Canlı Doğuran İçin Önerileriniz?


HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 18:53
Öncelikle herkese merhaba iyi forumlar.
Akvaryumcu bir tanıdığımdan ölçülerini tam olarak bilmiyorum fakat kapasite olarak 500lt kapasiteli bir tank aldım. Amacım Canlı Doğuran grubu beslemek. Mevcut olduğum ekipman şuan için sınırlı o yüzden size elimdeki malzemeyi yazıp almamı tavsiye ettiğiniz malzemeleri ve en önemlisi hangi tür canlı doğuranları bir arada beslememi tavsiye ediyorsunuz onu öğrenmek istiyorum.
Elimdeki Malzemeler
-500Lt hacimli tank
-Çift hava çıkışlı kompresör ve 2 hava filtresi
-Beyaz 0,1 mm lik sanırım kum
-50 Hz lik tepe lambası(florasan yani) =)

ayrıca tankı veren abim bu tank için 300W lık bir ısıtıcı almamı önerdi onu da bir kaç güne temin edeceğim.
Bunlar dışında almam gereken şeyleri tek tek yazarsanız sevinirim. Son olarak da hangi tür bitkileri temin etmemi ve hangi tür canlı doğuranları bir arada önerirsiniz.
Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyin_58Çevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 3
huseyin_58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 19:04
Kumun seviyesini yükseletebilirsin kesin ama kesin iç filitre ve dış filitre almalısın önerdiğim balıklar:sarı prenses.mavi prenses.lepistes ola bilir,frontoso  Onur Nergiz2013-11-11 21:59:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 19:40
Kumun seviyesi 4cm falan ben kumun iriliği olarak 0,1 mm demiştim ama yanlış şeyi yazdım sanırım kumun iriliği değil yüksekliği önemli galiba =) tavsiyelerin için teşekkür ederim huseyin_58 önerdiğin balıklara hemen göz atıyorum ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G@nd@lfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Artvin
Mesaj: 288
G@nd@lfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2013 22:09
Size Huseyin Beyin önerdiği balıklar lepistes haricindekiler afrika chiclid balıklarıdır.Canlı doğuranlar için son derece iri ve saldırgan olup başetmeleri imkansız turlerdir.500 litrelik bir canlı doğuran tankında besleyemeyeceğiniz canlı doğuran turu yoktur desek yanlış olmaz hemen hepsini ve her turun istediğiniz varyetesini besleyebilirsiniz.
Bunlar şöyle Lepistes, Endler, Plati, Kılıçkuruk,Molly, Velifera,Halfbeak,Gambusia, bunlar populer olan ve kolay bulunan canlı doğuran turleri başka canlı doğuran turleride var.
Ama canlı doğuran beslemenin asıl guzelliği bu balıkların uysal ve barışçıl olmaları sebebiyle aynı tankta çöpcu balıkları(komonda,albino,haydut,panda,bronz vb.), vatoz turlerinin uygun boyda olanları özellikle cuce vatoz bunun yanında otoinclus affinis,gara ruffa gibi dip balıklarınıda besleyebilirsiniz.
Bitmedi bunların yanında kabuklulardan elma salyangozu,katil salyangoz,nerite salyangozu,ramshorn salyangozu gibi salyangoz turlerini, kabuklulardan yine kiraz karides gibi karides turlerini ve meksika cuce kereviti gibi turleride hiçbir sorun yaşamadan besleyebilirsiniz.
Bu arada benim tankım su hacmi olarak net 275 litrelik birtank yukarıdakilerden kılıçkuyruk(aykuyruk ve duz olanlardan) lepistes,mickey mause plati,fantom plati,sunset plati,siyah aykuyruk molly,beyaz aykuyruk molly,Siyah Kılıçkuyruk,komonda çöpcu,panda çöpcu,albino cuce vatoz,meksika cuce kereviti,kiraz karides,inci karides,rilli karides,elma salyangozu,katil salyangoz,(istemedende olsa adi salyangoz denilen salyangozlardan:) besliyorum.
Tankım yoğun bitkili bir tank co2 ve gubreleme yapıyorum.Bitkiler içinde 6x39 watt ışık kullanıyorum.Bu tankımın bazı balıklar eklenmemiş olan 1 ay önceki hali şuan bitkiler bayağı boy atmış ve tankı doldurmuş durumda.
Akvaryum tanıtım linkim
 
G@nd@lf2013-11-11 22:15:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 19:23
G@nd@lf  önerileriniz için çok teşekkür ediyorum hepsini dikkate alacağımdan

 emin olabilirsiniz. Verdiğiniz linkteki fotoğraflara baktım çok güzel bir

 akvaryumunuz var bundan dolayı sizi tebrik ederim benim de idealimde bu

 tip bir akvaryum yapmak var zaten ama daha yolun başlarındayım hem

 tecrübe açısından hem de akvaryumu hazırlama açısından =) 

 Size özel olarak sormak istediğim bir şey var aslında akvaryumunuzdaki

 bitkiler gerçekten çok güzel duruyor görüntü olarak hangi türler var

 isimlerini alabilirmiyim acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G@nd@lfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Artvin
Mesaj: 288
G@nd@lfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 22:01
Arkada sazlar var.Ortada gul yine arka tarafa yakın limon ve tutunleri dikmiştim.Sol tarafta bacopa monieri ler var.Ön tarafa yakın rotala redlerler var kırmızımsı olanlar.Sağ ve sol taraflarda eledoalar ve cobambalarım var. Ve yanlarında Ortadaki köklerin ustunde jawa ve crtistmas moss lar var. On zeminde pek belli olmasada(iyi gelişmediler sanırım ışık az ön tarafta) echinodorus tenellus lar var. Sağ ve sol cam kenarındakiler  yeşil yapraklı olanlar echinodorus bleheri sanırım isim olarak tamda emin değilim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Akvaryumum için yazdıklarınız nedeniyle çok teşekür ederim.Umarım ve dilerim daha iyisi sizin akvaryumunuz olur o zamanda onun fotolarına bakarız.Eğer sormak istediğiniz bir konu olursa bilgimiz sınırları içerisinde elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Sağlıklı bir yaşam ve hobi dileklerimle.
G@nd@lf2013-11-12 22:09:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 22:52
Isıtıcıyı 500 Watt  almanı öneririm, genelde litre başına 1 watt olarak hesap edilir.
Bitki dikmeni tavsiye ederim ama bitkili akvaryum iyi bir ışıkandırma da ister.
500 litre akvaryum için saatte 1200-1500 litre su devridaim yapabilen bir filtre de alsan iyi olur.

Aslında bence 500 litre akvaryumda canlıdoğuran türleri görsellik açısından çok küçük kalır, daha iri balıklar daha güzel duracaktır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 23:08
Bitki isimleri ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim G@nd@lf 
Sizinkinden iyisini dilemişsiniz ama o kadarını yapabileceğimi şuan için umut etmiyorum çünkü daha yolun başındayım belki ilerde bir gün o da olur inşallah ama şuan için daha erken =)

Sizin önerileriniz için de çok teşekkür ederim sinanistanbul  
Akvaryumuma zaten bitki de yerleştirmeyi ve o güzel görüntüyü elde etmeyi düşünüyorum bu yüzden G@nd@lf tan onun akvaryum fotoğrafını gördükten sonra bikti çeşitlerinin isimlerini sordum. Çünkü gerçekten güzel bir görüntüydü hoşuma gitti umarım ona yakın birşeyler yapmayı becerebilirim =)
Isıtıcı ve filtre konusunda açıkçası kafamda soru işaretleri var. Nedeni ise forumda canlı doğuran akvaryumu yapan ve bilgilerini paylaşan diğer arkadaşların konularına da baktım. Hem bilgi toplamak açısından hem neleri bende yapabilirim görmek açısından ve şunu gördüm ki bazıları hem iç hem dış filtre kullanıyor bazıları da sadece iç filtre kullanıyor. Aynı şekilde bazıları da 350 lt civarı tanklara 200 lük ısıtıcı kullanan da var 300 lük ısıtıcı kullanan da var. Bu sebeplerden ötürü ne yapsam ne alsam nasıl yapsam açıkçası kafam karışık şuan =)
Elimde dış motor var akvaryumcu bir tanıdık abim var sağolsun ısıtıcıyı ve akvaryumum için yeterli olacak başka bir filtreyi sipariş verdi yakın zamanda elime ulaşacak onlar geldikten 1-2 gün sonra da balıklarımı ve bitkilerimi getireceğim. Fotoğraflarını o zaman koymayı düşünüyorum çünkü şuan tankım şuan boş sadece içinde su var boş foto koymak istemedim =)
Aklınıza herhangi bir öneri gelirse seve seve okurum uygulamaya çalışırım. Sonuçta ben daha işin başındayım sizlerin engin tecrübelerinden faydalanarak ilerlemeyi çok isterim ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

G@nd@lfÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Artvin
Mesaj: 288
G@nd@lfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 23:18
Isıtıcı konusunda şunu söyleyebilirim eğer kaloriferli bir evde iseniz 200 wattlık ısıtıcıda rahatça iş görur ama yok ev sobalı ise 500 litreye kesinlikle 300 watt derim.Zaten kaliteli markaların ısıtıcılarına bakarsanız 200watt olanla 300 watt olan arasında sadece 4-5 lira fiyat farkı var.Sebebide bence şu 300 watt olan 200 watt olandan aynı miktarda suyu ısıtırken daha fazla guc tuketmiyor aslında sadece 200 watt olan ısıtıcının atıyorum 1 saatte çektigi gucu 40 dakikada çekiyor ve ısıtmayı 40 dk biritiriyorken 200 watt olan ise aynı işi 1 saatte bitiriyor ama finalde harcadıkları guç eşit.500 litre ve bitkili olacak bir tankta kesinlikle ama kesinlikle kaliteli bir dış filtre şart.Sump sistemleri maalesef bitkili tanklarda pek uygun olmuyor co2 kaybı nedeniyle sadece guzel bir şekilde yapılmış arka sumplı akvaryumlar olabilir belki ama ordada arkadaki sump tank genişliğinden çaldığı için sıkıntı oluyor.Dolayısı ile en iyi seçenek bitkili 500 için kaliteli ve saatte enaz 1500 litre debili bir dış filtredir.Filtre tercihinizde bu kriter çok kritik bir değerdir şahsi fikrim.Ve reklam gibi olucak ama kesinlikle uzun vadede de sorunsuz çalışsın işinide layıki ile yapsın diyorsanız önereceğim marka Eheim dır.Sepetlerinden birisi eheim substrat pro dolu olsun biriside sera siporax bu ikisi oldumu filtrasyon ve biyolojik döngu açısından sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum, çok beklenmedik aksaklık ve sorunlar başınıza gelmediği surece tankınız için iyi bir filtrasyon yapacaktır.
Ben Eheim 2228 kullanıyorum kendinden dolu gelmişti, sera siporax ve substrate pro ve eheim torf ve jbl clearmec ilave ettim gayet memnunum filtremden.
G@nd@lf2013-11-12 23:20:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2013 23:31
Yorumun ve önerilerin için çok teşekkürler G@nd@lf 
Tanıdığımız 300 lük ısıtıcı ayarlayacak siparişini verdi bile hatta bana uygun bir hava filtresini de sipariş verdiğini söyledi. Ama sanırım sipariş verdiği filtre iç filtre. Ben bir de dış filtre almak için yarından tezi yok hemen bir araştırma yapayım. En uygun fiyata en yakın nereden temin ederim diye. Gerçi İzmirde akvaryum malzemesi satan çok fazla yer var fazla zorlanmadan uygun fiyata bulacağımı tahmin ediyorum =) Önerilerin için tekrar tekrar teşekkürler G@nd@lf sen de olmasan internetten rastgele bilgilerle bir akvaryum hazırlamış olacaktım. Gerçekten teşekkürü hak ediyorsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 08:29
Yapmanız gerekenler:
1: Kumunuz bitki için uygun değilse daha baştan onu uygun bir kumla değiştirmelisiniz (Mercan kırığı, Midye kırığı, Lav kırığı, Kalsiyum Karbonatlı kum, Sıfır numara silis kum haricindeki kumlar bitkiler için uygundur. Genellikle kullanılan Kuvarz kumlar veya taneli silis kumlardır).
2: 500 Litre hacime göre sağlam bir aydınlatma sistemi kurmak. Basit bitkiler yetiştirmekle başlayacaksınız ve bu yüzden de size T5 bitki floresanlarından oluşmuş toplamda 200 watt veya üzeri bir aydınlatma sistemi gerekmektedir. Aydınlatmayı artırdıkça tanka koyabileceğiniz bitki türleri ve kalitesi de artacaktır.
3: Canlı Doğuran karmasında karar kıldıysanız suyu doldurup çalıştırıp uzun süre suyun oturmasını beklemelisiniz ve balık seçerken her zaman kaliteli çeşitler seçmelisiniz. "Alayım doldurayım bunları, bir günde akvaryum tamam olsun" dediğiniz anda elinizde balık kalmaz. Ayrıca "Canlı Doğuran küçük kalır" diyenleri direkt geçin zaten. Öyle bir şey yok. 400 Litrede Kılıçkuyruk ve kaliteli Velifera alıp besleyin ve görün. Malawi Cikletlerinden daha yapılı balıklarınız olacaktır. Bir de Kılıçkuyruklarda aykılıç seçerseniz bir süre sonra o balıklar kuyruklarıyla birlikte 20 cm'i rahat geçerler.
4: Bol bol araştırma yapmalı ve okumalısınız...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2013 12:35
Çoook teşekkür ederim umutgunay 
Gerçekten çok açıklayıcı kısa ve net olmuş araştırma kısmını elimden geldiğince her gün yapmaya çalışıyorum kabaca kafamda fikirler oluşmaya başladı zaten. Üzerine bir de sizin gibi arkadaşların önerileri eklenince daha da netleşiyor herşey. Sonuçta bu işi benden çok yaptınız ve tecrübe ettiniz yol gösterdiğiniz için sağolun önerilerinizi beğendim ve dediğiniz gibi kum ve aydınlatma işini tekrar ele alacağım çünkü araştırmalarımda da aynı şeyi söylüyordu iyi bir kum ve iyi bir aydınlatma gerektiğini yani

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HknShnÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Izmir
Mesaj: 20
HknShnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2013 21:34
Değerli yorumlarını benimle paylaşan bütün arkadaşlara çok teşekkürler.
Tankımı kullanmaya başlayalı 4-5 gün oldu fotoğraflarını paylaşmak ise ancak bugün nasip oldu. Daha çok eksiğim var ilerleyen zamanlarda daha iyi yapacağım inşallah tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı her zaman beklerim =)
İşte fotoğrafları paylaşmış olduğum konum =)
http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryumum_%3D%29_%28daha_eksikleri_var_ama%29_k732294.asp?PID=4086700#4086700

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir