Discus Beslemek mi? Büyütüp Üretmek mi?


onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2010 12:18

Herkeze selamlar;

Bu başlığı herkezin anlayacağı şekilde cevaplamak için açtım,discus beslemek içinde,büyütüp üretmek içinde elimden gelenleri sizlerle paylaşacağım.

Discus beslemek;Forumda discus'a yeni başlayan arkadaşların genelde çektiği sıkıntı,yavru discus aldım nasıl büyütürüm? nasıl beslerim? bu iki soru birbirinden çok farklı.
Discus'u yavru olarak aldığımızda (5 cm civarı) normalde 10 balığı en az 250-300 lt cama cam tankta her gün %50  veya %70 su çekerek,dana yüreği ve yem desteğiyle birlikte sağlıklı bir şekilde boylandırabiliriz.


Tabiki bu şekilde hergün,%50 %70 su çekimi hergün,3-4 kez yemleme düzenli dana yüreği yapımı ve desteği ile çoğu arkadaşımız ilgilenemez.Bu nedenle discus'u beslemek çok farklı  boylandırıp üretmek çok farklı ve meşakkat isteyen işlerdir.

Yukarıda yazdıklarım dahilinde veya haricinde, discus beslemek isteyen dostlara tavsiyem.Bitkili tanklarda besleyeceğimiz balıkların en az 10 cm yerli üretim balıklar olmaları,standart diye tabir ettiğimiz 100-50-60 veya civarı tanklarda bitkili olarak bakılmalarıdır.Zaten bu balıklar bitkili tanklarda 1-3 cm daha boylanıp,büyümeleri yavaşlayacaktır.Büyümemek ürememek değildir 10 cm bir discus yaşını doldurduğu andan itibaren,üreme hormonları devreye girecek ve eş tutma yavaş yavaş başlayacaktır.Bundan hiçbir akvarist dostumun şüphesi olmasın.(tabiki dişi erkek yeterli sayıda ise)

Gelelim büyütüp boylandırıp,üretmeye; Şimdi soracaksınız,hani 10 cm balık bitkilide ürüyordu diye buradaki boylandırıp büyütme ise işin zor kısmı.Hani yukarıda söylemiştik ya (her gün %50  veya %70 su çekerek,dana yüreği ve yem desteğiyle)diye bu discus'ları ise daha çok üretim amaçlı besleme şeklidir.Bu şekilde bakılan balıkların,bitkili akvaryumlarda bakılanlar ile farkı,boyları ve yumurtlama sayısıdır.Bu balıkların üzerine daha fazla düştüğümüzde bize sağlayacakları katkılar bunlardır.
 
Tabiki bu balığı üretmek isteyenlerin balıkları kendileri büyütüp kusursuz form kazandırıp,sadece kendi türleri ile eş tutturup,sağlıklı sorunsuz yavrular almak ve bu hobiye kazandırmak için yaptıkları meşakkatli ve zor bir uğraştır.

Gelelim yazımın sonlarına doğru sizlerin kafasında soru işareti bırakacak cevaplara.Okuduğunuz üzere discus beslemek ile büyütüp yavru almak arasındaki farklar bunlar.Cevabı ise discus'a sağlıklı bir şekilde baktığımızda her iki şartta'da beslenebilir ve yavru alınabilir olduğudur.

 
Herkeze sağlıklı balıklar.
Saygılar.

 

Bitkili akvaryumda gelişimini tamamlamış discuslar.


Bitkili akvaryumda bilinçsizce büyütülmüş balıklar
Bunlarda cama camda bakılan discuslar
onurdemirbala2010-12-16 12:51:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir