Deniz Akvaryumu Başlangıç


qwerty06Çevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 372
qwerty06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2023 00:07
[QUOTE=Cyberx26]



Kum olarak 1, 2 mm boyutlarında Aragonit, kum kalsiyum karbonatlı kum kullanabilirsiniz. Fiji kaya en iyisidir, ama kilosu 500 TL civarında gerçekten çok pahalı, kaya toplam hacmin %10 u kadar kiloda olması tavsiye edilir. 100 lt akvaryum için 10 kg kaya idealdir Ama fiji kayası çok hafif olduğu için 5 kg yeterlidir.

Benim size tavsiyem aquaforest af rock kullanın, kilosu 180 TL önce bi 3 5 kg alıp tasarım yapın yetmez ise ihtiyaç kadar ekleme yaparsınız. Af rock dediğniz gibi morumsu pempe renktedir ve yatay olduğu için tasarım yapmak kolaydır.

[URL]https://www.resifmerkezi.com/aquaforest-rock-kaya-1-kg[/URL][/QUOTE]anladım teşekkür ederim, birde genel olarak kayadır, dalga motorudur, kafa motorudur hesaplarken hacime alt sump varsa onu da dahil etmeşimiyim yoksa dalga motoru için sırf ana tank mı gerekli

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cyberx26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 270
Cyberx26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2023 13:48
O konuda bi netlik yok bazı kaynaklar sump hariç diyor ama ben sumpı ds hesaba katıyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FerhatKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 791
FerhatKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2023 23:23
[QUOTE=Cyberx26]O konuda bi netlik yok bazı kaynaklar sump hariç diyor ama ben sumpı ds hesaba katıyorum[/QUOTE]

Barış Bey merhabalar. Bende reef akvaryumuna geçiş yapmak istiyorum. Sizden birkaç öneri,tavsiye alabilir miyim ? Gördüğüm kadarıyla yardım sever ve deniz hobisinde tecrübeli bir hobicisiniz. Ben de 20 yıllık tatlı su hobi serüvenimden sonra deniz akvaryumuna geçiş yapmaya karar verdim. Önceden de geçiş düşüncelerim olmuştu. O nedenden ötürü geçmişte deniz akvaryumu kurulumu için az çok araştırmalar yapmıştım. İşte protein skimmer nedir ? Deniz akvaryumu nasıl kurulur gibisinden araştırmalardı bunlar . Eski malzeme ve canlı piyasasını araştırdığım kadarıyla şu an ekipman ve canlılara ulaşım problemi var anladığım kadarıyla. En basitinden eskiden kürlenmiş canlı kaya bulmak oldukça kolaydı, şu an güvenebileceğim bir kaynaktancanlı kaya bulamıyorum. O yüzden seramik kutulu yapay kayalardan alacağım mecburen. Eskisi kadar ürün ve canlı çeşitliliği yok. Bunun sebebi de ekonomik olarak yaşanan sıkıntılardan dolayı pek çok insanın bu hobiyi sonlandırmaları olarak düşünüyorum . Tatlı su hobisinde dahi pek çok insanın hobiye ara verdiğini gördüm. Neyse size sormak istediğim sorular şunlar ;

1. Benim son zamanlarda ana tank hacmi 300 litre olan bir reef akvaryumu kurmak gibi planım var. İçinde soft türler ve belkide Lps beslemeyi düşünüyorum. Bakık olarak klasik reef uyumlu türleri besleyeceğim. Tang gurubu vs.
Şimdi böyle bir akvaryum kurarken protein skimmer seçimim nasıl olmalı ? Yani kaç litreye kadar kullanılabilecek bir ps almalıyım. Mesela reef octopus’s bakıyorum, 150 s modeli uygun gibi görünüyor. Ps için önerilen tank hacmini hesaba katarken, sump+tank olarak mı hesaplanmalıyım ?

2.sorum; çin menşeli sump motoru, dalga motoru kullanmak sorun yaratır mı ? Malum tuzlu su tatlı suya göre elektriği daha iyi iletmekte. O yüzden eğer hayati bir riski olursa eheim gibi daha kaliteli markaların ürünlerini alabilirim. Belirli bir bütçem yok. Yani bütçe konusunda kendime sınır koymadım ancak en azından hayati ekipmanları kaliteli alıp diğer ürünleri ekonomik olanlardan almayı düşünüyorum.

Son sorum ise şu; lps ve soft mercan için çin malı power ledler iş görür mü ? Bir grup deniz hobicisi ,çin malı power ledler ile sert mercan bakılamayacağını savunuyor. Cree, Edison gibi power ledler aradım internet üzerinden ancak pek bir sonuca ulaşamadım. Ulaşsam dahi internet üzerinden satılan bu markaların orjinalliği konusunda şüphem olur.
Uygun spektrum ve watt değerleri sağlanırsa söylediğim mercan grubu için çin malı power ledler iş görür mü ? Gerekirse çin malı power led + t5 florasan kombini yaparım. Maalesef par ölçümü için aletim yok. Par ölçere ihtiyaç duymuyor değilim aslında. Çünkü şu an high tech bitkili akvaryumumda da par değerimi ölçmek istiyorum. Fiyat performans açısından tatmin edici bir par ölçer öneriniz var mı ?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir