Denitrator ve Votkanın bakterilere etkisi


SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 152
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 15:38

Merhaba,

adresinde Denitrator adıyla satılan ürün dikkatimi çekti. Aslında filtre medyasında (sanırım) zeolit kullanan harici kafa motoru olan bir DIY sisteme benziyor. Fakat buna benzer birşey daha önce benim de aklıma gelmiş ve yapmadıklarına göre bir sebebi vardır diye düşünmüştüm. Fiyatı makul gibi. Özellikle diskus akvaryumlarında dış filtrenin yanında 2. bir filtre olarak kullanılırsa bence su değişim sıklığını azaltabilir. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Bir diğer ilginç konu da ürünün kurulum rehberinde aşağıdaki gibi bir ifade var. Kısaca votka (aslında Ethanol) eklemenin akvaryumdaki faydalı bakteri popülasyonu üzerinde pozitif bir etkisi olacağı belirtiliyor. 
Bunu daha önce duymamıştım. Böyle bir deneyim yaşayan oldu mu? Selamlar.

The X-Series DeNitrators do not require any feedings to the media.  After prolonged use, the Denitification Media should be replaced only when the nitrates begin to fluctuate at higher than normal readings. 

  Ethanol feedings to the media will boost anaerobic bacterial growth and replenishment, allowing a much prolonged life of the media.  The additional bacterial bloom caused by the feedings will enhance the denitification process, reducing nitrate levels at a faster rate.

  Vodka (plain and cheap) feedings of 1ml / 2weeks can be made by simply adding 1ml with a syringe (sold separately) at the intake of the pump. The pump will draw the ethanol (vodka) into the canister(s) allowing the bacterial bloom to occur.  Please check the pH levels of your tank after ethanol feedings.  If the pH levels drop, adjust accordingly using the proper buffers."
Sahinn2011-01-16 16:29:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

subwooferÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2042
subwooferÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 17:09
Balıkları sarhoş etmenin bi anlamı yok durduk yere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 152
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 17:33
Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için küçük bir not:
Votkanın akvaryuma doğrudan dökülmesinden bahsetmiyor yazıda. Filtre içine şırınga ile 2 haftada bir 
1 ml'lik bir enjeksiyon söz konusu. Ayrıca bu işlem sonunda pH'ın da kontrol edilmesini ve düşüş olursa müdahale edilmesini tavsiye ediyor. 
Sahinn2011-01-16 17:33:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 17:35
 Şahin bey, denitratörler oksijensiz solunum yapan; nitratı önce nitrite ardındanda karbondioksit ve azot gazına çeviren bakterilere yataklık yapan filtre çeşitleridir. Özellikle oksijen girmemesi gereken filtrelerdir ve bu bakterilerin enerji ihtiyaçları için sizinde gördüğünüz gibi votkadaki ethanole yada daha kolay bulunabilirliği ile bildiğimiz şekere ihtiyaç duyarlar. Yani özetle akvaryumdaki yararlı bakteriler diye bildiğimiz aerobik bakteriler için hiçbir faydası yoktur(votkanın). İçerisindeki filtre malzemesinin tek önemi bakteriye ev sahipliği yapacak fazlası ile yer sağlamasıdır ve ion değiştirme özelliği olmamasıdır. Bu filtrelerin iyi çalışabilmesi için haftada 1 kere ethanol yada şeker ile beslenmeli, filtredeki su akıntısınında az olması gerekir. Saniyede 1-3 damla şeklinde!
 Bu filtrelerin akvaryumdaki karşılığı tabanın 12cm civarında kalın olması ile karşılanabilir(deep sand bed) fakat akvaryum içinde kontrolü zordur ve sülfür üretiminede sebep olabilir.İşte bu yüzden su ve dip çekimi yaparak bu durumu gidermeye çalışıyoruz.
 Bu arada bu filtreleri satanlar azda olsa su değişimini tavsiye ediyorlar yani hiç değiştirmeme durumu maalesef söz konusu değil ayrıca filtre çıkış suyununda iyi havalandırılması gerekiyor. Ama hakkıyla kullanmanın avantajlı olacağı kesindir.
nasdaq2011-01-16 17:42:31

Teşekkür Edenler: [T]95734,Sahinn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir