Boş zeminli akvaryuma bitki tavsiyesi


kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 00:03
Merhabalar, akvaryumlarımda taban malzemesi kullanmıyorum, bu yüzden köklü bitkiler yetiştiremeyeceğimi biliyorum ama boş akvaryumdada yetişir dendiği için 8-10 adet eledoa almıştım onlarıda yaşatamadım, 1-2 hafta içinde çürüyüp döküldüler.

Bitkilendirmek istediğim akvaryum 160 litre (60X60X45), su sıcaklığı 25,5 derece ama 24 dereceye kadar düşürebilirim. içinde 12 adet canlı doğuran 4 adette çöpçü ve  8 cm'lik bir su kaplumbağası var. Dış filtre ve hava taşı kullanıyorum, su seviyesi 30 cm kadar. Zeminde sadece birkaç büyük sayılabilecek kaya var.

Eğer kaplumbağa bitkilerle sorun çıkartırsa bu sefer bitkilendirmeyi tamamen aynı özelliklerde ama içinde 50 kadar balık olan diğer akvaryumumda denemek istiyorum ama bu akvaryumda ısıyı 25,5 derecenin altına çekmem zor.

Işıklandırmalar şimdilik 45 cm'lik normal florasanla yapılıyor ama bu şartlarda yaşayacak bitki tavsiye edilirse bitki florasanı alırım.

Bana bu şartlarda yaşayabilecek su mercimeği dışında bitki tavsiye edebilir misiniz?
Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 01:26
25,5 derece bitkiler için fazla değildir. Cabomba, elodea vb. soğuk su bitkileri bile bu sıcaklıkta rahatça yaşarlar.

Anubias alıp ufak bir taşa bağlayabilirsiniz.

Elodea taban malzemesi olmadan da çok rahat bakılabilecek bir bitkidir. Yaşatamadıysanız akvaryumunuzda bitkiler için uygun olmayan bir şart olabilir. Belki de CO2, mikro ve makro besin gibi temel ihtiyaçlardan en az biri eksiktir.

Cabomba da taban malzemesi olmadan rahatça yaşatılır. Ben 2-3 ay boyunca su üzerinde yüzer haldeki cabombalarımda sorun yaşamadım.

Gül, bacopa, umbrossum, didiplis diandria vb. pek çok bitki taban malzemesi olmadan yaşatılabilir.

Java moss gibi bitkilerin zaten taban malzemesine ihtiyacı yoktur.

Burada saydığım ve benzer tipteki pek çok bitki taban malzemesi olmadan yaşatılabilir. Yalnız bu şartlarda bitkileri yaşatmak normalden biraz daha zordur, uzun vadede başarılı olması için de bitkiler konusunda biraz tecrübeye sahip olmak gerekir.

Benim size tavsiyem; eğer görsellik sorununuz pek yoksa yarış litrelik pet şişelerin alttan 5 cm'lik kısmını kesmenizdir. Böylece ufak fakat işlevsel bir saksını olur. Bunun en altına organik bahçe toprağından 0,5 cm'yi geçmeyecek bir katman oluşturup üzerine de 4 cm kadar aquaclay koymanızdır. Bu şekilde sazdan tutun elodeaya pek çok bitkiyi sağlıklı şekilde büyütebilirsiniz. Yalnız dikkat edin, koyduğunuz bahçe toprağı 0,5 cm'yi geçmesin, fazlası başa bela olur.

Tabii 2,5 litrelik pet şişeler kullanılarak da yapılabilir ama mesela kola şişelerinin altındaki boşluklarda dışkı birikebiliyor ve dip çekimi ile bunları almak zor oluyor. Şişenin altının düz olmasını tavsiye ederim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 03:04
Onur bey ilginiz için teşekkür ederim.
Eledoa yaşatamamış olmam banada akvaryumda birşeylerin eksik olduğunu düşündürüyor . Bahsettiğiniz bitkilerle tekrar deneme yapacağım.

Aslında şöyle bir durumda var, şuan elimde anubias, java moss, eledoa ve su mercimeği mevcut. Bunların hiçbirini akvaryumda barındıramadım, çürümeye başladıklarındaysa atmaya kıyamayıp akvaryum masasının altına büyükçe bir saklama kabının içine koydum, aklıma geldikçe dip çekiminden çıkan suyla buharlaşan suyu yerine koyuyorum ve şaşırtıcı olan birkaç gün önce öylesine bir baktığımda gördüm ki sadece kök kalmış olan anubiasım filiz vermiş, su mercimeklerim çoğalıyor, eledoalarda çürüme durmuş ve java moss'um kahverengiden koyu yeşil renge dönmüş, hatta saklama kabına koymadığıma emin olduğum nohut büyüklüğünde birkaç salyangozda gördüm. Bu bitkilerin hepsi ilk aldığımda sağlıklıyken akvaryumumda çürümüş ve dökülmüşlerdi.

Akvaryumun içine aquaclay dolu saksılar koymak daha kurulum aşamasında aklıma gelen ilk şeydi aslında ama kayaları kullanarak balıklarıma saklanma yerleri yaptığım için zeminde saksı koyacak yer kalmadı.  Ama şimdi aklıma geldi  zeminden 15 cm kadar yukarı bir asma kat yapılıp saksılar oraya konabilir yada çok küçük saksılar bulabilirsem vantuzlarla yan camlara  yapıştırıp  anubias gibi kısa boylu bitkiler bakabilirim.
Teşekkür ediyorum, saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir