Deniz Hıyarı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2013 08:18
Denizde kıyı kesimlerde gördüğümüz <strong>Deniz hıyarı</strong> adlı canlının ağzı ile anüs'ü 2 ayrı uçtadır. Yani bunu bir sosis gibi düşünebilirsiniz. Bir ucunda ağzı diğer ucunda anüs'ü olarak.
Ağız çevresinde oval biçiminde 10 ile 30 arasında bulunan duyu organları (tentakül-dokungaç) vardır. Denizlerimizde rastladığımız ve genel ebatları 30 cm olan bu yaratığın, 60 cm'e kadar büyüyebildiği de görülmüştür. Ayrıca Holothuroidea sınıfından olan bu canlının bilinen 900 türü bulunmaktadır.
Deniz hıyarına genelde sahilin kıyı kesimlerinde rastlarız. Hareket etmek için tüp ayaklarını kullanan bu canlı, aynı zamanda bu tüpleri duyu organı olarakta kullanabilir.
Kendilerini yenileme özelliğine sahip olan bu canlı, yumurtlayarak ürer.
<strong>Bazılarının çift cinsiyetli olduğu bilinir.</strong>
Tentakülleri sayesinde yakaladıkları planktonları ve kumdaki diğer organik canlılarla beslenirler. Şeffaf olan türlerinin yanında değişik renklere sahip türleride vardır.
Asya'nın güneydoğusunda ve Avustralya sahillerinde yaşayan bazı insanlar, yemek istedikleri deniz hıyarlarını önce deniz suyunda pişirip kurutuyorlarmış, daha sonra yenileceği zaman tatlı suda kaynatıp çorbasını yapıyorlarmış.
<h2>Çok yavaş sandığımız bu canlı, tehlike anında inanılmaz taktikler üretebiliyor.</h2>
Beyaz bir tubül (tüp) salgılayan bazı türleri avını şok ederek hareketsiz hale getirebiliyor. Bir başka korunma ya da saldırı özelliği ise, midelerini anüslerinden çıkartabilmeleri.
Bu sayede avını ya da av durumundayken düşmanını zehirli bir sıvı ile başbaşa bırakabiliyor. Ancak burda ölüm vuruşu gibi bir şey yapıyor Deniz hıyarı.
Bu zehirli sıvı bir akvaryum dolusu balığı öldürecekte güçte iken aynı zamandan da kendisini de öldürebiliyor.
Korunmak adına bir balon gibi şişen türleride mevcut.
<h2>Geldik en önemli özelliğine;</h2>
Her yanında bulunan yakalama kollajeni sayesinde istediği zaman sıvıya dönüşebiliyor.
Kollajen'den kısaca bahsedersek; lif, kemik, kıkırdak ve eklemleri oluşturan bir protein türü.
İşte bu yakalama kollajeni sayesinde Deniz hıyarı <strong>istediği zaman kendini sıvı hale dönüştürebiliyor</strong>. Deniz hıyarı bu teknik sayesinde normalde geçemeyeceği alanlardan örneğin bir kayanın içinden bu özellik sayesinde sıvıya dönüşerek geçebiliyor.
Bence mükemmel bir özellik. Daha ne olabilir diye düşünüyorum. Aynı zamanda sıvıya dönüştükten sonra tekrar eski halini alabiliyor.
Normalde bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu görüntüleri denizin altında, savunma ya da yaşama iç güdüsü olarak gündelik kullanabilen bir canlının olduğunu bilmek gerçekten ürkütücü.
Benzer konular ve videolar için http://www.akvaryumkurmak.com/
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir