Co2 Tüp Hk.


ata326Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 534
ata326Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2012 16:00
[QUOTE=onuruygun] İbrahim Bey; biliyorsunuz ara sıra forumda "X tüpüe CO2 basılır mı", "ikinci el tüpü bana hediye etti, habaş doldurmuyor ama başka yer doldurur dedi" türünden konular açılıyor. Gerek testlere değinmeniz, gerek teknik bilgileri vermeniz gerekse yarılmış tüpün fotoğrafını paylaşmanız çok iyi oldu. Sıklıkla bu tip konular açıldığında müdahil olmaya çalışan biri olarak teşekkür ederim.

Peki oksijen tüpü de CO2 tüpü de yüksek basınca dayanıklı, sağlam tüpler. Bu ikisi arasındaki fark nedir? Neden O2 tüpüne CO2 basılmıyor? Hazır sizi bu tip bir konuda yakalamışken sorayım dedim.
[/QUOTE]


Onur Bey, karbondioksit alanına yoğunlaşmış olduğum için yanlış bilgi vermek istemiyorum. Medikal sektörüne üretim yapan firmalar sizlere daha doğru bilgiler verecektir diye düşünüyorum.

Genel bir açıklama olarak yazacak olursam, oksijen tüplerinde kullanıma dayalı zamanla çok yüksek miktarda korozyon ve paslanma sorunu oluyor.

Aşağıdaki tank nitrojen-oksijen karışımı kullanılan bir scuba tankından çıkan pasın görüntüsü:


Bu resim aslında tüpün iç yüzeyindeki aşınımı en güzel gösteren fotoğraflardan biri. Tüpün iç duvarında olması gereken bu materyal, paslanıp dökülmüş olduğu için tüpün iç duvarları güçsüzleşmiş. Dolayısıyla tüp ömrünün sonuna yaklaşmış. 

Karbondioksit iste likit olarak saklandığı için o da tüpün iç yüzeyinde oldukça yoğun biçimde korozyona neden oluyor. Bu nedenden dolayı çeliğe göre korozyona karşı çok daha dayanıklı olan ısıl işlem görmüş alüminyum alaşım tüplerini tercih ediyorum her zaman.

Oksijen tanklarında farklı vana ölçüleri ve şekilleri kullanılabiliyor. Bununla beraber bazı vanalarda ateş tepme ventilleri kullanılıyor. Ateş vb parlama gibi durumlarda tüp vana kısmından içeri alev çekerek patlamasın diye alev geri tepme sistemleri kullanılabiliyor. 

Bununla beraber, karbondioksit tankları genellikle daha yüksek basınçlara göre üretildiği için daha kalın gövde kullanılıyor. Tabi bazı firmalar iki kere malzeme almamak için, tüm ürünlerini aynı kalınlıkta üretebiliyor. Fakat bir oksijen tankını karbondioksit ile kullanırken bir sıkıntı olduğu takdirde, bu tüple ilgili hiçbir yasal kavramda hakkınız yoktur. 

TC Sanayi Bakanlığı yönetmeliklerinde "Sınai ve Tıbbi Gaz tüplerinin kullanıcıları", "Üretici Firmalar" ve "Yetkili dolum, dağıtım ve tali bayileri" adı altında 3 taraf vardır. Üreticilerin sorumluluğu, kullanıcıya kalite standartlarına uygun ürün vermektir. Dolumcular sadece ve sadece standartlara uyan tüpleri doldurup, sadece tüpün üzerinde belirtilen gazı doldurmakla yükümlülerdir. Kullanıcı da tüpün teknik şartnamesinde belirtilen bilgiler doğrultusunda tüpü kullanmakla yükümlüdür. Aksi takdirde taraflar hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmezler.


[QUOTE=onurkarayali]Uzun süredir tüplü Co2 sistemini ucuza mal etmek için uğraşıyorum. Bu amaçla yangın söndürücü malzeme satanlardan tutun da habaş, güneş gaz v.s. bir çok bu işle ilgilenen firmayla ve şahıslarla iletişimim oldu. Burak beyin sölyediği gibi bazı tüpler Co2 dolumuna sadece yanak kalınlığı, materyal ve üretim şekli olarak uygun olabiliyor( üretici firmaya göre değişkenlik gösterir, bazı firmalar o2 tüplerinin yanak kalınlıklarını yasal olan min değerden daha kalın ürettikleri için bazı o2 tüpleri co2 tüpü olarak kullanılabiliyor). Fakat uygun olamayanlar da var ve uygun olup olmadığına bakmaksızın bu açıktan faydalanarak farkında olmadan hayatlarını tehlikeye atıp içine doldurulacak gaza özel üretilmiş tüpleri kendi istedikleri gazları doldurmak için vana ve benzer sistemlerini değiştirerek kullanan vatandaşları engellemek için, geçen yıl bu tarz değişimlerin yapılması yasaklanmış ve bu işlemi yapan firmalara çok yüksek meblağlarda para cezası uygulunmaktadır. Bu sebeple şu an için pratikte bu işlem uygulanamaz. Yanı sıra O2 tüplerinden yola çıkarsak, Co2 gazı likit olarak dolum yapılıyor ve bulunduğu ortamdaki ısı arttığında gaz buharlaşarak basıncı artıyor, bu sebeple Co2 tüplerinde gaz basıncını kontrolde tutmak için tüpün içindeki basınç tehlikeli boyutlara ulaştığında, kendini tahliye etmesi için tahliye sistemli vanalar kullanılıyor. Böylece belli bir basınçtan sonra tüp basıncı tehlikeli sınırın altına ininceye kadar kendini tahliye ediyor. O2 tüplerinde ve diğer tüplerde bu sistem olmadığı için hiç bir işlem uygulamaksızın tüplere co2 doldurulması uygun değildir.

Saygılar...
[/QUOTE]

Gövde et kalınlıklarıyla ilgili yaptığınız açıklama doğrudur. 

Sizin yazdığınız ufak bir hatayı da düzelteyim. Vanalar konusunda, tabirlediğiniz "basınç patlama diski" "tüp sigortası" "gaz tahliye sigortası" "emniyet boşaltma pimi" altında hitap edilen mekanizma, daha doğrusu kısım; sadece ufak bir gaz tahliye yolu ve bu yolu tıkayan bir puldan ibarettir. Basınçlara göre farklı pullar takılabiliyor. Basınç tehlikeli seviyeye ulaştığında, bu pul parçalanarak (size zarar vermeden) gazı, ventilin kelebek kısmının (vana çevirme yeri) altında bir çıkış yerinden tahliye eder. Bu işlem sırasında tüp içerisindeki gazın tamamı tahliye edilir. Tamamen yeniden dolum yapılması gerekir. Bazı şartlar altında tekrar basınç testine göndermek gerekebilir tüpü.
ata3262012-05-14 00:22:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taykeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2011
İl: Izmir
Mesaj: 5
taykeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 01:55
İbrahim bey,
Bir soru da ben sorabilirmiyim. Ben 2 senedir Co2 sistemi kullanıyorum. 2 ayrı bitki tankımda 1 tanesi 5 kg. bir tanesi 2Kg çelik tüpüm var. Geçen sene bunları yaz aylarında soğutuyordum. Her zaman 50 bar da tutuyordum.
 Ama bu sene soğutma yapmadım. Bu gün baktığımda bunların 70 - 80 barlara çıktığını gördüm. Bu bir problem yaratır mı? 250 bara dayanıklı olduğunu bliyorum ama kaç bara kadar endişe etmem gerekmez. Yanıtlarsanız seviirim.
 Bir de merak ettiğim bir şey var. Nasıl oluyor da bu tüpler bitene kadar hep 50 bar da kalıyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ata326Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 534
ata326Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 11:04

Hemen anlatayım,

Tüplerin üzerine çalıştırma basıncı yazar. O basınca kadar bir sıkıntı olmayacaktır.

Ben şahsi olarak kullandığım tüplerde (-resmi değerler bunlar değil) genelde 90 barı güvenlik sınırı olarak alıyorum. 100e doğru gelirse eğer gaz tahliyesi yapıyorum. Ki bu değere sadece, akvaryum soğutucusunun sıcak hava çıkışının arkasına tüpü yerleştirdiğimde ulaştım. Eğer testleri yapılmış bir tüpse 70-80 barda çalışmasında bir sorun çıkmayacaktır.

Basıncın hep 50barda seyretmesinin nedeni, tüpün içinde CO2 gazı likit olarak bulunmaktadır. Bu basınç altındaki likit tamamen bittiği anda 50bardan aşağıya doğru inmeye başlar basıncımız. 

Bunu bir pet şişe gibi düşünebilirsiniz. İçindeki su bittikten sonra basıncı düşüyor. Çünkü gazın en büyük hacimli kısmı tüpün içinde likitken saklanabiliyor.

Biraz karmaşık anlattım sanki, umarım açıklayıcı olmuşumdur... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

taykeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2011
İl: Izmir
Mesaj: 5
taykeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2012 17:16
Anladım. Çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir