Cüce vatoz üretmek istiyorum, ne yapmalıyım?
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 03:39
Öncelikle selamlar, bu yıl itibarı ile vatoz üretimi yapıp, bu konuda bilgilenip daha sonra tür ve akvaryum sayısını artırıp daha fazla tür üretmek istiyorum. Fakat daha önce hiç vatoz üretimine girişmedim ve en ufak bilgim dahi yok.
İnternet ve forumda bir kaç makale okudum fakat ben deneyimli ve bilgi sahibi arkadaşlardan yardım ve sorularıma cevap bekliyorum. Hatta tanışma ve görüşme şansımız olan arkadaşları evime de beklerim, davetlerine de memnuniyetle icazet ederim. :)
Şimdi sorularıma gelelim;
1- Sizce vatoz üretimi kolay mı?Bu işin altından kalkabilir miyim?(daha önce çoğu malavi türleri,frontoza, astronot ve canlı doğuran besledim.)
2- Yeni başlayacağım için hengi türle başlamalıyım?(içimde cüce vatoz isteği var.)
3- Başlamaya karar verirsem, üretim için en ideal akvaryum ve canlı sayısı ne olmalı? (örnek olarak 10 balığa 200 litrelik tek akvaryumda mı, yoksa 3 balığa 60-70 litrelik bir akvaryumda mı bakılmalı?)
4- Akvaryumun yanı sıra hangi malzemeleri, ilaçları, yemleri kullanmalıyım?
5- Vatozları yaşatabilmem ve üretebilmem için A'dan Z'ye neler yapmam gerekir?
6- Üretim için püf noktalar nelerdir?
7- Vatoz üretimine başlamaya karar verirsem balık temini konusunda bana yardım edebilecek bir arkadaş var mı?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Burak ATA
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 13:04
Merhaba Burak Bey,
L-serisi 2011-09-11 13:07:08
Vatozlara başlamanız çok güzel bence şimdiden bol şans dilerim.
1-Vatoz üretiminin kolaylığı türüne bağlıdır,"nomal" akvaryumda üretimi hatta beslenmesi imkansız balıklar var mesela damızlık adonis,bazı panaqueler ,gibbiceps( normal vatoz,leopar vatoz, ya da komando vatoz adı altında, ne yazıkki Türkiye'deki her pet shopta satılan balıklar)vs.vs. bu balıklar 50 cm ile 100cm arasında olurlar ve sadece tonluk tanklarda beslenmeli.Araştırırken bazı balıkların adı yerine "L" harfi ve yanında bir sayı olduğu dikkatinizi çekmiştir,bu adın hikayesi şöyledir:Güney Amerika'dan gelen o kadar çok vatoz varki sınıflandırılması,isimlendirilması imkansız bu yüzden vatozlara sayı verilmesi fikri ortaya çıkmış.L harfi vatozların familyası olan "Loricariidae"den gelir.Yani gördüğünüz her vatoz bir L serisi vatozdur.Tüm L serileri http://www.planetcatfish.com/catelog/numbers.php?mode=l&thumbs=16 .Vatoz üretiminin belki en güzel yanı babaların yavrularına bakmasıdır.
2-Bence cüce vatozla başlayın hem sevdiğiniz bir tür hem kolay bulunur hemde çok zahmet istemez.
3-Karar sizin ikiside olur,ama bence 200lde 10lu bir koloni hem balık hemde sahibi için daha güzel bir yaşam olur :),dişi fazla olsun.
4-Akvaryum; kumu bazı üreticiler gereksiz bulsada bence en önemli faktörlerden sonuçta doğasında var mı var koyu renk ve ince taneli tavsiye ederim,kütükler bolca bulunmalı vatozların olmazsa olmazı ,kütüklerden çok önemli besin alıyorlar,satın alabileceğiniz ya da kendiniz yapabileceğiniz vatozluklar,meşe yaprağı (dozlamada dikkat http://www.akvaryum.com/Forum/mese_yapragi_faydalari_ve_kullanim_sekli_k299207.asp ) loş ışık,hindistan cevizi kabuğu.Akıntı yapan güçlü bir filtre.Güney Amerikalı oldukları için daha yumuşak su(kütükler ve meşe yaprağı yeterince yumuşatacağından eminim).İlaca gerek yok belki çay kullanabilirsiniz(http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryumda_cay_kullanimi_ve_etkilerifaydalari_k320689.asp ),yem salatalık,havuç,marul,tatlı biber, kısacası salınım yapmayan her türlü sebze,JBL novo tabs,sprilunalı dip yemleri sera hariç,daha farklı dip yemleri.
6-Püf noktası olarak belki suyun ısısını bir-iki derece ve suyun yüksekliğini düşürmek olabilir.
7-Elimde şu anda ne yazıkki cüce vatoz yok o yüzden bu konuda size yardımcı olamam ama ilanlar kısmsında çift ve koloni makul fiyata bulabilirsiniz.
Ayrıca yanına isterseniz küçük tetralar ,lepistes vs koyabilirsiniz baba koruyacağından pek sorun olacağını sanmıyorm.Tavsiyem yanına karides ve elma salyangozu koyun hem biolojik denge hemde cücelerin yetişemeyeceği köşeler için.
Unuttuğum bir şey ya da sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen sorun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 16:09
Benim kendi tecrübelerime göre cüce vatoz üretiminde, öncelikle sakin balıklar bulunan akvaryumlar seçilmeli şayet sadece vatoz beslenmeyecekse.Mesela ben neonlarla,tetralarla çok rahatlıkla cüce vatoz üretimi yapmıştım.1 çift almak yerine 1 erkek 2 dişi en az olmalı bence.Çünkü ben erkekten ziyade dişi balıktan daha çok çektim.Oyuklu mağaralı taşlar,kayalar mango kökleri işini görecektir, yapay bitkilerden asla hoşlanmıyorlar.Ama cüce vatozu üretmek değil yavrularını büyütmek bence çok daha zor bir durum.Çünkü çok narin oluyor ve çabuk ölüyorlar.Size benim cüce vatozların bazılarının fotosunu göstereyim.En alttaki kayanın üstündeki yavrularımdan biri,diğeri ise yavrudan büyüttüğüm damızlık erkeğim,yavrunun babası.Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2011 18:44
Arkadaşlar cevaplarınıza çok teşekkür ederim.
Ben aslında ufak bir akvaryumda tek tür olarak vatoz bakmak istiyorum.
Cevaplara bundan sonra bunu düşünerek cevap verebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir