CO2 yerine Seachem Flourish Excel


SahinnÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 152
SahinnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 17:37
Merhaba,

Excel; zengin bir karbon kaynağı olarak, düşük destekli tanklarda (tam anlamıyla CO2'nin yerini tutamasa da) 
yeterli ışık ve sıvı gübre olması şartıyla, Cuba ya da Parvula gibi zor zemin bitkileri yetiştirilmesini mümkün kılabilir mi? Bu konuda tecrübesi olan var mı?   


Sitedeki soru cevap bölümünde, Excel CO2'nin yerini alabilir mi sorusuna, Hem Evet hem hayır denmiş. Temel farkın CO2'nin daha fazla büyüme sağladığı ve her iki çözümü kombine şekilde kullanımın daha iyi olabileceği söylenmiş. Fakat Excel'in bir avantajı olarak tek Excel kullanımında sizi pahalı CO2 ekipmanından kurtaracağının da altı çizilmiş. Cevabın orijinal metni aşağıda.  

Düşük destekli tanklarda hiç olmamasındansa emniyetli, ucuz ve kolay bir şekilde CO2 yerine geçebilecek bir çözüm olarak Excel "gerçek olamayacak kadar harika" bir seçenek gibi duruyor. Öyle ki Seachem, CO2'ye 10 puan verilse Excel 6-7 alır diyor ki bu inanılmaz bir başarı. Excel'in Alg ile mücadele açısından kullanımı konusundaysa Seachem bunun bir "yan etki" olduğunu ve her koşulda gerçekleşmediği için ürünün temel pazarlama avantajlarından biri olarak duyurulmadığını özellikle vurgulamış. 

Benim tek merak ettiğimse başta sorduğum gibi, pratikte Cuba, Glosso ve Parvula gibi nazlı prensesler Excel'e onay verir mi :) 

Mantığım zor diyor. Zira bu kadar kolay olsaydı, insanlar CO2 düzeneklerine avuçla para ödemezdi. Seachem ise, puan olarak 6-7 alır diyor. Siz ne diyorsunuz?
  
Q: Is Flourish Excel a replacement for CO2 in a planted aquarium?
A:Yes and no. It provides the same benefit as CO2, i.e. it provides the plants with a source of carbon for growth just as CO2provides them with carbon. However CO2 by itself will give you quantitatively more growth than Excel by itself, although Excel does provide a substantial amount in comparison. If CO2 is a 10, Excel is a 6-7. Using both together provides additional benefit. One of the advantages of the Excel is no up front equipment costs and complexity of valves, hoses and regulators, etc.
Sahinn2011-09-04 17:58:07

Beğenenler: [T]76255,Baltug[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 19:14
Flourish excel alg oluşumunu tetikliyor. Dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Benim başımı baya bir ağrıtmıştı.

+1: [T]183103,darkblue2[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 19:20
[QUOTE=Faruk Efe]Flourish excel alg oluşumunu tetikliyor. Dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Benim başımı baya bir ağrıtmıştı.[/QUOTE]

Yanlışınız var. Florish Excel alg oluşumunu tetiklemez. Bilakis alg oluşumunu minimum seviyede tutar. Alg oluşumunu düzensiz nitrat ve fosfat tetikler.

+1: [T]117056,mek44[/T][T]230260,Denizs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2011 19:28
Fatih Bey

Kullandım ve kullandıktan sonra 2 ay uğraştım eski haline dönmesi için. Kullanılan akvaryum da yaklaşık 4 senelik bir akvaryum. Yeni kurulan bir akvaryum olsa başka sebeplere bağlayacağım ama bilmiyorum bana mantıklı gelen başka bir sebep yok. 

Halbuki üzerinde de aynen sizin dediğiniz cümle yazıyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 14:57
Faruk Bey;

Seachem firması Excelin içeriğini tam olarak açıklamış değil ama yurt dışı forumlardan takip ettiğim kadarıyla Excel in içeriğinde bulunan bir maddenin ( adı şuan hatırıma gelmedi ve konu linkini bulamadım ) tek hücrelilere etkisi çok olan dezenfektan olduğu, alglere kabuklulara çok kısa sürede tesir ettiği belirtilmiş ki zaten öyle. Excel'e direk maruz kalan bitki bile 2-3 günde tamamen çürüyor. Şimdiye kadar bende dahil olmak üzere forumda yosun tedavisinde kullanan arkadaşlar mevcut ve yosun oluşumu gözlemlemiş değiliz. Hatta önceki kurulumlarımda yosun oluşumunu minimumda tutması açısından tank suyuna hacimle orantılı olarak Excel verdim. Herhangi ciddi yosun oluşumu gözlemlemedim. Excel kullanan arkadaşlarda görüşlerini ve gözlemlerini belirtirse memnun olurum. 

Sözüm ona Excel öncesi ve sonrası büyük ihtimal ile tankınızın değerlerinde oynama oldu ki yosun patlak verdi. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 20:00
Muhtemelen Fatih Bey. Ben seachem stability ve seachem'in  birkaç filtre malzemesini de uzun yıllardır gönül rahatlığıyla kullanan ve herkese de tavsiye eden biriyim. Burada markaya karalama yoktur. Kullandıktan 1 hafta sonra alg patlaması yaşadığım için böyle birşeyden bahsettim forumların da amacı budur zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FistanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 232
FistanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 20:51

CO2 yerine excel denedim.

CO2 nin yerine karbon kaynağı olarak kullanılabiliyor ancak yeterli karbon miktarını verebilmeniz için günlük dozlar, içeriğindeki demirin saç yosununu tetiklemesi sorun oluyor.

Memnun kalmadım.

En iyi seçenek CO2 + az miktarda excel.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2011 22:00
Yaklaşık 1,5 yıldır biri high tech biri low tech iki tankımdada kullanıyorum,karbon kaynağı olarak co2 nin yerini kesinlikle tutmuyor.Alg oluşmuna karşı etkili bir silah diye düşünüyorum,kabuklular üzerindeki etkisi azımsanmayacak derecede.Özellikle adi salyangozların çoğalmasını günlük dozlar halinde vererek  kontrol altında tutabilirsiniz.Karideslerin olduğu tanklarda günlük dozlar oldukça sıkıntı veriyor çok dikkatli olunması gerekiyor.
Özellikle kum veya kayalar üzerinde oluşan yosunlu  bölgeye şırınga ile enjekte edilmesi halinde yosunların 2 gün içinde yok olduğuna şahit olursunuz.

Büyük hacimli tanklarda günlük veya periyodik kullanımları göze aldığımızda aslında co2 sistemlerine göre ekonomik olduğunu söylemek pekte gerçekçi değil. En son aldığım exel 35 liraydı 500 ml si.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanaydoğanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 53
erkanaydoğanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2011 19:06
Arkadaşlar bitkili nano tankımda kullanıyorum haftada iki kez . Sıvı karbon kaynağıdır kendisi. Karbonise bütün canlılarda enerji yani besin kaynağıdır. sıvı karbonu ya da herhangi karbon kaynağını çay şekeri dahil suya uygularsanız besin kaynağı ilave etmiş olacağından bakterilerin sayısında artış olur büyürler bölünürler çoğalırlar. tabiki bakteriler büyürken çoğaşırken karbonun yanında azot fosfor ve diğer elementleride kullanırlar. tabiki karbonu yakmak içinde oksijeni hızla tüketirler. ortamdaki azot ve fosforun azalması da alg oluşumunu engeller. 
Oksijeni tüketipCO2 verdikleri için (bildiğimiz solunum) ortamada CO2 verilmiş olur. bitkiler hem bu CO2 yi hemde doğrudan karbon kaynağı olarak eklediğimiz karbon kaynağını (exel vs..) kullanır. fazla koyarsanız oksijen biter balıklar ölür. 40 L ye 5 ml kullanıldığı için büyük tanklarda örneğin 80 L bir tankta haftada iki kez kullanılacağından 250 ml lik şişeden 12-13 günde bir alman gerekir o yüzden çok ucuz bişey değil.
erkanaydoğan2011-09-22 19:09:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avacaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 31
avacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2012 15:19


Kullanımı şu şekilde: Su değişimleri sonrası 40lt'ye 5 ml. Günlük dozda kullanım 200lt'ye 5 ml.

Bu kullanım ile 100lt'lik bir akvaryuma 250 ml bir Excel yaklaşık 2 ay gitmekte. Bitkili tanklarda su değişimi ihtiyacının daha az olduğunu varsayarsak 3 ay kadar kullanmak mümkün. Yani 100lt bir tank için yılda kabaca 1 lt Excel gerekli. 500 ml Excel fiyatları 35-40 TL arası değişiyor. Yıllık maliyet 80 TL civarı olur.

CO2 alternatifleri (tüp, DIY, Excel) konusunda tecrübelerim ışığında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse.

Pek çoğumuz gibi ben de önce DIY CO2 ile başladım. Gerçekten uğraşmaya deymez. Tank büyükse zaten yeterli gelmiyor. Tank küçükse ve ölçüyü tutturamazsanız bu sefer fazla basınç sorun. Ya batlarsa? Yaklaşık bir sene kullandım ayarlamada hiç başarılı olamadım.

Tüp çözümüne gelirsek. Başlangıç maliyeti yüksek. Biraz hasassanız güvenli, kaliteli ve akvaryum için üretilmiş ürünler almak isterseniz maliyet 300 TL'den yüksek. En iyi malzemeyi almış bile olsanız güvenllik sorunu insanı rahatsız ediyor, özellikle evde küçük yaramazlar varsa. Fakat ıstikrarlı bir sistem kuruyorsunuz ve tankın büyüklüğüne ve bitkilerinize göre yaklaşık 1 sene CO2'yi düşünmüyorsunuz. 140 lt'lik tankımda 1 sene boyunca bir tüp yeterli oluyordu. Benim yaşadım en büyük sorun tüpü doldurtmak oldu. İşi hızlı yapan adam gibi bir yer bulamadım.

Excel'e gelince özellikle 100 lt altında olan tanklar için oldukça iyi bir seçenek. DIY veya tüp ile uğraşana kadar hergün bir doz.  Kullandığım süre içersinde ben üründen memnun kaldım. Bitkilerde hiç bir sıkıntı veya yosun sorunu yaşamadım. Fakat günlük dozlama sıkıntılı olabiliyor.

Fayda maliyet derseniz; küçük tanklarda excel derim. Özellikle zorluk seviyesi görece düşük bitkileriniz varsa kesin çözüm. Birde sağda solda veya akvaryumun içersinde çeşitli malzeme vs. olmaması da ayrıca güzel.

Teşekkür Edenler: [T]231154,Skutal[/T][T]235507,holyline[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

centerboysÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 224
centerboysÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2012 11:11
Ben mayali ve exceli bir arada kullaniyorum sizce problem yaşarmiyim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avacaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 31
avacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2012 18:12
Mayalı sistemin yeterli gelmediği zamanlarda takviye olarak kullanılabilir. Ama sistemin düzgün çalıştığı dönemlerde bence Excell gereksiz.

Beğenenler: [T]188056,eyupburak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokturkseyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 671
gokturkseyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2012 00:49
Excel, aslen %1 gibi bir oranda glutaraldehit içermektedir ve bu madde, başta su canlıları (balıklar, bitkiler, yosunlar, ...) olmak üzere tüm canlılar için toksiktir. Adından da anlaşılacağı gibi bir aldehittir. Formaldehit gibi dezenfeksiyonda kullanılır...  gokturkseyhan2012-02-23 00:52:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1365
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2012 08:49
Kimyasal her zaman kimyasaldır. Doğada hiçbiryerde Fluorish Excel yok ise, tankta da olmamalı. Mayalı C0 bile her türlü kimyasaldan iyidir.
 

Beğenenler: [T]220982,Ziya777[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir