Cüce Karides


Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 18:22

 

Cüce Karides Bakımı-Giriş

 

Karidesler kendileri için hazırlanmış uygun nitelikteki akvaryumların en muhteşem yaratıklarındandır. Yapılan en büyük hatalar karidesleri alıp karma tanklara koymaktır, bu durum çoğu zaman karidesin bir daha görünmemesi ile sonuçlanır. Bu tip uygun olmayan karma tanklarda bakılan karidesler daima saklanır, balıklar yakaladıkçada karideslerinize vurur. Bu durum karşısında er yada geç karidesleriniz stressten yada yaralanmadan dolayı ölecektir. Karidesler yalnızca kendi türleri ile yada uygun diğer türlerle beslenmelidir (onları yiyemeyecek kadar küçük olan türler). En uygun akvaryum arkadaşları Otocinclus, Cories ve plecos lardır (çöpçü, vatoz vb). Diğer tüm balık türleri eğer anaçları yanında değilse yavru karidesleri yiyecektir.

 

Peki hangi tür tanklar cüce karideslerin beslenmesi için uygundur?

 

Akvaryumumuz en az 30-40 litre olmalıdır, elbette ne kadar büyükse o kadar iyi ancak tankınız çok büyük ve içinde çok az sayıda karidesiniz varsa çoğu zaman onları göremeyebilirsiniz. Bu yüzden büyük tanklarda görsellik için yüksek sayıda karides beslemek en doğrusu olacaktır. Hemen her tür kum uygundur, eğer PH la ilgili sorun yaşarsanız akvaryumunuzun bir köşesine yada dış filtre kullanıyorsanız bunun içine mercan kırığı koyabilirsiniz. Karidesler kurutulmuş kapata yaprağı ve meşe yaprağını kemirmeye bayılır, suyuda kahverengileştirceği için daha huzurlu olurlar. Bu yapraklar akvarum içerisinde özümsendikçe yenileri ile değiştirilmelidir, yaprakları kendiniz temin edecekseniz doğa kirliliği olmayan yerlerden bulmaya özen göstermelisiniz, aksi taktirde karidesleriniz zarar görebilir.

 

Bitkiler karides tanklarının su değerlerini düzenlemesi için son derece önemlidir. Birçok karides türü su parametrelerindeki ani değişimlerden kötü etkilenir. Özellikle hızlı büyüyen bitki türleri sudaki besinleri (nitrat vb) hızlı tükettikleri için doğal bir filtre görevi görür. Bitkiler arasında en iyi tür bu konuda Limnobium laevigatum yada diğer su üstü bitkileridir. Bunun nedeni ise otlamaya bayılan bu türlerin su üstü bitkilerinin kıla benzer köklerinide yemesidir. Diğer bir uygun bitki ise pekte hızlı gelişim göstermeyen Java Moss tur, bu bitki karidesler için hem yem hemde saklanma alanı oluşturur. Dekoratif saplı bitkilerde de Ceratophyllum demersum yada C. Submersum ve Egeria densa en iyi türlerdendir.

Cüce karidesler direk canlı bitki yapraklarını yemezler, özellikle bitki yapraklarında oluşan yosunlanmaları yedikleri için bol bitkili akvaryumlara konulurlar.

 

Yem konusunda atık olmayacak kadar (su değerlerini değiştireceğinden) her türlü yiyebilecekleri ebatta (pul vb) balık yemi verilebilir. Günde bir kez yemleme karidesler için yeterlidir.

 

Haftalık olarak %10-20 su değişimi karidesler için gerekli ve yeterlidir. Elbette sayıları su değişim oranında ve sıklığında büyük önem taşır. Su değişimi esnasında yeni su kesinlikle klordan arındırılmış olmalıdır, bunun için piyasada satılan su düzenleyiciler işinizi görecektir.

 

Akvaryumunuzda elbette bir ısıtıcı olmasında fayda var ancak yılın en soğuk döneminde bile akvaryumun bulunduğu oda sıcaklığı 21 C nin altına düşmüyorsa sorun yok demektir, tüm karides türleri 21-26 C arasında sorunsuz yaşar. Bazı türler daha yüksek yada düşük sıcaklıkları kabul edebilir 30 C gibi, ancak istisnalar kaideyi bozmaz.

 

Karidesler için en uygun filtreleme sünger filtreler ile yapılır. Yavruları bile çekemeyecek güçte olan bu filtrelerin etrafında toplanan atıklarıda yemeye bayılırlar. Eğer bu sünger filtreleri hava motoru değilde kafa motoru ile çalıştırıyorsanız, motor gücünün yüksek olmamasına özen göstermelisiniz. Bunun dışında filtreler kullanılacaksa emiş bölümlerine yavru boydaki karidesleri çekemeyecek şekilde süzgeç yerleştirebilirsiniz. Eheim “Classic” seri bu iş için uygundur. (Bana göre piyasadaki en iyi filtredir)

 

Eğer bu makalede yazanları uygularsanız karidesleriniz uzun süre mutlu bir şekilde yaşarlar. Bu arada karideslerle ilgili unutulmaması gereken birşeyde karidesler tarafından ısırıldığınzda bulaşan mikropun herhangi bir tedavisi olmadığıdır. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır.

 

Mustafa Üçözler – How to keep dvarf shrimp

 

Çeviren: Fatih Taştan    

fatihtastan2006-6-4 18:25:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir