Bu balığın cinsi ne


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2006 11:42

Albinoluk konusunda Alaeddin Bey'den bir bilgi gelmediğine göre, ben bu konuda bulduğum bilgileri aktarayım.

"Albinoluk" konusu gerçekten de akvaryum hobisi ile ilgilenenlerin zaman zaman kafasını karıştıran bir kavramdır. Hangi balığın albino sayılacağı, hangisinin ise sayılmayacağı tartışma konusu olabilmektedir. Bu başlıkta da olduğu gibi.

Albinoluğun belirlenmesinde, "Gözleri kırmızı veya pembe ise albinodur, değilse albino değildir" düz mantığının dışında bir sınıflandırmanın olduğu yönünde aklımda kalan bilgi kırıntılarının doğruluğunu araştırdığımda karşıma bazı kaynaklar çıktı. Bu kaynakların birinde, bıldırcınlar üzerinde "albinismus gen hastalığı" ile ilgili bir araştırma yapılmış ve buradan albinoluğun, üç derecede görüldüğü sonucuna varılmıştır.

"...Albinismusda yetişkin bıldırcınların vücudu saman sarısı renginde, fakat yumurta kabuğu ile yumurta sarısı normal renktedir. Bütün tüylerdeki pigmentasyonun yokluğu ile ifade edilebilen fenotiplerin oluşmasında beyaz tüylülük (c), eksik albinoluk(al) ve tam albinoluk(a) genleri rol oynamaktadır. Görünüş olarak kesin ayırım ancak göz rengine bakılarak yapılabilir. Beyaz tüylülükte gözler normal, eksik albinolukta pembe ve tam albinolukta yakut kırmızısıdır.

Kaynak linki: http://web.ttnet.net.tr/nebat7271/vethek/bilfarkliliklar.htm

 

Bu araştırmaya göre albinoluğun ilk tipinde gözler yine türüne has renginde ama, tüy/deri rengi beyaz olarak belirlenmiş. Daha sonra da diğer derecelenmeler belirtilmiş. Yani, bu sonucu başlıkta belirtilen balık türüne(Cichlosoma Nigrofasciatum albino) uyguladığımızda, gözlerinin kırmızı/pembe olmamasının, onun "kesinlikle albino olmadığı" sonucunu çıkarmayacağı düşünülebilir. Deri renginin türüne özgü renginin dışında beyaz olmasının, onun "beyaz tüylülük" denilen ve albinoluğun ilk derecesi/tipi olarak belirtilen sınıflandırmaya tabi olacağını düşündürmektedir.

 

Keza başka bir kaynakta da, albinolukta göz bebeği çevresinde mavi(yukarıdaki balıkta da olduğu gibi)veya pembe renkli iris olabileceği belirtilmektedir.

 

Bu konu gerçekten de bilinmezliği nedeniyle her türlü yeni bilgiye, görüşe AÇIKTIR...

 

Sağlıkla balıklar.

nikon_2006-9-24 11:59:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir