor ver yüreği değiştir suyu tempo tempo alsana tabak gibi balık eeee sonra bu değil hobi arkadaşlar bu balığı zorlamadan yaşarken mezara sokmadan sakin besleyin yavaş büyüsün sağlıklı olsun sizde oturup seyredin işte olay bu.
    Yok ben 12 ay sonunda 20 cm yapacam her batında 200 yavru alacam sonra bunu 20 tl den satıp köşeyi dönecem diyerek başlarsanız kusura bakmayın sizde balıkta acılar sıkıntılar çeker kafayı yersiniz.
    Bakın bunun yerine olaya şöyle yaklaşın 10 tane yavru alın büyütün damızlık yapın 15 cm boyda kalsınlar sorun değil çıkan 2-3 çiftin eniyisini kendinize ayırın diğer çiftleri uygun fiyata verin. elinizdeki çifti üretime alın 1 batın adam gibi yavru alın büyütün yeni nesil oluşturun kalan yavruları yine makul fiyatlara satın. Oh be dünya varmış bu balığı beslemek ne kadar keyifliymiş veya hiç üretime geçmeyin çıkan çiftleri satın yerine yeni tür yavrular alıp tekrar büyütme keyfini yaşayın daha yazacak çok şey varda neyse
   SİZ EN İYİSİ BU BALIĞI GÜZELLİĞİ İÇİN ZEVK İÇİN BESLEYİN !
[/QUOTE]

Balıgı güzellği için besleme ve noktasında çok haklısınızda teoride söylediginiz şeyleri hayata geçirmek çok zor.Bir ay kadaar sure su degisimini ihmal ettim yuregi kestim.Kuru yeme döndüm balıklar çöçü gibi oldular.17 18 CM den vazgeçtik gunde 150 litre su degistiriyorum balıklar 15 cm olacak mı emin degilim.
Zor balık yurekle su degisimiyle bu işi yapmayacaksan işin cok daha zor bence.Onları kutugun etrafında gezinirken görmek suyu bozacak yemlerden uzak durmayı denedim.2 ay sonra bakgıtım balıkların discus çizgisinden uzaklaştıgını farkettim.
DiscusAddict2014-10-30 14:57:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mert uyanıkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2014
İl: Izmir
Mesaj: 51
mert uyanıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2014 16:36
Arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum ve teşekür ederim.
Hepniz çok önemli ve doğru yerlere eyilmişsiniz. bu balık ulkemizde çok yanış tanınıyor her kez bu balığı bir hevezle alıyor sınra canı yanınca kötülüyor yada tabiri ricayitse tanrı yerine koyur bu olay balığın ülkedeki değerini çok düşürüyüyor.
Dana yüreğine gelirsek adı üstünde dana :D memeli protoyini ben onu vermek yerine tavuk yüreğikulanmayı tercih ediyorum dana yüreğini kulanmak tam bir rus ruleti eğer çok verirseniz balık yağlanmaya başlayım defarmasyona uğrucak ve yavru alımıda önemli şekilde düşecek  eğer balığın gereken protoin değerinide karşılayamasak balık istenen değeri bulamamıyor ve males bizim ülkemizde seçici üreticilikte yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2014 10:17
Hayrettin bey sizin ve konuya katılan arkadaşların söylediklerinde katıldığım bir çok nokta bulunmasına rağmen bu işi hobi olarak gören ve gerçekten çok kaliteli çiftler ve balıklar besleyen hakkıyla yavru yetiştiren ve hatta kendi menşeileri olan desen çalışması yapan ve sadece bir deseni oturtabilmek için yıllarını harcayan discus sevdalılarına haksızlık da ediliyor gibi geldi bana.Ülkemizde bu şekliyle discus besleyen insanlar olduğunu da unutmayalım.Ama her alanda olduğu gibi bu güzel balıkalrıda ticari rant olarak gören ve sırf yavru olsun para gelsin mantığı ile hareket eden insan sayısı da sizinde belirtiğiniz gibi az değil bu konuda katılıyorum size.Dana yüreği olayına gelirsek bir çok kişi önerir ve önerirken bilinçli olan kişiler en ekonomik ve uygun yol diye önerir en doğrusu budur diye değil!.Ayrıca tavuk yüreği dana yüreğine nazaran ne yazık ki tavuk yetiştiriciliğinde kullanılan birçok hormonsal etkenden dolayı benim gözümde daha geri plandadır.Dana yüreği kullanmak istemiyor iseniz deniz mahsulleri kullanarak hazırlamanızı önerebilirim mamanızı daha doğru bir yol olur kanaatindeyim.Son olarak ülkemizde sayıları az da olsa seçici üretim yapan kişilerin olduğunuda belirtmek isterim inşallah birgün tanışma şansımız olur bir kahve eşliğinde sohbet ederek konuşuruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dragut_34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 162
dragut_34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2014 11:42
Genel olarak üretim satarım mantığında ilerleyenler,Bu işin çok meşakatli ve yorucu olduğunu gördükten sonra bir süre yapıp bıraktığına şahit olursunuz..Diğer yandan çaprazlamalar ve renk-desen çalışmaları kısa zamanlarda olacak işler değil..Gen haritasını takip ederek mükemmele yaklaşmak asgari 4-5 yıl gibi süreler lazım.Tabi hal böyle olunca piyasada ki discus kalitesi,uzak doğulu yada avrupalı üreticiler gibi olmuyor..Mesela piwonun balıkları renk ve form olarak hepimizin gözünün önüne gelebilir..İşte bu kendine has renk desen ahengi oturtmak uzun yıllar üzerinde yapılan çalışmalarla oluyor..Bizim hobicilerimizinde bu yolda ciddi mesafeler kat ettiğini görüyorum son zamanlarda..Sonuç olarak bu iş tutku ile bağlıysanız elbet birgün daha iyisini üretebilmek için hem hobi hemde üreticiliği bir arada götürebilirsinz..
Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2014 14:13
Mert bey yanlış anlamayın da yazdıklarınızın birçoğuna katılmamakla beraber, lütfen daha noktalamaya dikkat ederek devam ediniz. Ciddi anlamda anlaşılma zorluğu çekiyorum okurken :)

Dana yüreği Discus'larda uygun miktrlarda uzman kişilerce hazırlanmış ise velinimettir. Yok acemi kişi yapacak ise tam da sizin dediğiniz noktaya geliyor mevzu...

Bu arada ülkemizde resimlerdeki gibi discus yok demişsiniz, bunu neye istinaden dediğinizi cidden anlayamadım. İlk fotodaki turkuazlar için Bkz:Tolga Kırcalı :) En kötü çifti onlardan daha güzeldir. 
Antalya'da Ahmet Bey'in Melonları, Yalova'da Erkan abi'nin anaçları... Forumda çok fazla samimiyetim olmadığından adını telaffuz etmek istemiyorum. 

Gelelim işin diğer boyutuna..

TR de öyle şeref yoksunu üreticiler var ki, neresinden başlasam sonu küfürle biter. O konuya hiç girmiyorum..

Aynı şekilde yine TR de öyle üreticiler var ki, uygun fiyata kaliteli balıklar verip her daim arkasında duran kişiler... Bu kişilere ulaşmak zor değil. Forumdaki tanıtımlarda bile sizin bu koyduğunuz resimlerden çok daha güzellerine rastlyabilirsiniz.

Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı :D bunu da araya sıkıştıralım vesselam :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mert uyanıkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2014
İl: Izmir
Mesaj: 51
mert uyanıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 23:37
İbrahim bey ilk olarak size çok teşekür ediyorum. İstediğiniz zaman oturup kahve içebiliriz seve seve :D
Tugut beyin dediği gibi tavuk olayını haklı buluyorum ama eğer köy tavuğu bulabilirsem  genellikle onu kulanıyorum . Ülkemizde bu çaprazlamarı yapan veya yapmaya çalışan kişiler var ancak ama ben 7 senedir bu sektörün içindeyim ve hepiniz benden yaşça büyüksünüz. Benim izmirde gitmediğim mekan  fazla yok ancak yerli balıklara bakıyorum içler acısı sadece discus için söylemiyorum nerdeyse bütün ırklarda böyle yurt dışında milyon dolarlık qui'ler ülkemizdeki fiyatlarını söylmek istemiyorum. Üreticilerimiz hali belli  dediğiniz gibi adamlar 5 sene balığın kalitesi, renkleri, vb herşeyi için uğraşıyor bu kadar emeğin karşılığınıda bir şekilde almak istiyor bu böyle olunca hobici ye kötü yansıyor  bu fotaraflardaki balıklar sadece masa üstümdeki bir kaç foto  daha ne balıklar var ancak ülkemizdeki üreticeler üzülerek söylüyorum ki bence berbat kan kurdunun kilosu olmuş 40 lira hatta geçiyor bu bi kilo etle aynı fiyat biz bu hayvanlara hergun su değişimi vesare yapmak zorunda kalıyouz bazen durum böyle olunca bu ülkede bu işle başa çıkabilcek elaman kalmıyor. Ama sunada katılıyorum bu şartlardaki en iyi balığı biz çıkartıyoruz. Celal bey ilk olarak yazım hatalarımı düzeltmeye çalışıcam kusura bakmayın. Bende ülkemizin malını kulanılması isterim ama malasef benim istediğim veya aradığım mükemmellik malesef ülkemizde yok benim evimde discuslarım var ha sorarsanız balıklar mukemmelmi diye hayır hatta şuan fotalardaki balıkların yanına yaklaşamaz. Ama ben izmirde balık konusunda konuşıyım daha çok izmirde uygun fiyata balık verip  arkasında  durcak adam malesef yok.
Herkeze teşekkürler



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

370ZÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2014
İl: Konya
Mesaj: 111
370ZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 23:45
Almanyadan gelen balıklarda ki kan ile ülkemizi karşılaştırmaktan kacinirim. Ama bir kenyada değiliz :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 10:04

Bunlar yaşını yeni almış yerliler :) Görsellik adına herhangi bir çalışma yapılmadan..
Olunca oluyor tabiki ama adam yıllardır evine başka balık sokmamış ve bunlara çalışmış :) Maşallah ne diyelim :)



Aynı şekilde üst finleri neredeyse yok, solungacın yarısı yok. Bu balıklardan üretim yapıp yavrularını küçücük boyda satanlar da var, gördüm biliyorum :) 
celalabay2014-11-07 10:04:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mert uyanıkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2014
İl: Izmir
Mesaj: 51
mert uyanıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 19:04
Celal bey hayvanla çokr güzel arada çıkıyor böyle hayvanlar dediğiniz gibi yılarca bunların üstünde uğraşmış bu da daha çok öğrenceğimiz şey var demek olyor bu işler hemen olmuyor tabi çok daha hızlı olmalı ben yurt dışından bir kaç tanıdıkla konuştm bana öyle yetiştirme yöntemleri alatılarki  ağzım açık kaldı. Benim amacım ülkemizdeki bütün akvartlere dandik veya kötü demek değil ama çok eksiğimşz olduğunu düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir