Çivi,Saksı Toprağı,Maden Suyu İle Bitki Üretimi


D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 11:13
Bitki Üretiminin Tetiklenmesi

Canlı bitki besleyen herkes bitkilerinin üremesini ve hızlı büyümesini ister. Bunu sağlamak için bitkimizin beklentilerini fazlasıyla karşılamalıyız. İşte yapabileceimiz bazı şeyler:
 
 
1-Bitkilerin çoğu ışığı sever ve bol ışıkta daha hızlı büyür ve ürerler. Litre başına en az 0.5watt ışık gerekir ama ne kadar ışığa ihtiyacınız olduğu kullandığınız aydınlatma ekipmanlarının cinsine ve özelliklerine göre değişir. Anubias gibi ışığa fazla ihtiyacı olmayan bitkiler için daha düşük oranda ışık kullanılabilir ama en ideali litre başına en az 0.6-1.0 watt ışık kullanmaktır.
 
2-Yandan sürgün veren ve ihtiyaçlarının çoğunu kökleriyle sağlayan bitki türlerinin üretimini tetiklemek için bir kabın dibine saksı toprağı üstüne de akvaryum kumu koyup bitkiyi bunun içinde akvaryuma dikerseniz ne kadar hızlı üremeye başladığını göreceksiniz. Bu teknik özellikle saz türlerinin üremesini çok artırıyor.
 
3-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarından biri demirdir. Suda birçok ihtiyacını karşılarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacı olan demiri sağlamanın en ucuz yolu ufak bir paslı çiviyi bitki köküne dikmektir. Çivinin boyu balıkların hayatını riske sokacak kadar maddeler suya salacak büyüklükte ve elinizi kuma daldırınca parmağınıza saplanak küçüklükte olmamalıdır. Çivinin bitkilere demir sağladığı aslında meçhul ama gelişmeye etkisi görülmüş bir maddedir. Bence en iyi demir kaynağı yarım kilosu sadece birkaç YTL olan saksı bitkileri için sıvı demir gübresi.
 
4-Anubias gibi bazı bitkiler kuma gömülmekten hiç hoşlanmazlar çünkü köklerini kuma tutunduramazlar. Kuma gömülen anubiaslar asla istenilen hızda büyümezler. Bu tarz bitkilerin güzel gelişmesi için bir lastikle hindistan cevizi, kütük ve lavkayası gibi tırtıklı yüzeye sahip olan bir cisme bağlanması gerekir. Bitki yaklaşık 1 ay içinde köklerini üzerinde bulunduğu cisme iyice tutundurur. Daha sonra lastiği çıkarabilirsiniz.
 
5-Elodea gibi bitkiler besinlerini kökleriyle değil yapraklarıyla alırlar. Bu bitkiler için zeminden çok suyun besleyici olması önemlidir. Bu bitkiler için 2 haftada bir 50lt suya bir şişe maden suyunun çok yararı olacaktır. Ayrıca sürekli bir sıvı bitki gübresi kullanılmalıdır. MAden suyu suyun sertliğini artırdığı için bazı balıklarda yarım doz uygulanmalıdır. Maden suyu karbon ihtiyacını da bir nebze karşılar.
 
6-Bitkiler en iyi Güneş ışığında gelişirler. Yosunlarla mücadele edebiliyorsanız yazın Güneş ışığı kullanarak bitki üretimi yapabilirsiniz. Mükemmel kalitede bitkiler Güneş ışığıyla rahatça elde edilebilir. Bu sırada suyun fazla ısınmaması da gerekecektir.
BİRKAN TATAR
Kaynak: http://www.canlibitki.com/main/news.asp?news_ID=18
Denizhan012009-03-16 11:16:36

Beğenenler: [T]99715,ahmet.yildiz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ORUC_REİSÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 178
ORUC_REİSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 16:47
Bir şey sormak istiyorum saksılar için kullanılan sıvı demir gübresinden bahsetmişsiniz bu gübrenin balıklara herhangi bir zararı yok mudur?
 
saygılar
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 17:24
Makale bana ait değil.Ama balıklara bir etkisi olmaz diye düşünüyorum.Olursa bitkilere olur.İnternette dolaşırken buldum.Burdaki bilgiler ne kadar doğru bilemem.Üstadların yorumunu almak için paylaştım.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2009 18:15

Satış yapılsın gerisi önemli değil mantığı ile hareket eden,bilinçsiz akvaryumcu tarzında bir yazı.Okurken uzun yıllar öncesinde,bir alışveriş anının muhabbetini dinler gibi oldum.Yazılan bir çok şey artık geçerliliğini yitirmiş durumda.Forumda aranılan her şey,en doğru ve güncel haliyle bulunuyor.Bu tür bilgilendirmeler itibar görmemeli artık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2009 19:06
Yorumunuz için teşekkürler.Ama saksı bitkileri için sıvı demir gübre ve toprak olayını mantıklı buldum.Sizce bir zararı olurmu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir