Discus Macerası -Yağmur suyu ile Üretim
Her akvaristin bakmak istediği fakat bir o kadar da korktuğu bir türdür Discus.Aslında Zorluk yaratan faktör ,balığın istediği ortamı sağlamak değil; balığın nasıl bir ortam istediğini bilememektir.
Belki de üzerinde bu kadar çok araştırma yapılmış başka bir akvaryum canlısı yoktur.Su şartlarından ,hastalığına kadar larvalarının gelişim evrelerinden balığın anatomisine kadar bir çok bilimsel araştırma ve tecrübe var yazılmış olan.Bu kadar çok kaynak ve tecrübe yazıları varken bu balığa bakmak aslında zor değil.Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta her kaynak, her yazı doğruları içermiyor.Bazen rastladığım yazılar ,sadece 3 /4 aylık tecrübe ve kulaktan dolma bilgilere sahip insanların sanki yıllarca tecrübesi varmışçasına yazılan yazılar.
Bir kaynakta benden olsun istedim Okuyan arkadaşlara yol gösterir, beslemek isteyen arkadaşlara cesaret verir umarım.Yazdıklarım tamamen şahsi bire bir tecrübelerimdir.Aynı metotla her discus dan yavru alınabilir yada sıkıntı olmadan beslenebilir gibi bir iddiam yoktur.
Yaklaşık 2 senedir besliyorum ve en nihayetinde mutlu sona ulaştım.-Discus seçimi:
Yaşadığım il olan Bursa dan yerli bir üreticiden 4/5 aylık 8 adet RED PİGEON discus alarak başladım.Yerli üretici olmasının sebebi Bursanın su şartlarına zaten 2/3 nesildir alışmış olması ve mümkün olduğunca transfer sırasında strese girmemeleri için.Alacağım balıkları bir seferde aynı yerden aldım ve farklı bir balık koymadım yanlarına.Alınan balıklar en az 4/5 aylık seçtim ki su şartlarına bir o kadar dayanıklı olsunlar.
-Ortam hazırlama ve bakım:
Cama cam 300 lt. bir akvaryumda saklanacakları yer olması ve alışmaları için iki adet yumurtlama hunisi yerleştirdim.Bir tane pipo filtre bir adette askı şelale filtre ile temizliği sağladım.Su şartları 27° C ve 7.9 PH dinlendirilmiş şebeke suyu kullandım.
Yavru discusları günde 3 /4 öğün az ve sık besleyin denir.Olması gereken bu fakat bunlar bu işi ticari olarak yapan 7/24 balıklara zaman ayıra bilen insanlar.Benim gibi çalışanlar maalesef bu kadar ilgilenemiyor.Ben günde iki kere sabah tetra ve seranın discus yemleriyle akşamları ise dana yüreği karışımı ile besledim.Haftada 2/3 kez su piresi ile öğünlerini destekledim.Dana yüreği verdikten yarım saat sonra 4/5 lt su dip çekimi yapıp eksilen suyu tamamladım.Hafta sonları da ekstra %30 su değişimi yaparak su şartlarını sağlıklı tutmaya çalıştım.Bir iki sefer balıklarda iştahsızlık gördüm fakat su sıcaklığını 28/29 C yükseltip su piresi verince tekrar eski hallerine geldiler.Her hangi bir ilaç su düzenleyici kullanmadım.Zorunlu haller dışında da kullanılması taraftarı değilim.12 aylık discuslarım;-Üretim ve Mutlu son :
Yaklaşık 10/11 aylıkken bir çiftim ana akvaryumda yumurta ilk yumurtalarını döktü.Yumurtalarını ikinci gün yediler.1/2 hafta sonra tekrar yumurta döktüler ve 3/4gün yumurtaları beklediler.Bu şekilde 8/10 defa ana tankta yumurtlamaları için bıraktım.Böylece hem biraz tecrübe kazanıyorlar hem de diğer balıklardan korudukları için yumurtaları sahipleniyorlar.
Daha sonra 50*50*50 bir üretim tankını ana akvaryumdan aldığım su ile doldurup çifti ayırdım.
-30/10/13 de yumurta döktüler.27°C PH 7.9 ; 3. günde yumurtalar mantarlaştı.
Üretim yapan insanlar osmoz arıtma suyu kullanıyorlar.Fakat bu balıklar doğada bu cihazla üremiyorlar herhalde, ben hobici olduğum için birazda risk alarak yağmur suyu iledememeye karar verdim.Su değişimlerini yağmur suyu ile yaparak 15/20 günde suyun tamamını %100 yağmur suyu olarak değiştirdim ve su değerleri 27°C ; PH 6,2 oldu ;şimdi iletkenliği soracaksınız ama iletkenlik ölçümü yapmadım zaten PH testide sıvı test kiti yani hassasiyeti tartışılır.
-24/10/13 de tekrar yumurta döktüler yaklaşık 150 adet yumurta saydım hergün 2/3 adet yumurtanın bozulduğunu gözlemledim.4. günde larvaların çıkışını gördüm.Normalde 3. gün diyorlar fakat su sıcaklığının düşük olması gelişimi biraz yavaşlatmış olabilir.Anaçlar arasında bir sıkıntı olmadı hatta yemleme sırasında elime bile saldırdıkları oldu.Besleme düzeni ve su değişimleri aynı şekilde devam etti.
-29/11/13 de rahatsız oldular sanıyorum larvaları huninin görünmeyen arka tarafına taşıdılar.(27°C PH 6.2)
-02/12/13 tarihinde 9.günde yavrularda bazıları huniden ayrılıp anaçların üzerine çıktılar bu geçiş ertesi gün devam etti 2. gün sonunda bütün yavrular anaçların üzerine çıktılar.
-09/12/13 Bu zaman zarfında balıkların gelişimi normal; zaman zaman yolunu kaybedip başı boş dolaşan yavrular oluyor fakat anaçlar tek tek toplayıp tekrar üzerlerine alıyorlar.
-14/12/13 artemia vermeye başladım.Gün de bir kez akşamları verebiliyorum.Su değişimi ve anaçların beslenmesi aynı düzende devam ediyor.(27°C PH 6.2)Hala %100 yağmur suyu ile günde 4/5 lt olarak su değişimlerini yapıyorum.
-20/12./13 yavrular artık
anaçlardan ayrı olarak yüzerek yemleniyorlar artemia verirken hemen anaçlardan
ayrılarak yemlenmeye geliyorlar.Gelişimlerini hızlandırmak için sıcaklığı 29°C olarak yükselttim ve PH 6.5 olarak ölçüm
yaptım.
-23/12/13 Şu tarihten itibaren 30 günlükler tahmini sayı 100 ve üzeri çok fazla bir yavru kaybı yaşamadım şu tarihe kadar yavrular yavaş yavaş pembe renk almaya başladılar. Anaçlar artık sıkılmaya başladı gibi geliyor ufak tefek sürtüşmeler oluyor genelde ayrı ayrı durmayı tercih ediyorlar.Dişi olan daha fazla sayıda yavru ile ilgilendiğini gördüm ve daha korumacı.Erkek genel itibariyle sakin daha az sayıda yavru ile ilgileniyor.
-24/12/13 su değişimlerini dinlendirilmiş şebeke suyu ile yapmaya tahminen 10 gün içinde tamamen şebeke suyuna alışmış olurlar.Artemiaya devam ediyorum bunun yanında haşlanmış yumurta sarısını az miktarda suda eriterek mümkün olduğunca suyu bulandırmadan enjektör yardımıyla yavruların olduğu bölgeye veriyorum gayet iştahlı yiyiyorlar.
-30/12/13 su değişimleri şebeke suyu ile değişimi devam ediyor beslenme düzeni aynı şekilde devam ediyor.Fakat yavrular artık dana yüreğine ilgi göstermeye ve ısırık almaya başladılar.Yavrularda kayıp yok fakat gelişimi çok yavaş olan 3 adet yavru tespit ettim.Sağlık bir şekilde kardeşlerinin boyuna ulaşmaları zor gibi görünüyor.Su değerleri 29C° PH 6.9
-15/01/2014 su değişimleri düzenli olarak devam ediyor.Artık yavrular ezilmiş granül yem ve dana yüreği mamasına daha ilgili davranıyorlar.Yavru kayıpları oluyor zaman zaman fakat aralarında zayıf ve gelişimi çok yavaş olan yavrulardan ölenler oluyor.Anaçların üzerinden beslenmeleri neredeyse hiç yok gibi Hala anaçlarla birlikte duruyorlar.Bu ay sonu ayırmayı düşünüyorum.28C° PH 7.2
-24/01/2014 anaçları bu gün itibariyle yavrulardan ayırdım .Hala 2-3 günde bir ölen yavru oluyor.Su sıcaklığı ve Ph sabit 28C° PH 7.2.Beslenme şekilleri aynı ve düzenli su değişimleri devam ediyor.
-20/02/2014 dana yüreği su piresi ve granül yem ile mümkün olduğunca günde 3/4 defa besliyorum ve düzenli su değişimlerine devam ediyorum.Yavru sayısı oldukça azaldı şuan itibariyle 42 yavru var zayıf kalan yavrularda mevcut fakat yavru ölümleri kesildi son 8 gündür ölen yavru yok. Su sıcaklığı ve Ph sabit 28C° PH 7.1
-15/03/2014 yavrular gelişim olarak biraz yavaş fakat sağlıkları ve iştahları yerinde.Beslenme ve su değişimleri devam ediyor. Artık daha büyük bir tank ihtiyacı var balıkların bu nedenle yeni sahipleriyle buluşma zamanı geldi sanırım.
-Bunlar kesinlikle bana ait tecrubelerdir.Discuslara gönül veren arkadaşlar için değer bilgiler olduğunu düşünüyorum umarım Faydalı olacaktır.
Her hakkı saklıdır vesaire gibi saçmalıklara inanmam bilgi paylaştıkça çoğalır isteyen istediği yerden alıntı yapıp kullanabilir.
Saygılarımla… MAAŞALLAH larınızı eksik etmeyin:)
Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T][T]222028,akemal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]222028,akemal[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir