Bunu Neden Biz Yapamıyoruz ?


cagatay3474Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 22
cagatay3474Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2010 22:35
Gercekten arkadasım dedigin gibi yerli üretim akvaryumlarımız cok kaliteli bunun sebebide camda dünyada ilk ikinin içinde olmamız.

Fakat inanır mısınız ülkemizde popüler olan yerli akvaryum sirketleri daha sonra kaliteyi bozuyor ya işcisini cıkartıyor ve adını vermek istemedigim hepimizin bildigi bi yerli akvaryum markası Türkiye miz camın cenneti iken gidip rusyadan tansiyonlu cam alıp akvaryum yapıyor.

Yani bir standart yok aslında,cogu sey aniden bozuluyor
A maddesi üretiliyor ya ucuz işcilik ya da malzeme hilesiyle cok kötü hale gelebiliyor ve eskiden neydi bi aralar cok iyiydi dedirtebiliyor bizlere.

Fuat ücretlerine gelince asgari ücret ile 1 litre benzinin evimize gelen suyun telefonun vs vergilerini düsünürsek sanırım hepimize bedava olması gerekiyor hatta fuara gidene üzerine para bile verilmesi gerekiyor maalesef:)


cagatay34742010-02-06 22:39:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

paranoyasakÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 9
paranoyasakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 00:41
Arkadaşlar yurtdışındaki akvaristler veya akvaryum satıcıları sonuçta bir canlı ile ilgilendiklerini ve onu nasıl yaşatabileceklerine dair fikirlerle yürütüyorlar bu işi. Ülkemizdeki asıl sorun bana göre; merdiven altı akvaryum 'dükkanları'. Şahit olduğum ve inanın bu işin içinde böyle insanların varolmasından tiksindiğim diyeceğim bir hadise aynen şöyle gelişti: babası oğluna karne hediyesi balık söz vermiş. Akvaryumcu elinde kalan ne kadar hastalıklı balık ve işe yaramaz ekipman varsa resmen kakaladı adama. Sattığı onlarca balığın bir çoğu aynı tankta bırakın yaşamayı sabahına birbirlerini paramparça edecek cinstendi. Yazık tabiki, o çocuk belki yaşatamadığı balıklar yüzünden bir daha bu hobiye asla yönelmeyecek veya baba satın aldıklarının gerçek fiyatını öğrenince daha bi sinirlenecek... Kendi ayağına kuşun sıkmak diye buna denir. Hadi diyelim ülkemizde popüleritesi artı ve çoğunluk canlı beslemeye kalkıştı; peki, mantar gibi akvaryumcu açılmasını kim nasıl engelleyecek? bi standardı bile yok.

Size eğitimci olduğum için ufak bir tüyo vereyim. Bu işin yolu okullardan geçiyor. Öğrenciye bir canlıya nasıl bakılması gerektiği ayrı bir ders olarak okutulmalı. Bilinç ancak bu şekilde oluşur. Merdiven altı akvaryumculukla değil...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagatay3474Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 22
cagatay3474Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 00:57
Bir gün bu tür olaya bende sahit oldum bir cocukla annesi gelmişti,akvaryumcuda genc birisydi,cocuk ve annesi dukkandan cıktıgında demedigimi bırakmadım o akvaryumcuya.
Bu tür seyler tamamen ticari ahlakla alakalı.
Dürüst olan kişi her meslekte tutunur bi sekilde,dürüst ol dürüstlüğünle utan demişler.
Ama emin ol öyle esnaf bozması insanlar gecici süreliğne iş yaparlar.

Artık akvaryumcular için bir sertifika muhabbeti oldugunu duydum ne derece dogru bilmiyorum.
Bu işi okumayı bilmeyen bi adam bile yapıyo bence yanlıs,egitimli kişiler yapmalı ve fiyatlara bir kota getirilmeli akvaryumcular dükkan vs ebatlarına bulundurdugu cesitlere göre sınıflandırılmalı,ve bunun sonucu olarak 1 e aldıgını belırlenen oranda fıyatlamalı.

Cunku soyle bırsey var:
Bir akvaryumcu var 1 e aldıgını 3 e satıyor.
Bir akvaryumcu var 1 e aldıgını 9 a satıyor.

E simdi bilmeyen ne yapsın??
Balıgın hasta kesin ilacı alacaksın o ilac 2 lırada olsa alacaksın 10 lırada olsa alacaksın
Hayvan gözünün önünde eriyor ve üzgünsün.

Bu tamamen kisinin akvaryum hobisine verdigi degerin bi takım kendini bilmez insanlar tarafından sömürülmesi oluyor ve birileri bunun önüne gecmeli hemde en yakın zamanda.

Sadece bu pazar için değil her pazar için.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpaslancankayaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2010
İl: Bursa
Mesaj: 76
alpaslancankayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 01:52
Bende bunu çok fazla istiyorum. Hatta canlı kurulum yarışması düzenlemek istiyorum. Yabancı kaynaklı siteleri hep takip ediyorum. Adamlar bir yarışma düzenliyorlar 3 gün sürüyor. 100 lerce akvaryum kuruluyor ve jüri hepsini canlı olarak görüyor. İsteyen seyircilerde trübünden izliyorlar. Fakat bunu bir değil bütün forumlar toplaşıp yapıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigityagmurÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 229
yigityagmurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 02:01
Bu tarz organizasyonlar için sponsor çok önemlidir . Bizim ülkemizde fanusa 2 tane japon balığı atıp , çalıştığı işyerindeki masasında sırf görsellik olsun isteyen insanların sayısı çok fazla olduğu için hiçbir büyük firma böyle bir organizasyona sponsor olmak istememektedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpaslancankayaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2010
İl: Bursa
Mesaj: 76
alpaslancankayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 02:02
Ben çok konuştum firmalarla. Sıcak bakan çok firma var. Özellikle sigara firmaları stand açmak için can atıyor. Philips moriss, jti,vs.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 08:40
Firmaların sponsor olması bir organizasyonun popüler olması ve firmaya geri dönüşünün tamamen duygusal olması lazım.Örneğin Red Bull'un sponsor olduğu etkinliklerde dikkatimi çekti.Sponsorluk maliyetinin çok üzerinde reklam maliyetinden kar sağladılar.Müthiş bir reklam yapmış oldular.kendilerine yeni pazarlar ve müşteriler buldular.Yani akvaryum hobisi için böyle bir sponsorluk bulmak bu hobinin bayağı bir popüler olmasına bağlıdır.İstemeyerek söylüyorum ki bence Türkiye'de biraz daha zamana ihtiyacı var.T3kniker2010-02-07 08:42:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5214
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 14:48
Şurası bir gerçek ki hobi dediğimiz şey, her şeyden önce eğitim ve kültür işidir. Eğitim seviyesi yükseldikçe kültür de ona bağlı olarak şekil alır.
 
Eğri oturup doğru konuşmak, iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmak gerekiyor. Bu başlık 12 Ocak'ta  GENEL'e açılmıştı ve 2-3 gün sonra ben EN FAYDALI TARTIŞMALAR'a taşıdım. Sessizce de izlemeye devam ettim. Bana göre şimdiye kadar çok daha fazla mesaj yazılmalı, sayfalar dolup taşmalıydı.Kafasi%20Karismis Forum Dışı Konular'a baktığımızda forumdaki en hareketli yerlerden biri olduğunu görüyoruz. Bana göre de oraya açılan konuların çoğu bomboş şeyler. Ama ne kadar ilginçtir ki ana konumuz akvaryum hobisiyle ilgili birçok konuda aynı canlılığı göremiyoruz.
 
Birçok konuda olduğu gibi ülke olarak akvaryum hobisinde de hatamız ve eksiğimiz çok fazla.  30 yıldan fazla oldu ben bu hobiye başlayalı. 30 yıl önce de akvaryumcularda hava motorunun ucuna bağlanan dalgıçlar, balerinler, define sandıkları vardı, hala da var. Bu küçücük ayrıntı bile,  bizim akvaryuma bir hobi değil; sadece süs olarak baktığımızı gösteriyor. Ve beni sinir ediyorBig%20smile
 
22 bin nüfuslu bir ilçede 7 yıl dershane müdürlüğü yaptım; aynı zamanda sınıflara girdim dersimi anlattım. Müdür odasında 3 tane akvaryumum vardı. Derslerde de fırsat buldukça sözü akvaryuma getirirdim.Big%20smile Ama ne odama gelen misafirler ne de öğrencilerim benim beklediğim ilgiyi göstermediler. Arada bir gelip " hocam, şu yavrulardan versen de kavanozda beslesem" diyen öğrencilerim oldu elbette. Bunun dışında da sık sık " yahu hoca, sende hiç akıl yok mu,  ne uğraşıyorsun bu boş işlerle" gibi nazik tepkiler de aldım.
 
Sözü çok uzattım. Birkaç cümle de esas konuyla ilgili yazayım. Başta da söylediğim gibi hangi hobi olursa olsun, hayatın her alanında olduğu gibi bu iş de doğrudan eğitim ve kültürle ilgilidir.  Daha sonra işin ekonomik kısmı devreye girer. Yani kimse, vay efendim bu krizde, vatandaşın durumu ortadayken hobi nasıl ilerlesin gibi feryat etmesin.  Hobi bilinci oturmuş olsa, kriz falan engel olamaz.
 
Küçük bir iki örnek verelim. Ülkemizde hangi kanalda hobiyle ilgili düzenli olarak ayda bir kere bile olsa yayınlanan bir program var?  Hangi bilimsel konulu bir panel, konferans vb. etkinlikte salonlar dolup taşıyor? İçeriği ne olursa olsun hangi fuar ( içeriği otomobil bile olsa standlarda bikinili mankenler yoksa) gerekli kalabalığa ulaşıp ilgi görüyor?Bir de magazin programlarının, konusu saçma sapan olan dizilerin  izlenme oranına ve ne acıdır ki onların içeriğine bakalım.
 
Şöyle bir hayal kuralım... Diyelim ki fazladan 10 trilyon paramız var.( Yeni parayla milyon oluyor herhalde ) Ben kendi adıma 1 trilyon harcayıp ilk mesajdaki gibi bir fuar açsam, bu fuar da 6 ay açık kalsa  sizce ülkemizde ne kadar ilgi görür? Gelen ziyaretçilerin profili nasıl olur? Videodaki anlatıcı 300 bin ziyaretçiyi az bulmuş. Bizde kaç kişi gelirdi acaba????
 
36 bin üyeye sahip bir forumuz. Yıllardır " ben yaptım oldu " mantığını bile değiştiremedik. Elimden geldiği kadar bu tür konulara cevap yazıp bilgim ölçüsünde  diğer arkadaşlarım gibi yardımcı olmaya çalışıyorum. Ama hala kendi bildiğini okuyan insanlarımız çoğunlukta.Madem buradaki cevapları ciddiye almayacaksın, ne diye konu açıp bize soruyorsun diyesim geliyorBig%20smile Ve artık kendimi yorgun ve çaresiz hissediyorum. Ümitsizliğe kapılıyorum. Bu 36 bin üyeden kaç tanesi anasayfadan yararlanıyor, kaç tanesi örneğin düzenli olarak forumdaki Akvaryum Bilimi başlığına göz atıyor. Ciddi anlamda merak ediyorumKafasi%20Karismis
 
 Zaman teknoloji çağı, artık tüm bilgiler bir tık uzaklığında diyoruz lafa gelince; ancak bu bilgilerden de faydalanmıyoruz. Moda söyleyişle " bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya " bayılıyoruz, çok seviyoruz.
 
Sanıyorum Hindistanla ilgili bir belgeslde görmüştüm. Pazarda numaralı gözlük satılıyordu. İnsanlar sergiden gözlük satın alıp kullanıyordu. Güldüm kendi kendime. Hayret dedim, demek ki göz doktorları boşuna dirsek çürütüyor.  Ne zamanki aynı manzarayı ülkemizdeki pazarlarda da gördüm, şok oldum. Böyle bir ortamda akvaryum hobisini nasıl ilerleteceksiniz ki?
 
Yaşım 45, ben kendi adıma umutlu değilim. Ama umarım ki gençler sayesinde gün gelir ben de ölmeden ülkemizde böyle bir fuar, fuardan daha önemlisi oradaki ziyaretçiler gibi kalabalık ve bilinçli bir kesimin bu hobiyle igilendiğini görürüm.
 
Konuya duygusal açıdan yaklaştığımın farkındayım. Ama Reis'in sık kullandığı bir söz var: Kurbağa demiş ki, bağıracağım bağıracağım ama ağzım su dolu bağıramıyorum. Big%20smile
 
İşte sonuç olarak, bu uzun yazıda parça bölük bahsettiğim tüm gerekçeleri üst üste koyup topladığımızda " bunu neden biz yapamıyoruz" sorusunun cevabı da ortaya çıkıyor.
 
Saygılar, 
Erdal Hoca2010-02-07 14:52:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquamaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1533
aquamaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 23:13
Erdal Hocam gerçekten tebrik ediyorum.Yazdığınız mesajın noktasına virgülüne kadar katılıyorum.Ülkemizde 75 milyona yakın belki fazla insan var.Sırf İstanbul'u ele alalım.16-18 milyon nüfuslu bir şehirde emlak bürosundan tutunda bakkalına kasabına kadar her an her yerde akvaryum bulmak mümkün.Ben 15 bin değilde en az ama en az 1 milyon insanın evinde,işyerinde akvaryum olduğunu kesnlikle düşünüyorum.Ancak dediğiniz gibi insanımız sadece ve sadece onu ilgi çekici bir süs olarak görüyor.Geçen gün girdiğim lokantada hesabı ödemek için kasaya yanaştığımda değil fanusta küçücük ufacık bir kadehte 2 japon balığı.Neden?Sadece ilgi çekici olsun diye.Örnekler aslında günlük yaşantımızın her yerinde.

Sitemiz ve kurulan derneğimiz tabi ki güçlü işler başarıyor.Ama iyi ama kötü zamanlar,insanlar oluyor ancak muhakkak bir yol katediliyor.Az da olsa yavaşta yürüyor bu kervan.Ben çok ama çokda kötümser bakmıyorum.Benim felsefem ne kadar kuyunun dibindede olsak mutlaka çıkacağız oradan.Bu da yine yazınızdan alıntı yapıyorum.Bizler ve ileri ki nesiller sayesinde olacak ve oluyor.Gerçi birkaç nesile kadar yeryüzündeki canlı popülasyonu ne durumda olur bilinmez ama tabi buda tartışmaya açılacak ayrı bir konu.Tebessüm


Bir diğer unsurda Sayın Faruk Abinin bahsettiği maddi durumlar.Bize ne geliyorsa pahalıya geliyor.Avrupa'nın Asya'nın 1liraya aldığı balığı biz 10 liraya yani 10 katı fazlasına alıyoruz.Ayrıca dünyanın en pahalı elektriğini ve suyunu kullanan ülkeleri arasında ilk beşteyiz.Tüm bunları toparlayıp karıştırınca çorba oluyor.Ancak dediğim gibi ben hep ümitliyim her zamanda böyle olacağım.36.000 'in şimdilik 15.000'i bu işi bilinçli yapıyor.Zamanı gelecek 50.000 olacak bunun 36.000'i bilinçli olacak !!



aquamania2010-02-07 23:17:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

L-serisiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Antalya
Mesaj: 518
L-serisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 22:43

 Güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ederiz,ne zaman Almanya'ya gitsem fuarlara geç kalıyorum ya.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cnytÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 113
cnytÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 19:33
Martin 5 ile 7 si arasi fuar basliyor yer friedrichshafen 3 senedir gidiyorum ve bu seneki videolari sizlerle ben paylasmak istiyorum: simdi encok hangi tür akvaryumlari ve baliklari görmek istediginizi yazar iseniz o nlara yogunlasabilirim,malum 4 5 saatim orada gececek ve hepsini birden cekme ihtimalim hem zor hemde ne sd kartin nede akünün yetecegini sanmiyorum.Cekimler hd kalitesinde olacaktir :) Görüntüleri bitkili akvaryum tanitimi bölümünde 240 lt bitkili ramirezi ve kakadu macro cekimler, basligi altindaki kendi bölümümde yayinlayacagim.Unutmayin lütfen yazin bitkilimi tuzlusumu veya hangi balikalri daha cok görmek izlemek istediginizi.Cünkü sizin istekleriniz dogrultusunda cekimler yapicam ki herkezin isteklerini karsilayabileyim.Sanirim birde bilyap tan cekim yapmaya gelebilirler cünkü devamli onlarin videolari dönüyor formlarda bizimkisi farkli olcak cünkü sizin istekleriniz dogrultusunda  cekim yapmayi düsünüyorum.Yüzeysel degil genis bir cekim yapabilirim. NOT:ayni konuyu kendi bölümümdeki 240 lt bitkili ramirezi ve kakadu macro cekimler basligi icindeki yerime de acitim orayada yazabilirsiniz.cnyt2010-02-14 19:38:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

T3knikerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
T3knikerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 19:39
Kesinlikle bitkili tanklar olmalı.Hocam size zahmet bol bol video ile dönün.Bunların dışında tetra türleri,lepistesler,karidesler ve diğer kabuklu omurgasızların videolarını eklerseniz gerçekten seviniriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 19:53
Eline sağlık Erdal hocam çok güzel yazmışsın,
 
Sattığı balığın ismini bilmeyen,kırma balık satan,beslediği balığın ismini söyleyemeyen,  varken biz bu işi biraz zor yaparız,
 
Dediğin gibi biraz eğitim,  bilgi ve çok araştırmak gerek,
Emin_Paşa2010-02-14 19:54:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

L-serisiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Antalya
Mesaj: 518
L-serisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 19:54
 Amerikan cichlidler,votazlar,çöpcüler ve bitkili akvaryumlar Big%20smile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir