Cichlidlerde Hafıza Olayı


LeventaÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 4
LeventaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 12:59
       Herkeze Selamlar Arkadaşlar Aranıza Yeni Katılan Biri Olarak Bir Sorum Var Sizlere Forumda Aradım Ama Bulamadım Bende 3 Yılı Aşkın Bir Süredir Cichlid Besliyorum Ama Kafama Takılan Bir şey Var Cichlidlerin Hafızası Yani Balıklar İçin Söylediği Gibi 3sn 6sn Olayları Gerçekten Varmı Varsa da Cichlidlerde de Bu Böylemi Çünkü Ağızda Kuluçka Yapan Balıklar Bunların Çoğu Unutsalar Eğer Kuluçka Olayıda Olmazdı Gibi me Geliyor Fikir ve Yorumlarınızı Bekliyorum
Herkeze Teşekkürler Şimdiden Wink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 13:15

Hafıza olayının o süreye indiğini hiç zannetmiyorum. Eğer öyle olduğunu iddaa eden biri çıkarsa , Beni odanın kapısından girişimde karşılayan baLıklarımı örnek gösterebilirim :)

 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KvazimadoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
İl: Adana
Mesaj: 155
KvazimadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 13:22
11 Mayıs 2007 tarihli yazımdan alıntı:
 
Arkadaşlar,
 
Ufak bir araştırma sonucu, balıklar için söylenen 3 saniye hafızaları var söylentisinin efsane olduğu sonucuna ulaştım. 20. yy başlarında bir evcil hayvan ürünleri dağıtıcısı Amerika'ya japon balığı fanusu satamamanın zorluğundan dolayı balıkların hafızasının 3 saniye olduğu yalanını uydurmuş. Çünkü oradaki güçlü müşterileri ufacık bir fanusta bir canlının sürekli dönerek yüzmesinin eziyet olduğunu düşünmekteymiş ve bu 3 saniye yalanı hem merak uyandırmış hem de bu sayede satışlarını gerçekleştirmiş.
 
Diğer bir araştırma ise japon balıkları üzerine : Veteriner Dr.  Richmond Loh yaptığı araştırmada balıklardaki hafızanın aylarca sürdüğünü tespit etmiş.
 
Ayrıca Playmouth Üniversitesi (İngiltere) bilimadamları da balıkları günün belli saatlerinde yemleri toplamalarını eğitmişler ve balıklardaki hafızanın kısa olmadığı sonucuna varmışlar. Aynı okuldan Phil Lee de japon balıklarına sadece akvaryumda bulunan bir kola dokununca yemle ödüllendirilmeyi öğretmiş. Daha sonra bu kolu günün belli bir saatinde yem vermeye ayarlamışlar ve bunu öğrenen balıklar sadece vakit geldiğinde kola dokunmaya başlamış. Zaman yaklaştığında kolun etrafında bir hareketlenme yaşanıyormuş. Eğer kola dokunduklarında yem gelmiyorsa kola dokunmayı bırakıyorlarmış, bu da balıkların diğer küçük canlılar ve kuşlar gibi çevre şartlarına adaptasyonlarının bir belirtisiymiş.
 
Son bir alıntı ise Tübitak yayınlarından :
"Son yıllarda, balıkların psikolojik özellikleri ve zihinsel kapasiteleriyle ilgili bilgilerimizde büyük bir artış olduğu söylenebilir. Artık, balıklar yalnızca içgüdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarına zekice çözümler bulan, toplumsal zekâya sahip canlılar olarak kabul ediliyor. Örneğin, bazı balık türlerinin kendi sürülerindeki öteki balıkları tanıdıklarını, öteki balıklarla farklı ilişkiler geliştirdiklerini ve toplumsal ayrıcalıkların farkında olduklarını gösteren araştırmalar var. Bazı balık türlerinin araç kullandığını ve uzun süreli belleklerinin bulunduğunu gösteren araştırmalar da var. Araştırmacılar, farklı balık türlerinin farklı kültürlerinin olduğunu, düşmanlarının yerini belirlemek ve yiyecek bulmak için işbirliği yaptıklarını da gözlemlemişler."
 
Sonuç olarak balıkların hafızasının diğer hayvanlar gibi güçlü olmadığı bilinmekle birlikte şu tespiti yapabilirim; hatırlamayan balık ölü balıktır.
 
Saygılar...
 
 
Hepinize sağlıklı balıklar...
 
Not: Yukarıda yazdıklarım internetten yapmış olduğum araştırmalar olup ne deneyler ne de Amerikadaki fanus distribütörüyle bir bağlantım yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 19:33
Arkadaslar bence o 3 sn olayı sadece sazanlarda ve japonlarda mevcut.Cıkletlerde boyle bıse oldugunu sanmıyorum.Cunku bı resımde yetıskın bı frontozanın sahıbının elınden et yedıgını gordum.Ve benım cıkletlerım akvaryumun onunde cama cok yakın bı sekılde durunca hepsı burunumun dıbınde benıı ızlemeye gelır ama aıleden baska bırı onunde dursun hıcbırı ortada gezmez..Duydugum kadarı ıle cıkletler sahıbını tanırmıs arkadaslar.Bence cok zekı hayvanlar (balıklara gore)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 23:36
Japonlardaki 3sn olayı da deneylerle yalanlandı diye biliyorum. Tüm balıklardaki için en güzel örnek somonlardır. Doğdukları nehre uzun deniz yollarını aştıktan sonra tekrar geri dönebiliyorlarsa bu hafıza değil de nedir? İnsanoğlu bile bunu harita ve pusula olmadan gerçekleştiremez..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

guardianÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 486
guardianÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2007 23:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2007 00:31
yazılanlara katılıyorum mesela benim astronotlarım 2.5 yı oldular yavruydu aldım elim elimde tuup vediğimde zıplayıp elimden alıyolar hafıza olmazsa nasıl yapabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ROTASIZ KAPTANÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 27
ROTASIZ KAPTANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2007 12:45
Balıkların hafızası

Sizin de gol atan bir balığınız olabilir. Çünkü balıklar sanılanın aksine marifet öğrenebiliyor. Hatta öğrendiklerini günlerce akılda tutubiliyorlar.

Amerikalı Mühendis Dean Pomerleau ve oğlu Kyle, balık eğitim okulunda 'balık hafızası' ile neler yapılabileceğini ispatlayarak, iyi bir eğitim metodunun neler başarabileceğini gözler önüne seriyor.

Albert Einstein üç yaşında bir balık ama o alelade bir akvaryum sakini değil. Tülkuyruklu kırmızı balık (Carassus auratus) cinsi Einstein bir okul öğrencisi.

Balık okulunda eğitim gören Einstein futbol oynuyor, halkaların ve tünellerin içinden ve hatta sürüne sürüne bir limbo sırığının altından bile geçiyor.

Amerikalı mühendis Dean Pomerleau ve oğlu Kyle onun eğitmenleri. Baba oğul, balıkların xxxxx olduğu yargısını yıkıp, onların da zekasının geliştirilebilir olduğuna inanıyor ve bunu bilimsel araştırmalarla desteklemeye gayret ediyorlar.

St. Andrews üniversitesi öğretim üyelerinden biyolog Kevin Laland başta olmak üzere Canterbury ve Leeds üniversitelerinde biyolog Çulum Brown ve Jens Krause'un araşırmaları, balıkların davranışlarının sadece içgüdüsel olmadığını destekliyor ve tersine onların da sosyal zekâya sahip olduklarını ispatlıyor. Bu biyolagların yaptığı araştırmalara göre balıklar, yönlendirilebiliyor, cezalandırma, ve ödüllenfirme metodları ile eğitilebiliyorlar.

Bilim adamları balıkların davranış şekillerinin, omurgalı hayvanlarla kıyaslanabilir düzeyde olduğunu savunarak, "balık hafızası" kavramının sadece bir ön yargı olduğunu ileri sürüyorlar.

Einstein'in marifetleri, bilimsel tezlerin canlı bir ispatı. Eğitmenleri Einstein'in öğrendiği hünerleri on gün kadar aklında tutabildiğini söylüyor. Bu kadar uzun süreli bir hatırlama hafıza olmadan mümkün görünmüyor. Einstein'in balık okulunda öğrendiklerini sergilemekabiliyeti bellek eğiminde yeni ufuklar açacak gibi görünüyor.

Öyle ya bir balık bile bunu yapabiliyorsa, geri zekalı öğrenci suçlaması yapan öğretmenlere artık farklı bir gözle bakmanın zamanı gelmiş de geçiyor demektir.
(Alıntı)
 
Arkadaşlar bişey daha eklemek istiyorum bundan 2 yada 3 ay önce televizyonda bir çinli 4 tane japon balığını bir kaba koymuş ve onların herbirine el kol işaretleriyle yön veriyordu.2 si sağa 2 si sola sonra hepsi hizaya gelip aynı yönlere falan gidiyodu izlediğimde çok şaşırmıştım.Kimse diyemezki hafızası şu kadar 3 yada 5 saniyelik aklı olsaydı o kadar hareketi nasıl aklından tutatbilirdi ki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2007 13:46

Bence Somonlar Allah tarafından verılen ıcgudu ıle bunu yapıyor olabılır.Hepsının Zeka sevıyesı ve hafıza suresı aynı degıldır.Ciklet ıle japonu kıyaslarsak ciklette ıyı bır zeka ve hafıza var japonda ıse 2 dakka once yedıgı yemı unutan bı canlıdır.Ciklete ne kadar yem verırsenız verın doydugu zaman yemez ama japona ne kadar atarsanız atın yedıgını unuttugu ıcın sureklı yer ve catlayarak olur.Bu benım gorusum herkesın gorusune de saygım var.İyi gunler kolay gelsın


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir