Cüce Vatoz Davranışları
Merhabalar Arkadaşlar,
- Akvaryumunda 8-9 Tane Cüce Var ve Akvaryum Bana göre oldukca Büyük ( 150 * 70 *50 ) . ve Antalya Kayasi Denen Bilinen oldukca Delikli Kayalarim var..
- Benim esas sorum ; Cüce Vatozun Huylari..
Vatozum Yumurtladi ve Tecrübesizlik ve Acemilik Yüzünden 1. Temizlik Yaparken Yumurtalar Telef oldu sonra belli Araliklardan sonra gine kendi Hatamdan Dolayi Yumurtalari Kayayin içine Yumurtlamiş ve Kayalari Temizlemek için Çikardim ve dişarda 3 saat sonra fark ettik ne Yazikki Telef oldu...
Şindi Vatozlarim ne Yazikki uzun Zamandir (2-3 ay ) Yumurtlamiyo ..? Acaba Baliklarim küsme + kizma + bu Tür huylari varmi??
Saygilarimla ,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaş
taşları neden çıkardığını anlamadım.Bence kusme yapmaz.ayrıca yuvasından attığı yumurtaları yavruluğu koyup bol hava vererek çıkartabilirsin.bu sıralar mutlaka verir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Vatoz bir kez ürktü mü uzun süre kendine gelemiyor . Küsme değil de ürkmedir bu olsa olsa . Akvaryumun iç peyzajını sık sık değiştirmek , temizlemek için bile olsa bu , sadece vatozları değil diğer tüm balıkları ürkütüp strese sokacaktır . Hele ki üreme dönemindelerse onları rahat bırakmanı tavsiye ederim .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryum dekorunu değiştirmeyin, hatta mümkünse akvaryum suyuna elinizi bile sokmayın. Vatozlar bazı durumlarda çok dayanıklı balıklar olarak görülse de, diğer balıkların etkilenmeyeceği faktörlerden etkilenebilirler.
Akvaryum boyutunuz gayet ideal, antalya kayaları ise, eğer delikleri büyüklü-küçüklü ise hem erişkin vatozların yuva olarak kullanabileceği alanlar olur, hemde yavruların ışıktan kaçıp kendilerini güvende hissedeceği alanlar olarak iş görecektir.
Vatozlarınız büyük ihtimalle dekor değişikliğinden dolayı stres'teler. eğer kayaların delikleri içinde pislik birikiyor ve bunları temizlemek içi kayaları çıkarıyorsanız buna gerek yok, küçük bir kafa motorunu plastik bir çubuğun ucuna monte ederek bu motorun su çıkışını akvaryumun içindeyken kayaların deliklerine doğru tutun (çok yaklaştırmayın, akıntı yüksek olmasın) delik içinde pislik varsa dışarı çıkacaktır, kısa süreli bir dinlendirme sonucunda bu pislikler normal akvaryum tabanına çöktüğünde temizleyebilirsiniz.
Vatozlarınızın yumurta dökmemesinin sebebini yumurtalarını kaybetmelerine bağlamıyorum. Birkaç ihtimal mevcut:
- dekor değişikliği yüzünden stress'e girmeleri,
- akvaryuma bu balıkların yumurtalarını veya kendilerini tehdit edebilecek yeni bir tür balık eklemiş olma ihtimaliniz.
- Akvaryumun fazla ışıklandırılmış olması veya ışıklandırma süresinin uzun olması (vatozlar gece aktif balıklar olduklarından hem beslenmeleri hemde sosyal hareketlerini sergilemeleri için yeterli karanlık zaman olmayabilir)
- Akvaryum çevresinin eskiye oranla çok daha hareketli olması
- erkek vatozun yuva olarak belirlediği kovuğun başka bir canlı tarafından sahiplenmiş olması
- dişi balığın protein eksikliği (yumurtlamak için protein gereksinimi vardır ve balık pasif konuma düştüyse yeterince beslenemiyor olabilir)
Sağlıkla kalın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir