Deprem acil


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2006 06:10
[QUOTE=tolgao2000]Geçmş olsun , bu 5.2 ler çok iyi birşey aslında enerji boşalıyor.. [/QUOTE]Aslında işin aslı böyle değil.
Depremin şiddetine göre ortaya çıkan enerji katlanarak büyüyor. Mesela Gölcük depreminde 79 atom bombasına eşdeğer enerji boşalması olurken 5.2'lik bir depremde 1/2 (Yarım) atom bombasına eşdeğer enerji boşalması oluyor. Bu bağlamda mevcut enerjinin böyle küçük sarsıntılarla azalması söz konusu değil, en azından yıkıcı etkisini hafifletmiyor bile.

Allah hepimizin sonunu hayır etsin.
Amin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 17:49
Mailime gelen yazıyı aynen aktarıyorum.

Marmara'nin alti catirdiyor
   Bir tahta masaya cok agir bir baski uyguladiginizi du$unun. Masa bir sure sonra baskiya dayanamayip kirilir. Ancak kirilmadan once bazi catlaklar olu$ur

26.10.2006

I$te Balikesir ve Gemlik'teki kucuk depremler, masadaki catlaklar. Sonucta masa buyuk bir gurultuyle kirilacak. Bu kirilma da buyuk Marmara depremi olacak.


Bir hafta arayla once Balikesir Manyas Golu, sonra Gemlik Korfezi'nde meydana gelen 5.2'lik depremler, buyuk Marmara depreminin habercisi mi, yoksa bolgedeki gerilimi azaltan yararli depremler mi? Bu soruya yanit veren uzmanlarin neredeyse tamami beklenen buyuk Marmara Depremi ile bu depremler arasinda bir ili$ki olmadigini acikladi. Hatta bu depremlerin farkli fay hattinda gercekle$tigini belirterek, bolgedeki stresi bo$alttigi icin iyi bile oldugunu soyledi. Ancak bir uzman farkli goru$ acikladi. ITU Maden Fakultesi Ogretim Uyesi Prof. Dr. Naci Gorur, meslekta$larinin aksine, Balikesir ve Gemlik depremlerinin buyuk Marmara depreminin ayak sesleri oldugunu soyledi. Biz de Naci Gorur ile goru$tuk ve neden boyle bir aciklama yaptigini sorduk. Naci Hoca da depremin ayak seslerini detaylariyla anlatti...

Buyuk depremin ayak sesleri
Balikesir ve Gemlik depremleri buyuk depremin habercisi diyorsunuz. Bunu neye dayanarak soyluyorsunuz?
Bilimsel verilere dayaniyorum. Cunku 1999'dan beri deprem uzerine cok sayida cali$ma yaptim ve yapmaya devam ediyorum. Ama ne halkimiz ne de yoneticilerimiz bilime guvenmedigi icin, kucuk depremlerden sonra teselli sozleriyle rahatlayabiliyorlar. Yuzbinlerce insanin olumune neden olacak buyuk deprem, bu kucuk depremlerle 'ben geliyorum' diyor.

Aksi goru$ler var ama. Bolgedeki a$iri stresin, bu kucuk depremlerle bo$aldigini soyluyorlar...
Boyle bir $ey yok. Bu bolge 365 gun, bu buyuklukteki depremlerle be$ik gibi sallansa bile yine de ordaki stresi bo$altamaz. Bu kucuk depremlerden sonra hemen buyuk bir deprem olacak ya da bunlar buyuk depremin oncu sarsintilari demiyorum. Ben diyorum ki bu kucuk depremler, Marmara'daki stresin arttigini gosteren, buyuk depremin ayak sesleri.

Fay kollari farkli ama tabaka ayni
Ama depremler Kuzey Anadolu Fay hattinin farkli kollari uzerinde oldu. Biri digerini etkileyebilir mi?
Elbette farkli kollari uzerinde oldu. Bunu ben de soyluyorum. Buyuk depremi Kuzey Anadolu Fay Hatti'nin kuzey kolunda bekliyoruz. Bu depremler bu fayin guneyinde kaliyor. Ancak burada onemli olan nokta $u; Bolu'nun dogusundan gelen Kuzey Anadolu Fay Hatti'nin uc ayri kolu var. Bu faylar birbirine paralel, dogu bati uzanimli. 1999'daki Golcuk ve Duzce depremlerinden sonra, Adapazari-Izmit arasindaki kolda, Korfez'in denize acildigi yere kadar 135 kilometrelik bir kirik olu$tu. Bu fayin guneyindeki blok 5.5 metre batiya dogru kaydi. Bu da Marmara'nin altindaki kabugu yukledi. Bu kabuk stres altina girdi ve gerilmeye ba$ladi. Her yil 2.5 cm hareket ediyor. Bu hareket de Marmara'yi zorluyor, stres biriktiriyor.

Son zamanlarda olan kucuk depremler bu stresi bo$altmaz mi?
Hayir. Bu kucuk depremler stres bo$altiyor ama devede kulak diyebilecegimiz kadar. Yine soyluyorum, bu depremlerden 365 gun olsa bile, buradaki stresi bo$altmaya yetmez. Stres birikimiyle, Marmara'nin altindaki kabuk Kuzey Anadolu Fayi'nin kuzeyi boyunca kirilacak. Asil gerilimin oldugu hat da bu. Bu hat Adalar'in guneyi ile Tekirdag arasindaki deniz altindaki fay. Bu kirilacak. Bu kirildigi takdirde 7.6 buyuklugunde bir deprem olacak.

Stres enerjisi o kadar artmi$ ki
Peki Balikesir ve Gemlik'teki depremlerin, buyuk depremin sinyalleri oldugu sonucuna nasil ula$iyorsunuz?
Burada biriken stres enerjisi Marmara'nin cevresini de zorluyor. Balikesir ve Gemlik'teki depremler bu enerji birikimi ve zorlanmanin eserleri olarak ortaya cikiyor. Buradaki stres enerjisi o kadar artmi$ ki, bu depremler ya$aniyor. Daha somut bir ornekle $oyle anlatayim; Bir tahta masaya cok agir bir baski uyguladiginizi du$unun. Masa bu baskiya bir sure sonra dayanamayarak kirilir. Ancak kirilmadan once, masada bazi catlaklar olu$turur. I$te bu kucuk depremler, masadaki catlaklar. Sonucta masa buyuk bir gurultuyle kirilir. I$te bu da buyuk Marmara depremi olacak.

Gemlik aktif faylarla dolu
Siz bir kac ay once Gemlik hakkinda Ukrayna gemisi ile ara$tirma yaptiniz. Ara$tirmanizin sonuclari nedir?
Gemlik Korfezi'nin altinin aktif faylarla dolu oldugunu gorduk. Bu hatlardaki depremlerin Kuzey Anadolu Fayi'nin orta ve guney koluna ait sarsintilar oldugunu belirledik. Oradaki faylar aktif. Yani bu kucuk depremler beklenmeyen depremler degil...

Buyuk deprem 1999 depremi kadar buyuk etki yaratacak mi?
Cok daha fazla olacak. Cunku Golcuk depreminde bile Avcilar'da insanlar oldu. 7.6 buyuklugunde bir deprem olmasini bekliyoruz. Bu deprem fayin bulundugu yerden 10 km'lik bir alani etkileyecek.

Sadece Istanbul'u etkilemeyecek mi yani?
Hayir sadece Istanbul degil. Istanbul'un sahil $eridi (Tuzla, Pendik, Kartal, Kucukcekmece, Avcilar, Buyukcekmece, Catalca, Silivri) hatta Kocaeli, Yalova, Adapazari da etkilenir. Onlar biz depremi atlattik diye du$unup rahatlamasinlar.

30 yil nasil hesaplaniyor?
Buyuk deprem ne zaman olacak?
30 yil icinde buyuk depremin her an olabilme ihtimali yuzde 60. Bunu 1999'dan beri soyluyoruz.

Nasil hesapliyorsunuz?
Bu hesaplama iki ayri yontemle yapiliyor. Birincisi tarihsel depremlerin hangi araliklarla oldugunu inceleyerek tespit edebilirsiniz. Ornegin Marmara Denizi'nde meydana gelen buyuk depremlerin tarihlerine baktiginizda; 1509'daki Kiyamet-i Kubra diye anilan Istanbul depremi, 1719, 1754, 1766 Mayis, 1766 Agustos ve 1894 depremleri ile 1999'daki Golcuk ve Duzce depremleri. Bunlardan depremlerin tekrarlanma araliklarinin 140-280 yil arasinda degi$tigi anla$iliyor. Ikinci yontem ise, stres transferi adi verilen bilimsel bir hesaplama yontemi. Bu hesaplama 'rijit' (sert) bir cismin belirli bir baski ya da yuk altinda, ne kadar bir surede kirilacagini ortaya cikariyor. Stres transferinin ne $ekilde ve ne kadar bir surede ba$ka bir alanda olu$tugunu belirleyebiliyorsunuz. Tamamiyle bilimsel olan bu yontem, Rahmetli Aykut Barka'ya aittir ve uluslararasi bilimsel bir dergide de yayimlanmi$ti.

FEVERAN EDIYORUM KIMSE DUYMUYOR
"Ne halkimiz, ne de hukumet yetkilileri bilime guvenmedigi icin, sozlerimizi kimse ciddiye almiyor. Ba$bakanlik'ta yapilan deprem zirvesinde 6 klasor rapor sunduk. Kararlar alindi ama hicbiri uygulanmadi. Oyle bir noktaya geldim ki, artik fevri konu$uyorum. Cunku bu duyarsizlik kar$isinda feveran ediyorum. Insanlar nasil bu kadar rahat anlayamiyorum. Deprem geliyor, depreme dayanikli konutlar istiyoruz diye protesto gosterisi yapan, yuruyen kimse yok. Ben kendi adima korkuyorum."

Haber: Hilal OZTURK


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemiÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 190
acemiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 18:33
Ulvi Bey açıklayıcı yazı için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 20:17

Herkes çıkıp geliyor diyor da, ne yapılması gerektiğini söyleyen yok hiç. Biz bireyler ne yapabilieceğiz. Gidip yeni ev mi alacağız. Başka şehre mi kaçacağız? Ne yapacağız? Diyelim ki konutun dayanıklılığını ölçtürdük. Ne olacak, gidip sokakta mı yatacağız? Allah gerçekten hepimizi korusun.

Depremle yaşamaya alışmalıyız diyorlar. Tamam alıştık işte ne yapacağız şimdi. Bir öneri var mı? Ne kadar kısır bir döngü bu...

Anlatabiliyor muyum bilmem? Hakikaten ne yapmamız gerektiğini anlayan biri ya da "Depremle yaşamaya alışmalıyız." cümlesinden bir sonuç çıkaran varsa bana da anlatsın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 20:28
Depreme alışmalıyız lafı külliyen boş bir laf.

Depreme alışmalıyız lafı sloganlaştırılacağına, misal belediyeler etüdlerini tamamlamalı sloganlaştırılsaydı. Şu an en azından neyin sağlam neyin çürük olduğunu bilirdik. Boş bir lafın etrafında döndük durduk. Halende dönüp duruyoruz.
tearaway2006-10-26 20:29:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 20:32

[QUOTE=tearaway] Depreme alışmalıyız lafı külliyen boş bir laf. Depreme alışmalıyız lafı sloganlaştırılacağına, misal belediyeler etüdlerini tamamlamalı sloganlaştırılsaydı.[/QUOTE]

Yani...

Anlamadığım herkes çıkıyor deprem geliyor diyor. Bişey yapılmayacaksa en azından yalan atın da, gelene kadar rahat uyuyalım. Bu abartma değil gerçek görüşümdür.

Ya da halkın yapacağı bişey yoksa, araştırmacılar halkı paniğe sokmadan gitsinler, hükümetle, karar organları ile görüşsünler.

Karşıdan göstere göstere aslanları, arenada bekletiyorlar milleti. Aslanları görmesek bari...

Ben çocuğuma ne diyeceğimi saşırıyorum. Elden gelen hiçbişey yok.

alphanakay2006-10-26 20:34:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir