Büyük Patlama (Yeni resimler Sayfa 11'de)


Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 22:47
Boyut: 125 x 50 x 65 (y)
 
Kapasite: 406 lt
 
Dış Filtre: Atman EF 4. Saatte 1200 lt su çeviriyor. İçinde ilk aldığımda koyduğum substrat var. Onun dışında sadece elyaf var sepetlerde.
 
Taban: En altta 0,5 kg kadar çiçek torfu. Onun üzerinde 15kg civarı lav kırığı. Bunun üzerinde misket gübre. Sineklik. Ve en üstte 45kg kadar hagen siyah kum.  
 
Aydınlatma: 2 Slyviana grolux, 2 Philips Aquerelle, 2 Philips 950 (Hepsi 36 Watt)
Sabah 09-14 arası ve akşam 18-24 arası toplam 11 saat aydınlatma.
 
Co2: Mayalı Sistem. 2 haftada bir yeniliyorum. Difüzör olarak Tunç Bey'in DIY Vortex'ini kullanıyorum.
 
Bitkiler: Eusteralis Stella
             Lilaeopsis Mauritiana
             Glossotigma Elatinoides
             Rotala Rotundifolia
             Mayaca Fluviatilis
             Cryptocoryne Parva
             Hemianthus Micranthemoides
             Cabomba Caroliniana
 
Canlılar: 10 adet Neon
              10 adet Rasbora
                5 adet Kiraz Karides
                6 adet Otocinclus
               
 
 
 
 

 
Herkese merhaba,
Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere yeni bir bitkili akvaryum kurulumu arifesindeyim. Son 2 haftadır forumun bitkili akvaryum kısmını hatmediyorum. Akvaryum, aydınlatma, taban, bitki, bitki bakımı, balıklar ve diğer canlılar konularında çok şey öğrendim. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim.
İlk fotoğraftan başlığımın neden böyle olduğu anlaşılıyor. Büyük patlama (big bang) teorisinde dendiği gibi: "Her şey en başta gaz ve toz bulutu idi".
Benim bitkili tankımda bu şekilde başladı. Benim gibi Ankara, İstanbul, İzmir
gibi büyük şehirler dışında yaşayana ve bu işe girişen arkadaşlar bu gaz ve toz bulutunun ne olduğunu daha iyi bilir ve anlar sanırım. Gerçekten de her şey çok zor gerçekleşiyor. Ancak sonuç her şeye değer.
Şimdi gelelim hikayemize:
İlk olarak akvaryumun siparişi ile işe başladım 10 gün kadar önce. Önce Taymur düşünüyordum. Sonradan Akakvaryum'da (Ali Usta) karar kıldım. Bunda derneğe yaptığı akvaryumun çok büyük etkisi oldu. Kendisine buradan çok teşekkür ederim. Akvaryumu hiç görmeden (resimler hariç) sipariş ettim, ödemeyi gönderdim ve akvaryumu teslim aldım. Gerçekten işçiliği çok güzel. Herkese tavsiye ederim.
 
Akvaryum gelmeden malzeme arayışıma başlamıştım. Öncelikle aydınlatma ve taban kumu üzerine araştırma yaptım.
 
Kapak 5 floresan alıyor. Forumdan öğrendiğim kadarıyla "2 adet Slyviana Grolux ve 2 adet de Philips 950" bulabildim Samsun'da. Yine forumda bir arkadaş(sağolsun) Ankara İlkin Elektrik'ten bahsedip, telefonunu vermiş. Dün akşamüstü 3.30 da aradım. Hüseyin adlı arkadaş çok yardımcı oldu. 4 adet "Philips Aquerelle" sipariş ettim ve hemen kargoya verdi ve bu sabah teslim aldım. Gerçekten çok güzel paket yapmış. Kırılmadan geldi floresanlar. Sonuç olarak arkadan öne doğru şöyle bir aydınlatma dizilimi düşündüm: Philips Aquerele, Slyviana Grolux, Philips Aquerelle, Slyviana Grolux, Philips 950. Hepsi 36 w ve 120cm. Akvaryum hacmi hesabı ile 200w civarı ihtiyacım olacak ancak bunlar 180w ediyor. Sizce sorun olur mu? Yoksa zorlayarak ilave yapmalı mıyım (Gerçi cevap aşağıdaki bitki seçimine de bağlı ama)?
 
Taban ise en büyük sorunum. Tunç Bey sağolsun ilgilendi ve kuartz kum tavsiye etti. Ancak burada yok ve internette de bulamadım. Daha doğrusu renkleri belli değil. O nedenle güvenemedim. Sanırım sonunda hagen siyah kum olacak çünkü aquaclay'i renginden dolayı istemiyorum. Quartz'ı da yukarıda açıkladım. Alternatif sunabilecek olan var mı acaba? Esas olarak krem renk istiyorum. Siyah boğar mı akvaryumu diye düşünüyorum. Akvaryum wenge renk olduğu için. Litre hesabına göre 43 litre (taban 7 cm kalınlığında olursa) kuma ihtiyacım olacak.   Tabana bulabilirsem hindistancevizi torfu, bulamazsam (ki daha ihtimal dahilinde) normal torf kullanacağım. Üzerine lav taşı kırığı da olabilir.  
 
Akvaryuma mayalı co2 desteği yapacağım. Bu ilk bitkili denemem.  O nedenle tüp şimdilik şıklar arasında yok. Co2'yi forumdan bir arkadaşın yağtığı şırınga difüzörü ile çözmeyi düşünüyorum. Bana en kolay bu sistem geldi.
 
Gübreleme için ise Tunç Bey'in ürünlerinden alacağım. Mikropro, misket gübre vs.
 
Bitki olarak, arka plana "Rotala rotundifolia Red" ve "Rotala Wallichii" düşünüyorum. Bunlara ilave olarak "zetin ve limon" arasından da seçim yapabilirim. Zemine "glossotigma" düşünüyorum. Ön plan olarak kaya veya kütük ön ve aralarına "Blyxa Japonica", henüz varyetesine karar veremediğim "Echinodorus" ve "Alternanthera Reineckii" düşünüyorum. Bulabilirsem alacağım Mangrove veya Mahogany köklerine java moss sarmayı planlıyorum. Diğer bitki tavsiyelerinize açığım tabi ki?
Canlı olarak ise, şu anki akvaryumumdaki platy ve lepistesleri koyacağım. Bitkilere zararları olacağını düşünmüyorum. İlave olarak kiraz karides düşünüyorum. Vatozlarımı verip, yerlerine "Otocinclus" almayı düşünüyorum. Artı iki tane albino çöpçüm var. Tabi neon, kırmızı burun veya rasbora sürüsü de olacak.
 
Akvaryum şu anda hala boş. Taban malzemesi olmadığı için. Bu yüzden bitki sipariş edemedim. Forumdaki arkadaşlardan almak istiyorum. Timuçin adlı arkadaşın dün akşam satılığa çıkardığı bitkiler tam bana göreydi ancak henüz akvaryumu kuramadığım için alamadım.
 
İşte kısa bitkili hikayem bu kadar. Umarım daha sonra aşama aşama gelişir ve güzel bir bitkili tank olur. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim. Her türlü yoruma açığım. Gelişmeleri adım adım buraya aktaracağım.  
 
Saygılar.   
 
 
  
 
     
Kullanıcı Adı2009-07-15 00:32:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jurzanÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 36
jurzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 23:13
Öncelıkler hayırlı olsun insallah emeğinin karşilıgını alırsın.Aydınlatmada sorun olacagını sanmııyorum ama glosso çok zor bi bitki onun yerine hemeantus cuba da kullanabilirsin Co2 gelince mayalı sistem tüplü sistemden daha fazla maliyet cıkaracaktır size ve verimi bu hacimdeki tank için ne kadar etkil olur orası muamma hersey gönlünüzce olur insallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FısHunteRÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 13
FısHunteRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 23:16
Öncelikle tankınız hayırlı olsun.Bende aynı sizin gibi bitkili tank arefesindeyim.Ama benim çoğu malzeme hazır gibi.Kum için siyah hagen kum kullanacağım.Boğar demişsiniz ama siyah arka fonla ve güzel bir ışıklandırmayla bitkilerin renkleri çok canlı gözükür kanaatindeyim.Zemin için gloss demişsiniz yanlış bilmiyorsam gloss bol ışığı sever tankınız 400 litre 200 w ışıklandırmanız var kaba hesapla litre başına 0.5 w düşüyor.Gloss da başarılı olabilirmisiniz bilemem.Son olarak da balık olarak tercihlerinizi canlı doğuran olarak belirlemeyin bana göre.Belki ben pek sevmiyorum ondan olabilir :) Cüce cichlid kolonileri yapabilirsiniz.İlerleyen zamanlar yavru alırsanız cichlid özelliği gösterdiğinden bu balıklar yavrularına bakacaktır.Tabi benim görüşüm bu şekilde.Yazdıklarıma bir yanlış bilgi var ise üstad lar düzeltebilir.Kesin böyledir diyemiyorum.Şimdiden Allah kolaylık versin.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2009 23:52
Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. Glosso'lar için haklısınız ışık yetmeyebilir. Ben en sorunsuz büyüyen taban bitkisi olarak onu düşünmüştüm. Hemeantus cuba'yı yarın daha fazla araştıracağım. Bu Hemianthus callitrichoides değil, değil mi? Cüce cichlid kolonisi aklıma geldi ama hiç tecrübem yok  o konuda. Canlıdoğuranlar hakkında çok daha fazla bilgi ve tecrübe sahibiyim. Ama yine de bir alternatif olarak aklımda. 
 
Arka fonu, düz duvar olması nedeniyle, derinlik hissini daha iyi verir diye öylece bırakmayı düşündüm ama düşündüklerimin de birisi de siyah film ile kaplatmaktı. Dediğiniz kombinasyon işe yarayabilir.
 
Tüplü Co2'nin daha verimli olduğunu biliyorum ama tecrübesizliğim beni düşündürüyor. Ona da çalışmam gerek sanırım.
 
İyi dilekleriniz için ayrıyeten teşekkürler arkadaşlar. İnşallah herkes güzel bitkili tanklara sahip olur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FısHunteRÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 13
FısHunteRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 00:02
Şu anda sizin düşündüklerinizi aynen bende düşünüyorum.Zemin için kolay fazla tecrübe istemeyen bitkiler düşünüyorum.Co2 konusunda mayalı sistem yapabilirsiniz veya sıvı gübreler var ama tankınız büyük olduğu için masraflı olacaktır.Kurulum için fazla acele etmeyin bence önce masraflı olan şeyleri alın sonra ıvır zıvır ları halledersiniz.Cüce cichlid konusunda benimde tecrübem yok internet ortamında karakteristiğini anlamaya çalışıyorum.Apistogramma(kakadu) krebensiz bu türlere bi göz atmanızı öneririm.Ayrıca zor olması bu hobideki hevesimizi her zaman canlı tutacaktır.Her gün bişeyler öğrenmek ve emeğinle bişeyler meydana getirmenin verdiği haz paha biçilemez.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 00:07

Şimdi siz deyince, ben de ana sayfadan balıklar kısmından cüce cichlidlere baktım. Dediğiniz gibi güzel bir alternatif olabilirler. Tetra kombinasyonu ile güzel bir akvryum ortaya çıkabilir. Geçenlerde ramirezi görmüştüm burada. Bir araştırayım yarın.

Zorluk dediğiniz gibi beni yıldırmıyor, aksine daha da teşvik ediyor Batuhan Bey. Hele büyük şehirler dışında bu teşvik inanılmaz derecede büyük olabiliyor Tebessüm 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 22:08
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün taban ile ilgili olarak düşüncelerim biraz daha netleşti. Jumbo Akvaryum'dan Şakir Bey ile görüştüm. Aklımda Hagen siyah kum vardı. Hagen ve quartz'ın salınım yapmadığını ancak bitki açısından da bir artıları olmadığını söyledi ve dere kumunu önerdi. Bunun üzerine taban için şöyle bir sıralama düşündüm: En altta 05.kg torf, üstüne lav kırığı (miktarını bilemiyorum. 1-2cm kalınlık yapacak şekilde 10-12kg mu koymalıyım. Bu ph'ı çok düşürür mü? Yoksa torf gibi yine 1-2kg mu kullanmalıyım). Üzerine sineklik. Bunun üzerine de dere kumu. Lavın üzerine Tunç Bey'in misket gübrelerinden koymayı düşünüyorum. Yine bitkilerin dibine de 2-3 adet misket. Bu taban sanırım zenginlik açısından fena sayılmaz. Bitkiler yukarıda değindiğim gibi, rotala, echonidorus, zeytin, çınar, alternathera gibi türlerden olacak.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 23:24

Yeniden merhaba Arkadaşlar,

Birkaç gündür hazırlık çalışmalarına hız verdim ve malzeme teminine çalıştım. Taban malzemesi olarak en altta torf (0,5kg), üstüne lav kırığı (10-15kg) bunların üstüne Tunç Bey'in misket gübrelerinden, üste sineklik, Bunların üstüne de 45kg kadar dere kumu. Dere kumunu ve lav kırığını Ankara'dan, Jumbo Akvaryum'un sahibi Şakir Bey'den temin ettim. Sağolsun kargo ile gönderdi. Bu arada internetten alış veriş sitelerinde neden kum alımlarında kargonun alıcı tarafından ödendiğini anladım. Kilo başına ücretlendirme yapılıyormuş. Alacak arkadaşlara şimdiden duyururum.
Bu sabah kumlar ve lav taşı geldi. Bugün ayrıca Tunç Bey'e gübreleri sipariş verdim. Sanırım yarın onlar da gelir. Yarın kumları yıkayıp tabanı sereceğim.
İlk başta suya eski akvaryumdan aşılama yapmayı düşünüyorum. Ancak sizce ne kadar lazım olur 400lt'lik tank için???
 
Aşağıda yeni tankın gelmesinden sonra eski tankın çalışma odasına nakli ile ilgili resimler var.
 
 
Tankı naklederken suları mümkün olduğunda taşıyabilmeye çalıştım ve bu bidon deryası oluştu.
 
 
 
Balıklar nakledilmeyi beklerken
 
 
 
Balıkların nakledildikleri geçici ikametgahları...
 
 
Ankara İlkin elektrik'ten gelen philips aquerelle'ler. Paketleme gayet güzeldi.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

md dalbudakÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 41
md dalbudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 01:05
kolay gelsin umarım güzel bir akvaryum olacaktır torf siparişi vermeyi düşünüyorsanız tarım tedarik adlı sitede var 16 tl civarında 2.5 kg en ufak paketleri ilkin elektirik nu marasını ben yazmıştım işinize yaramasına sevindim saygılar kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demoklesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 302
demoklesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2009 01:17
Yahu bende akvaryum patladı sandım. :Donuruygun2009-03-15 07:09:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 13:01
Sağolun Murat Bey. Çok işime yaradı İlkin elektrik. Ben de soranlara söylüyorum artık orasını.
 
Yok patlayan akvaryum değil. Sadece hikayeyi onunla paralel götüreyim dedim. Malum sıfırdan başlıyoruz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 13:15
           İlker Bey hayırlı olsun başarılar dilerim,biliyorsunuzdur bitkili akvaryum sabır işidir hiç bir konuda acele etmeyin ,sabrın sonu selamettir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 18:47
Teşekkürler iyi dilekleriniz için Mustafa Bey.
Evet çok iyi biliyorum bu sabır olayını. 9 gündür akvaryum öylece duruyor. Eksikleri tamamlamaya çalışıyorum. Daha tabanı bile seremedim. Bugünden itibarende bitki seçimine başladım. Tabi seçmekle kalmıyor, bir de bulabilmek var...
Bir de mobilya kokusunun çıkmasını bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2009 22:32
İlker bey akvaryumunuz hayırlı olsun. Güzel olacak işallah sonucu merak edenlerdenim. Tüm düşüncelerinizde haklısınız renkler konusunda, balık cinsleri konusundada çünkü siz bitkili ve karidesli bir akvaryum kurmayı düşünüyorsunuz bu yüzden bazı balıkları akvaryumda düşünmemelisiniz. Kum  rengi olarak önde krem rengi yada gri ton kullanıp arkada siyah kullanabilirsiniz bazı arkdaşlar araya bölme koyup iki renkli görünüm yapabiliyorlardı. Balık olarak benim seçimim bir grup kardinal neon, bir grup rasbora ve bir grupta werneri rainbow  altada çöpçü türleri ve minik otocinuslar. Seçim sizin netten araştırmışsınız araştırmalarınızda  zaten bitkili akvaryumlarda ne olur az çok görmüşsünüzdür.Birde bitkilide daha çok bakım gerekiyor başlarda bazı bitkiler uyumda çürüyor suyu bozabiliyor. Bakımı zor olan balıklardan kaçının diyorum ben. Çünkü önemli olan taban ve bitkiseçimi balıkları sonra isterseniz zevkinize göre değiştirirsiniz. Birde kiraz karides beslicekseniz zaten her tür olmayacak. Kirazlarda bolca olursa yeşilliklerin içinde seyrine doyulmaz herhalde. Tekrar güzel bir akvaryum olmasını temenni ediyorum.İyi akşamlar.acemibalık2009-03-16 22:41:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir