Cobomba Furcata


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 17:29
Akvaryum ilk kurulduğu gün. Bitkiler yeni gelmiş henüz hiç birini tanımıyorum. Bir süre sonra gelen bitkiler arasında ısmarladığım bitkiler dışında farklı bitkiler olduğunu gördüm. Forumda sordum ve sayın mustafa erdoğar yanıtladı. Fotoğraftaki 1 nolu bitkinin adı “Cobomba Furcata” ymış.


Sonra bu konuda araştırma yaptım ama pek fazla da bir şey bulamadım doğrusu.

Akvaryum.com bitkiler bölümünde fotoğrafı ve kısa bir özgeçmişi vardı gerçi, ama bu bitki ile ilgili yazan akvarist arkadaş yoktu. Akvaryum.com da yer alan bilgilerde bu bitkinin orta-güney amerika habitatından olduğunu, uygun şartlarda hızlı büyüdüğünü ve zor bir bitki olduğunu ögrendim. Yetersiz şartlarda yaprakları hızlıca dağlır ve ölürmüş. İleryen günlerde Cobomba Furcata benim tankta bol fotosentez yaparak büyüdü. Bu bitki oldukça hızlı büyüyordu, günde yaklaşık 1cm civarında uzuyordu. Bitkinin ulaştığı uzunluk 40-100 cm civarında oluyormuş.


Bu bitkinin benim dikkatimi çeken özellikleri şunlar;

1- Yeterli şartlarda CO2 ve gübre varken, çokda aşırı olmayan ışıkta hızlı bir büyüme gösteriyor.

Bitkinin ilk amacı suyun yüzeyine ulaşıp havayla buluşmak sanki. Bir kere su yüzeyine ulaşınca kafayı su dışında ve ışığa dik tutuyor. Işık nerdeyse çabucak oraya yöneliyor. Bundan sonra pembe ve kırmızılığı artmaya başlıyor. Ayrıca halkalarıda tepeden başlayarak sıklaşmaya başlıyor.


2- Hızlı büyüyen bir bitki olduğu için yosundan muzdarip olan bir bitki değil. Benim tankta ne başlangıçta var olan kahverengi yosundan nede orta dönemde ortaya çıkan yeşil yosundan etkilenmedi.


3- Sık budama yapıp yerlerini çok sık değiştirdiğim halde bir kere bile usanmadan büyümeye devam ettiler.


4- Budama; bitki uzadığında, kök kısımdaki parçayı atıyorum. İkiye kesip diktiğimde kök kısımlı parçadan yeni bir gelişme olmuyordu bende çok üstelemedim. Bitkinin kafa (kılavuz) kısımlı parçası önemli yani.


5- Çoğaltma; bir süre sonra (acele etmeyin) gövdeden yan dallar veriyor, bu yan dallar su yüzeyine ulaşıp kızarınca onları ayırıp dikiyorum.


6- Renk olarak bukalemun gibi bazen yeşil ama çoğunlukla pembe ve kırmızının değişen tonlarında renk veriyor. Renleri çok güzel.


70* 41* 36(Y) Tankımda yer alan Cobomba Furcata fotoğrafları

4*18 watt ve Tüplü CO2 sistemi, Sıvı NPK, sıvı mikro gübre, Sıvı demir, tablet gübre....


 
 

 
 

 
Furcata su yüzeyine ulaştı;
Bir...

 
iki...

 
 
ve üç...
 

 
ve dört...
 

 
Saygılarımla
 
 

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 20:19
 Tevfik bey elinize sağlık çok güzel bir tecrübe paylaşımı olmuş. Ayrıca yeni bölümümüzünde ilk tanıtımı hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir