Botialar


Deniz DemircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1657
Deniz DemircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2013 16:02

Giriş

Tropikal tatlı su akvaryumlarında en çok keyif veren şeylerden biri kesinlikle Botia ailesinden Loach’ları beslemektir.Ancak ne yazık ki,bakımları hakkında doğru bilgi bulmak zor olabiliyor,ve bulunanların çoğu da yanlış olabiliyor.2004 yılında Botia ailesine eklenen yeni türlerle iş daha karışık bir hal aldı.Bu makalede,size bu muhteşem balıkların bakımlarıyla ilgili doğru bilgileri vermeye çalışacağım ve loachların akvaryum ortamında nasıl doğada hissettirilebileceğini anlatacağım.

 

Akvaryum şartları

Bu meraklı ve genelde taban kazıcı olarak tanınan canlıların ana vatanı Asya kıtasının çoğunu kaplamaktadır.Yumuşak ve hafif asidik suları tercih ederler,bu şartlar uzun vadede iyi sonuçlar alabilmek için çok önemli ve gereklidir.Orta sertlikte sularda yaşayabilmelerine rağmen bu canlıları yüksek sertlik ve pH değerleri olan sularda yaşatmaya çalışmak yanlıştır.Ayrıca yaşadıkları suyun nitrat oranı düşük,temiz ve oksijen oranı yüksek olmalıdır.

Loachlar nehir canlıları olarak geliştikleri için doğalarında su yollarında yaşarlar.Suya çok fazla organik atık bırakmamalarına rağmen kapalı akvaryum sistemlerini kolaylıkla etkileyebilecekleri için düzenli su değişimi şarttır.Su değişimleri haftada en az iki kere,%25 oranında olacak şekilde planlanmalıdır.Botia Loach’ları tank içerisinde iyi bir akıntıyı sever,bu akıntıyı dış filtre çıkışını ayarlayarak ya da dalga motorları yerleştirerek sağlayabilirsiniz.Bu küçük ayrıntı doğal ortamları olan nehirlerdeki akıntıları taklit etmek için iyidir,bu canlılar çoğu zaman akıntıya karşı yüzerken görülebilirler.

Taban malzemesi silis kum ya da yuvarlak,küçük çakıl taşları olmalıdır.Tabanda canlıların bıyıklarının zarar görmesini engellemek için kesin malzeme bulunmamalıdır.Birkaç yıl boyunca yuvarlak olmayan çakıl taşları içeren tabanda beslenmiş olan canlıların bıyıkları formunu yitirmektedir,bazı durumlarda temiz olmayan çakıllar yüzünden bıyıklar enfeksiyon kapmaktadır.

Tankın dekoru canlıların zarar görmesini engelleyecek şekilde yapılmalıdır.Lav taşı gibi kaba ve keskin dekorlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.Botia türlerinin en büyük alışkanlıklarından biriside küçük oyuklara grup halinde girmektir.Herhangi keskin dekor bu meraklı canlılara zarar verebilir.Botia türü canlıları besleyen çoğu hobici balıklarının küçük oyuklarda kapana kısılmasından muzdariptir,bu durumları engellemek için oyukları akvaryum silikonu ile doldurabilirsiniz.

Dekor için en iyi seçim mangrow,yati ve türevleri köklerdir,bu kökler balıkların tehdit hissettiklerinde kaçabilmesi için en iyi yerlerdendir.Oyukların az olması balıklarda stres sonucunda beyaz benek (Ichthyophthirius mulitifiliis) gibi hastalıklara yol açabilmektedir.Balıkları satın aldığınız akvaryumcu da balıkların bulunduğu tankta oyuklu bölgeler oluşturmalıdır.

Akvaryuma bitki ekleyebilirsiniz ancak Loach türlerinin yaprakları yeme,delik açma alışkanlıkları yüzünden sistemde daimi olarak bulunamayabilirler.Loachların tüketemeyeceği bitkiler Java Fern ve Anubiaslardır.Ayrıca Loachlar loş ışığı tercih ettiklerinden çoğu bitkiyle beraber beslenemeyebilirler.

Akvaryumunuzda mutlaka açık bir yüzme alanı bulunmalıdır,Botia’lar tankı boylu boyunca kat etmeyi severler.Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta iste bu balıkların zıplama konusunda uzman olmaları sebebiyle tankın üstünün devamlı kapalı olması gerektiğidir.

Botialar sürü balıkları oldukları için gruplar halinde beslenmelidir,Botialarınızı 1-4 arası sayılarda beslerseniz bu canlılarınızın sağlığı için hiç iyi olmaz.Benim fikrime göre en az beş balık olacak şekilde beslenmelilerdir.Bu balıkların sosyal bağlantıları çok kuvvetlidir,her grubun bir “Alfa Loach”ı bulunmaktadır,Alfa Loach genelde akvaryumda bulunan en büyük ve dişi balıktır. Eğer balıklarınıza bu şartlarda bakarsanız kendilerini doğal ortamlarında hissedeceklerdir,çok daha gösterişli gözükeceklerdir.

Botialar çok küçük su kalitesi değişimlerine bile duyarlıdır,bu yüzden alındıktan hemen sonra tanka eklenmemelidir.Konulacakları tanktaki biyolojik denge ve su değerleri iyi değerlerde olmalıdır.Barışçıl olan Botialar için Dither Fish kullanılabilir.Dither olarak barblar,daniolar,rasboralar ve çeşitli tetralar kullanılabilir.

Balıklarınızı seçerken sağlıklı olanlarını seçmeniz gerekir,seçeceğiniz balık (cüce türler dışında) en az 5 cm olmalıdır.5 cm’in altındaki balıklar genel olarak zayıf ve yeme tam olarak alışmamışlardır,ayrıca akvaryum ortamına da kolayca uyum sağlayamazlar.Çok zayıf veya yüzgeçleri zarar görmüş balıkları almayın.

Botiaların gözlerinin hemen altında küçük dikenler bulunmaktadır,bu dikenlerin taşıma torbasını delmesini engellemek için nakliye sırasında çift kat torbalama yapılmalıdır,büyük balıklarda ise kat sayısı üçe kadar çıkarılmalıdır.

Akvaryuma aktarım sırasında aydınlatma strese yol açmaması için kapatılmalıdır ve balıklar çevresini öğrenene kadar birkaç saat kapalı tutulmalıdır.

Loachlar “Leş yiyici” olarak tanımlanmalarına rağmen aslında değillerdir.Bu taban kazıcı balıklarında belirli ihtiyaçları bulunmaktadır ve bu besinler ne kadar çok çeşitli olursa o kadar faydalıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir