Daphina ( su piresi ) Üretim Teknikleri
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2010 22:51
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda su piresinin nasıl üretildiği konusunda bir takım bilgiler vermek istedim, bana gelen bir çok soruyu bu konu altında toplamak çoğu akvariste yararlı olur diye düşündüm.
aquafactory 2010-04-05 22:58:08
Su pireleri üretimi oldukça basit, biraz zahmetli ve ucuz bir üretimdir.
Su pirelerinin yaşamsal döngüsü:
Su pireleri ömürlerini en fazla 45 - 50 gün aralığında tamamlarlar. Bu süre içinde 1 su piresi 500 ile 1000 adet yeni su piresi dünyaya getirir. Yavru su pireleri 1 haftalık süre içerisinde erginleşir ve tekrar çiftleşmeye başlar.
Su pirelerinin beslenmesi:
Ülkemiz de ki üretim yapan kişiler genellikle yem olarak maya kullanmaktalar. Fakat maya ile beslenen su pirelerinin protein oranı %0,4 ila %3,5 oranında kalmaktadır. Doğal şartlar ve yemler ile beslenen su pirelerin de ise protein oranı%6,5 ila %7,5 oranındadır.
Maya ile beslenen su pirelerinin üreme potansiyelleri oldukça artar, fakat suyu aşırı bozduğu için kültürünüz her an çökme tehlikesi altında kalır.
İDEAL BESLENME:
Su pirelerinin protein oranını stabil tutmak, üremelerini kolaylaştırmak ve sağlıklı bir kültür oluşturmak için canlılar;
Saf, toz spurilina,
Doğal üretilmiş tatlı su yosunu,
Green algea
ve lüksü sevenler için
fitoplankton karışımı en ideal yemlerdir. Bu yemlerin haricinde her türlü bitkisel balık yemi kullanılabilinir.
Su piresi üretimi için gerekli malzemeler:
Elinizdeki balık sayısına göre su pirelerini ayarlamanız gerekir. Bunun içinde akvaryum hacmi değişir.
Ortalama 15-30 lt akvaryum veya çok derin olmayan bir kap.
Yeterli miktarda hava hortumu
Kalitesi hiç önemli olmayan bir hava motoru
Motordan gelen havayı 2 ye bölmek için uygun aparat ( hava taşları akvaryumun sağında ve solunda olmalıdır. )
2 adet vana ( Verilen hava suyu çok az bir şekilde dalgalandıracak miktarda az olmalıdır. )
2 adet hava taşı.
Üretim akvaryumunun temizliği:
Zaman içerisinde ölü su pireleri, yem artıkları tabanda ve camlarda atıklar oluşturacaktır. Gerekli görüldükçe bu atıklar akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Temizlik yaparken önce camları ellerinizle ovunuz ve bütün pisliğin dibe çökmesini bekleyiniz. Daha sonra ise dip çekimi ile pislikleri alabilirsiniz. Bu dip çekimleri esnasında muhtemelen bir miktar su pirenizde ziyan olacaktır fakat bütün koloninin ölmemesi için bu gereklidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2010 23:59
Petshoplara doğadan toplanıp getiriliyor. Bu nedenle petshoplara bir ay içerisinde yaygın olarak gelmeye başlar. Onun dışında üretimini yapmayı denemek istiyorsanız, ben de gönderebilirim damızlıklardan seçip.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 00:03
Alp Bey'e yemlenmeleri konusunda katıldığımı belirtmek isterim. Daha öncede küvetin içinde beslediğimden suyu bozması pek sorun teşkil etmemişti,suyuda kuyu suyuna taktığım motor sayesinde sorun olmadan değiştiriyordum. Şimdi evdeki yavru sayılabilecek balıklarım için 60 cm lik bir akvaryumda denemeye başladım ve maya yerine sera granugreen kullanıyorum,sonuç gerçekten şaşırtıcı şekilde olumlu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 00:07
Faruk Bey;
Bir de sera granugreen yerine saf spurilina ve muscus denerseniz iyice şaşıracağınızın garantisini verebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 17:11
Alp bey, suyun sıcaklığı ve ışığın bir etkisi var mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 18:06
Alp Bey,
Saf toz siprulina bulmak biraz zor.Ben onun yerine Sera micron kullanıyorum.Yazdıklarınıza ek kolaylık olarak bunu ekleyebilirim.Sıcaklık 19-22 derece arasında olmalı.Yüksek sıcaklıkta üremeleri durdu benimkilerin.Diğer yazdıklarınız evimdeki sistemin aynısı.Bilmeyen görmüş geçirmiş der
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2010 20:50
Sıcaklığın olumlu yönde etkisi olduğunu söyleyebilirim hele ki evde bir yerde akvaryum içinde üretmeye çalışıyorsanız ,üremenin durmasındaki sebebi farklı yerlerde arayın bence. Durum bende tam tersi açıkçası.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 00:03
Faruk Abi,
Suyu ısıttığımda 1 hafta içinde 1 tane bile yumurta taşıyan pire kalmadı.Soğuttuğumda ise aynı pireler anında yumurta ile doldu.Su aynı,yemleme aynı,herşey aynı.Sen kaç derecede üretim yapıyorsun?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 00:22
Cem; ben buna küvette üretmeye çalışırken şahit oldum,Annemlerin bahçesinde güneşin en çok ve dik olduğu yerde denemiştim üretmeyi. Ne zaman gündüz en sıcak saatlerde gitsem başlarına sanki hergün çoğaldıklarını gözlemlemiştim,hareketlilikleri ve yemlenmeleride tabi ki. Yalnız şu an akvaryumdalar,akvaryum 80 litre civarı bir akvaryum,100 watt lık ısıtıcı kullanıyorum,hacme göre biraz yüksek olduğundan termometre değerinde oynamalar olması normal bu durumda belkide. Ben ısıtıcıyı 22 derecede yani en altta çalıştırıyorum ancak,ne zaman baksam 26 dereceyi gösteriyor termometre. citronx 2010-04-07 00:25:00
Bu arada eklemek istedim saf spirulina olmadığımdan elimde,tetra pro vegetable ve tropical süper fort verdim yem olarak,silip süpürdüler desem yeri var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 00:52
[QUOTE=RuPTuR]Alp Bey,
[QUOTE=citronx] Cem; ben buna küvette üretmeye çalışırken şahit oldum,Annemlerin bahçesinde güneşin en çok ve dik olduğu yerde denemiştim üretmeyi. Ne zaman gündüz en sıcak saatlerde gitsem başlarına sanki hergün çoğaldıklarını gözlemlemiştim,hareketlilikleri ve yemlenmeleride tabi ki. Yalnız şu an akvaryumdalar,akvaryum 80 litre civarı bir akvaryum,100 watt lık ısıtıcı kullanıyorum,hacme göre biraz yüksek olduğundan termometre değerinde oynamalar olması normal bu durumda belkide. Ben ısıtıcıyı 22 derecede yani en altta çalıştırıyorum ancak,ne zaman baksam 26 dereceyi gösteriyor termometre.
Saf toz siprulina bulmak biraz zor.Ben onun yerine Sera micron kullanıyorum.Yazdıklarınıza ek kolaylık olarak bunu ekleyebilirim.Sıcaklık 19-22 derece arasında olmalı.Yüksek sıcaklıkta üremeleri durdu benimkilerin.Diğer yazdıklarınız evimdeki sistemin aynısı.Bilmeyen görmüş geçirmiş der
Saygılar.
[/QUOTE]
Ben burada ki görmüş geçirmiş değimine anlam veremedim. Sıcaklık hem yaşamalarında hem de üremelerinde oldukça etkili. Ben buna şuradan varıyorum. Balkonda duran 20 lt lik damacana içerisine deme amacı ile yaklaşık 500 tane su piresi bıraktım ve aynı yemlemeleri yaptım. Su sıcaklığı 14 derece civarlarında seyir etti ve gözle görebileceğim bir artış yaşamadım. Fakat oda sıcaklığında yani 22 derecede her gün sayılarının neredeyse 2 katına çıktığını gözlemliyorum. Şöyle bir örnek vereyim, her hafta balıklarımı yemlemek adına dip çekimi yaparken 10000-15000 aralığında su piresini de alıyorum içlerinden. Bu güne kadar kültürüm de hiç çökmedi. Bana her hafta bu adetlerde su piresi sağladığına göre ve hatta her hafta 20000 e yakın pireyi de etrafıma dağıttığıma göre. Üremeleri inanılmaz artıryor diyebiliriz.
[QUOTE=citronx] Cem; ben buna küvette üretmeye çalışırken şahit oldum,Annemlerin bahçesinde güneşin en çok ve dik olduğu yerde denemiştim üretmeyi. Ne zaman gündüz en sıcak saatlerde gitsem başlarına sanki hergün çoğaldıklarını gözlemlemiştim,hareketlilikleri ve yemlenmeleride tabi ki. Yalnız şu an akvaryumdalar,akvaryum 80 litre civarı bir akvaryum,100 watt lık ısıtıcı kullanıyorum,hacme göre biraz yüksek olduğundan termometre değerinde oynamalar olması normal bu durumda belkide. Ben ısıtıcıyı 22 derecede yani en altta çalıştırıyorum ancak,ne zaman baksam 26 dereceyi gösteriyor termometre.
Bu arada eklemek istedim saf spirulina olmadığımdan elimde,tetra pro vegetable ve tropical süper fort verdim yem olarak,silip süpürdüler desem yeri var.
[/QUOTE]
Size de ısı konusunda kesinlikle katılıyorum. Ayrıca saf spurilina bulmak gerçekten bulmak çok zor ve fiyatları da inanılmaz pahalı oluyor. Ben su pirelerimi saf spurilina ile beslemekten vaz geçemiyorum ama. Hem üremeleri inanılmaz hızlanıyor, hem de balıklarıma verdikleri protein miktarı daha fazla oluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 01:42
Görmüş geçirmiş derken,ya sen benden görüp yazmışsın ya da ben burayı okuyup uygulamışım sanırlar anlamında demiştim..Yanlış mı ifade etmişim
Ben sıcaklığı 28'e çıkarmıştım.26 uygun olabilir belki.Yalnız 14'ten 22'ye çıkması tabiki üremelerini arttıracaktır çünkü zaten bu hayvanlar yaz aylarında 20-25 derecelik sularda yaşayıp ürüyorlar.Benim öğrenmek istediğim 28-30 dereceye çıkardığımızda üremelerinin artıp artmadığı ki benim gözlemime göre üremeleri durmuştu
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 02:49
28-30 Derece de üremeleri değil kendi yaşamsal döngüleri dahi tehlikeye girmekte. Çok hassas canlılar oldukları için 0,1 derecelik artış veya düşüş dahi çok net bir şekilde etkilemekte canlıları.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2010 22:53
Alp Aslan Bey bu konudan sonra yeşil su hazırlamaya başladım.En kısa zamanda sizi kargoya kadar yoracağım galiba.:)Benim kafama yakılan başka bir konu ise ben damızlıklarımada su piresi versem olur mu?Eğer olursa hep su piresiyle beslesem kabızlık gibi problemler ortaya çıkar mı acaba?Şimdiden teşekkür ederim.:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir