Deniz Akvaryumunda Şerit Led Yosun Yapar mı ?


hakanesmerÇevrim Dışı

[B]6145,2[/B] [B]14928,3[/B]
Kayıt: 03/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 416
hakanesmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 17:33
Arkadaşlar sorum zaten açık ve net.Tecrübesi olan arkadaşlar cevap verirlerse çok memnun olucağım ona göre kendim led yapıcağım.
Fakat power led demiyorum şerit led.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 19:35
Şöyle anlatayım. ultimatereef.com Mart 2012 ayın tankı yarışma birincisi direkt güneş ışığı kullanmakta ve yosun kesin olur denen bir olguyu yıpratmıştır. Yosun tek başına oluşmasını ışığa bağlamaz. Ancak biyolojik döngü startında oluşacak olan atıkları kullanmakta yararlı bakterilere göre hızlı davranarak onları tüketir ve akvaryumda hızla çoğalır.  Bu döngü sırasında birde siz ışığı onun istediği türde verirseniz, ki bu durumda bu şerit led olmakta, başınızı kaldıramazsınız yosundan.

Dahada açalım ve ileride mercan koyacağınızı düşünelim. Haydi diyelim başta hiç yosun olmadı tesadüf ya. Bu sefer biraz fotosentez olayını konuşmak gerekmekte. Bir mercan simbiyotik yaşam biçimi sonucu meydana gelir. Bir polip ve zoo denen alg hücresi ile ortak çalışarak gelişimini varoluşunu sağlar.  Bu polipler sudan aldıkları çeşitli besinleri, bunlara nitrat fosfatta dahildir, bu alg hücresine iletirler bunlarda bunları işleyip mercanın iskeletini kalsiyum u kullanarak geliştirirler ve ayrıca fotosentez sonucu oluşan glikoz türevi ilede polipi besleyerek onunda çoğalmasını sağlarlar.

Fotosentez nasıl oluşur ? Çok detaya girmeye gerek yok. Bu alg hücresi yaklaşık 380 nm de bu işleme başlar ve 720 nm e ye kadar fotosentezin çeşitli evrelerini yaşarlar. Bu kısım aydınlatma sürelerini ve çeşitliliğini içerir.

Bu dalga boyları çeşitli kelvin denen renk sıcaklıklarını bir bakıma tarifidir. Bir zoo algi fotosenteze başlamak için ilk hazırlık evresine ilgili nm deki ışığa maruz kaldığında başlar ve 3 evre sonunda bazı değerlerde peak yaparak bunu bitirirler. Burada anlatmak istediğim bu hazırlık aşamasına başlamak için mutlak ilgili ışığın cinsine ve türüne ihtiyaç duyar. Bunu vermez iseniz bu fotosentez başlayamaz ve yukarıda belirtmiş olduğum simbiyotik ilişki sekteye uğrayarak büyüme durur. Bir tip ışık türünü bile seçmek bu alg hücresinin ikinci faza geçmesini sağlayamaz ise yine sorun baş gösterir.

Buraya kadar ışığın cinsinin türünün ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Şimdi gelelim şiddetine. Güneş ışığı suda ilerlerken her cm derinlikte gücünü kaybeder. Yani su yüzeyinde sağladığınızı düşündüğünüz ışık şiddeti suyun altında oldukça azalır. Güneş ışığı bile google ı kullanarak bulacağınız diagramlarda belirli çokta derin dememizin mümkün olmayacağı derinlikler şiddetinin %80 nini kaybeder. Bunu güneş ışığının şiddetinde bile yaşar iken akvaryumlarımızda bunu becerebilmeyi düşünmek anlamlı olmaz. Örnekleme gerekirse açık bir havada okyanus suyunun tam üstünde güneşin şiddeti , birim vererek aklınızı karıştırmayacağım, metre karede 2000 ile ölçülürken bir 400 Wttlık metal halidenin suyun çok ama çok yakınında ölçülmüş değeri metre karede 200 dür. 300 litrelik bir akvaryuma bu watta bir metal halideyi yaklaştırmaya kalkarsanız o suyu 4 saate kaynatırsınız.  Yahu o zaman ne anlamı var bu işin demeye gerek yok. Akvaryum aydınlatmamızın bir artısı vardır güneşe nazaran. Sürekli aynı şiddette  değişmeyen hava koşullarını sağlayabiliriz örneğin. Bulutlu bir gökyüzüne nazaran bizim akvaryumlarımız devamlı aynı şiddette ışığa ne yağmurlu ne bulutlu havaya maruz kalmadan ulaşabildiğinden bu avantajı kullanmak isteriz. 

Bu konu resif akvaryumlarının can damarı olduğundan uzar gider. Buda bize hepimizin bu işe girdiğimizde ne kadar çok araştırma yapmamız gerektiğini gösterir. Ayrıca ne kadar çok zevk alacağımızıda bu hazırlık ve araştırmalardan anlayabiliriz.

Sonuç olarak ülkemizde en sık kurulan cümle " Ben çok mercan bakmayacağım bir adet anemon ve iki tane palyaço balığı yeter " budur. Oysa iyi bir araştırmacı deneyimli akvaristler için bile anemonun ne kadar zor olduğunu bilirler. En kuvvetli ışık ihtiyacı duyan ender canlılardandır.  Sadece canlı kaya ve balık besleyeceğim der iseniz kuvvetli bir filtrasyon ile herhangi bir aydınlatma farketmeyecektir. Yeterki sisteminizi zorlayacak besin yüklemesi yapmadığınız sürece. Ancak mercan işin içine girecek ise hele ki sert mercan türlei o zaman yukarıda bahsetmiş olduğum konuya dikkat vermek gerekmektedir.

Artık bitiriyorum, kısaca şerit ledler bir kumardır ve kaybetme riski %100 e çok yakındır mercan akvaryumlarında.
Saygılarımla

Not: Mavi şerit ledi ay ışığı efekti yaratmak için kullanabilirsiniz geceleri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanesmerÇevrim Dışı

[B]6145,2[/B] [B]14928,3[/B]
Kayıt: 03/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 416
hakanesmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 01:42
Peki cevabınız için teşekkür ediyorum çözemediğim aydınlatma sorununda sizin yardımınızı alayım bari..
BENİM akvaryumum 400 litre yükseklik 50cm t5 yada power led kullanmayı düşünüyordum(şerit ledi araştırma aşamasındaydım ve vazgeçtim verdiğiniz fikirle)sizce hangisi ve nekadar yeterli olur power led der iseniz kaç mavi kaç beyaz bana yeterli gelir yada t5 olursa kaç adet gerekir..
Genelde soft mercan bakıcağım sert mercan için henüz hazır değilim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 10:48
Bakın şöyle söyleyeyim litre bazında değilde akvaryum ölçülerini vermeniz daha doğru olacaktır. Uzunluğu 400 litre olduğuna göre yaklaşık 120 cm civarıdır akvaryumun boyu der isek 8*54 W T5 çok rahat yetecektir. 6 tanede yeter derim ancak soft mercan bakacağım şimdilik dediğiniz için ileride Sps,Lps bakacağınız algısını yakaladım. Eğer yanılıyor isem düzeltin. Bu nedenle bir sistem ya SPs üzerine kurulur ya da kurulmaz. Önce soft sonra sps der iseniz başınıza iş alırsınız çünkü minimum ihtiyaçlar farklı olduğundan ileride modifikasyon gerekebilir buda lüzumsuz masraf demektir. 8 T5 lik düzenek yetecektir hayli hayli .Sps girene kadarda hepsini yakmak zorunda kalmazsınız. İyi havalandırılan soğutulan T5 armatürlerinde günlük 8-10 saatlik kullanımla 10-12 ayda bir lamba değiştirmeniz gerekecektir.

Ledler benim alanım değil ve pek fanatiğide değilim açıkcası bu nedenle yorumum subjektive olacağından diğer arkadaşların yorumlarını beklemek doğru olacaktır. Ancak T5 lerle bir Power led kombinasyonu hiçte fena olmaz diyede düşünüyorum.

Bu akvaryumu gerçekten bir mercan şölenine çevirmek istiyorsanız iki tane olmazsa olmazınız bulunmakta birincisi ışık ikincisi su sirkülasyonudur. Bunlardan fedakarlık yapamazsınız. Yaparsınızda sonra canınızı çok sıkar. PS çok önemli değil, aslında çok önemli ancak bunu su değişimleri ile haftalık düzenli ideal olarak yaptığınızda bu açığı kapatabilirsiniz.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanesmerÇevrim Dışı

[B]6145,2[/B] [B]14928,3[/B]
Kayıt: 03/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 416
hakanesmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:31
Akvaryum ölçülerim
100x60x50 dediğniz doğru litre bazında yanlış anlaşıldı.Çünkü sump hariç 300litreye tekabül ediyor ölçüler.
Evet ileriye dönük sert mercan düşünüyorum yaklaşımınız doğru olmuş yani.PS markam bubble magus NAC 5A kafa motorunun markası newjett 3000 filtrelemede elyaf ve karbon kullanıyorum ve nitrit nitrat  ve fosfat tutucu mevcut.İlaçlamada iyodin,magnezyum,kalsiyum kullanıyorum.
T5 kullanımında ve power ledte bir başka tedirgin olduğum konu ise elektrik faturasına ne kadar yansıyacağı 8adet 54watt T5 yapar ve günlük ortalama 8saat yakarak kullanırsam aylık sonuc ne civarda olur bilginiz var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 09:11
En son 0,28 TL idi kW ı elektriğin sanırım. Buna göre işlem yapar isek günde 8 saat 8*54W gücünde çalışan bir cihaz 8*432=3456 watt tüketir. 30 gün çalışır ise 103680 watt tüketir ayda. 1000 e bölersek 104 ortalam kW demektir ayda. kW 0,28 TL den hesaplar isek ayda 30 TL civarı faturaya yansır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ygurlekÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ygurlekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2012 19:14
Deniz bey yazılarınızı makale misali okuyorum :)  mantığını oturtuyorum yavaş yavaş... tşk ederim bilgilendirmelerinize... mercan şöleni yapmak için can atmaya başladım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir