Demek Lepistes Yetiştirmek İstiyorsun!


BozemanlıÇevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2015
İl: Ankara
Mesaj: 14
BozemanlıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2015 10:22
Tecrübelerime göre tropikal balık bakmayı seven birisi özellikle üç popüler balık türü olan lepistes, neon ve melek beslemektedir. Aslında lepsites en popüler türlerden birdir. Muhtemelen en yaygın beslenen ve akvaryum hobisine başlayanların aldığı ilk balık türü de bu küçük lepisteslerdir. Her akvaryumcu bunları satar ve içinde birkaç akvaryumu olan her evcil hayvan dükkânında da lepistes bulunur. Peki bunlar neden bu kadar popülerdir?
Lepistes; barışçıl, hayat dolu, kolay üreyen ve çok ihtişamlı geniş bir renk yelpazesine sahip olan bir balıktır. Bir akvaryumda küçük oldukları için diğer büyük balıklara oranla daha fazla sayıda lepistes bakılabilir ki bu da akvaryumda pek çok hareketlilik sağlar.

Lepistesin dünya çapında ciddi takipçileri vardır. Birçok akvarist sadece onları beslemektedir. Bu akvaristler lepistes akvaryumlarıyla dolu balık odalarına sahiptirler. İşini ciddiye alan lepistes yetiştiricilerinin gerçekleştirmiş olduğu seçici üretim yolları ve ırk ıslahları sayesinde renk ve kuyruk yapısında çok çeşitlik sağlanmıştır. Aralarında kılıç, kısa ve geniş tiplerin olduğu 12 tane bilinen kuyruk tipi vardır.

Eğer bu balıkları gerçekten yetiştirmeyi ciddi bir şekilde düşünüyorsanız tipini ve rengini nasıl seçersiniz? Bir akvarist için bütün renkleri ve kuyruk tiplerini yetiştirebilmek imkânsızdır. Bu yüzden yetiştirecekleri lepistesleri kendi kişisel tercihlerine göre seçerler. Tercih yapma yolları arasında bu internet sitesi ile diğer internet sitelerini ziyaret etmek ve kitapları incelemek yer almaktadır. Daha iyisi detayları bu internet sitesinde yer alan ve sadece mükemmel kalitedeki balıkları değil ayrıca Birleşik Krallık’daki en iyi yetiştiricilerle tanışabileceğiniz Lepistes Lig Şampiyonası’nı ziyaret etmektir. Size her zaman yardımcı olmaya hevesli olan bu kişiler, yeni tavsiyeler vermenin yanı sıra kendi yetiştirdikleri ve ıslah ettikleri balıklardan satın almanıza da müsaade edebilirler. Eğer şampiyonadan önce hangi müsabakayı takip edeceğinizi bilirseniz her zaman lepistes üreticisi ile irtibata geçebilirsiniz ki sizin için istediğiniz balığı oraya getirebilsin.

Bu işi ne kadar ciddiye alacağınıza karar verdikten sonra kaç tane balık edinebileceğinizi, ne kadar zaman ayırabileceğinizi ve neyi başarmak istediğinizi de belirlemelisiniz. Bir akvaryum dolusu küçük balığa sahip olmak sizi mutlu edebilir ya da ciddi bir balık yetiştiricisi olup onları sergilemek isteyebilirsiniz. Eğer hedef buysa iyi ıslah edilmiş balıklar edinmek çok önemlidir. Farklı ırkları birbirinden ayrı koymalısınız ki ortaya melez balıklar çıkmasın ya da sarf ırkın kalitesi bozulmasın. Amacınız balıkları sergilemek değil sadece özel bir ırka sahip olmak ise, tüm balıkları bir akvaryuma koyup sürü halinde besleyebilirsiniz. Ama bu yöntem ile zamanla sarf ırkınızın kalitesi düşebilir.

Ciddi bir yetiştirici olmak için bu internet sitesinde birçok mükemmel makale mevcuttur. Bu yüzden halı hazırda bulunan makaleler için tekrara düşmeyeyim.

Konu beslemeye gelince her yetiştiricinin kendine ait fikirleri vardır. Ama ana husus her zaman balıkları kaliteli yemle beslemektir ki ben iyi kaliteli pul pul olmuş minik kurtçuklar ile haftada 3-4 kez ve donmuş kan kurdu ile haftada 1 kez beslerim. Çoğu yetiştirici bebek lepistesleri tuzlu su karidesi ile beslemeyi önerirken ben bu şekilde beslemeyi tercih etmem. Bunun yerine kapsül şeklinde olan tuzlu su karidesi yumurtaları ile beslerim ki doğrudan yavru lepistesler beslenebilsin. Açıkçası bu kapsül şeklindeki tuzlu su karidesi yumurtaları canlı su karideslerine göre daha çok protein ihtiva etmektedirler. Bu yemi bilhassa dişiler olmak üzere yetişkin lepisteslerim de tüketmektedirler.

Dikkate alınması gereken bir diğer hususta su değiştirme sıklığıdır. Ben haftada % 25 ila % 50 arası su değiştirmekteyim. Akvaryuma ekleyeceğim suyu eklemeden 2 gün önce 19 litrelik (metnin İngilizcesinde 5 galon olarak geçmekte) kovada dinlendirir ve havalandırırım. Zaten akvaryumda su oda sıcaklığında olduğu için dinlenen bu su da akvaryum suyu ile aynı ısıda olur. Böylece suyu eklediğimde balıklar şoka girmez. Suyu dinlendirip havalandırdığım için klor düzenleyici kullanmam. Bu da bana asla sorun çıkarmaz. Bazı yetiştiricilerin otomatik su değiştirici sistemleri vardır. Ama bu görevi kendim üstlenmeyi yeğlerim.

Akvaryumda yosun oluştuğunda sadece ön camı temizlerim. Yanları ve arkayı lepisteslerim gagalar gibi yesin diye temizlemem. Böylece onlara başka bir besin kaynağı da sağlamış olurum.

Umarım bu küçük balığı yetiştirmeye karar vermişsinizdir. Eğer kaliteli balıklar alıp, onları kaliteli yemler ile besler ve düzenli akvaryum bakımı yaparsanız emeklerinizin karşılığını alırsınız. Eğer herhangi bir sorunuz olursa lütfen tecrübeli yetiştiricilerin bilgilerinden faydalanabilme olanağı sağlayan bu internet sitesindeki forumları kullanmayı unutmayın.

* Malcolm Short’un “So you want to keep Guppies” başlıklı yazısı www.fancyguppies.co.uk internet sitesinden alınıp tercüme edilmiştir. Ayrıca bu çevirim lepisteskulubu.org'da da yayınlanmıştır.

Beğenenler: [T]174243,barnabi[/T][T]65045,Cüneyt ERGÜN[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]132504,jotkar[/T][T]181830,bariskaraturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir